Ας το παραδεχθούμε: Οι επισκέψεις στις δημόσιες τουαλέτες είναι ό,τι χειρότερο. Ορισμένες φορές όμως, θα τις χαρακτηρίζαμε εντελώς αναπόφευκτες. Όμως, το ότι πήραμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε ένα κοινόχρηστο WC δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε μαζί μας όλα τα μικρόβια που κυκλοφορούν εκεί μέσα.
Οπότε, πολλοί από εμάς, κυρίως γυναίκες, στην προσπάθεια να μην έρθουμε σε επαφή με το κάθισμα της τουαλέτας, επιλέγουμε να «αιωρούμαστε» πάνω από αυτό; Πώς; Κάνοντας το περίφημο βαθύ κάθισμα που αποφεύγουμε να κοιτάξουμε κατάματα στο γυμναστήριο.
Και ενώ ναι μεν αποφεύγουμε να ακουμπήσουμε την «επικίνδυνη» επιφάνεια, η ούρηση με αυτόν τον τρόπο επηρεάζει μια σημαντική περιοχή του σώματός μας, που επιστημονικά προσδιορίζεται με τον όρο «πυελικό έδαφος».
Το πυελικό έδαφος περιλαμβάνει τους μύες στο εσωτερικό κάτω τμήμα της λεκάνης. Πάνω στο πυελικό έδαφος στηρίζεται η ουροδόχος κύστη, το έντερο και στις γυναίκες, η μήτρα μας.
Τι λένε οι ουρογυναικολόγοι για τη συγκεκριμένη θέση ούρησης
Η ουρογυναικολόγος Σαμάνθα Πούλιμ επισημαίνει ότι για το ουροποιητικό μας σύστημα είναι πιο δύσκολο να «ξαλαφρώσει» όταν βρισκόμαστε σε βαθύ κάθισμα. Κι αυτό ίσως το έχουμε παρατηρήσει και εμείς οι ίδιοι. Και η δυσκολία εναπόκειται στο γεγονός ότι δεν χαλαρώνουμε εντελώς όλους τους μύες του πυελικού μας εδάφους. Ο μόνος τρόπος να χαλαρώσουμε εντελώς είναι να καθόμαστε κανονικά, όπως κάνουμε στη λεκάνη του σπιτιού μας. Και σύντομα θα καταλάβουμε το γιατί.
Το πυελικό έδαφος αποτελείται από μια τεράστια και σημαντική ομάδα μυών, που προσφέρει στήριξη στα πυελικά μας όργανα. Οι συγκεκριμένοι μύες συστέλλονται και χαλαρώνουν, προκειμένου να διευκολύνουν τη διέλευση των ούρων ή των κοπράνων. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν μια σειρά από άλλες σωματικές λειτουργίες όπως:
Την αναπνοή
Τη σωστή στάση του σώματος
Και είτε το διαπιστώνουμε είτε όχι, το βαθύ κάθισμα, εμποδίζει μερικούς από αυτούς τους μύες να χαλαρώσουν, με συνέπεια να αδυνατούμε να αδειάσουμε εντελώς την ουροδόχο κύστη μας.
Η ουρογυναικολόγος Καθλίν Κομπάσι προσθέτει ότι η ούρηση σε βαθύ κάθισμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, εξαιτίας της υπερβολικής έντασης στην οποία βρίσκονται προς στιγμήν οι μύες του πυελικού εδάφους. Μάλιστα, η Κομπάσι επισημαίνει έναν ακόμη κίνδυνο: Αν δεν αδειάσει εντελώς η ουροδόχος κύστη μας, εξαιτίας όλης αυτής της πίεσης, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος. Γιατί αν δεν μπορούμε να αδειάσουμε μέχρι την τελευταία σταγόνα την ουροδόχο κύστη μας, αυτό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ουρολοίμωξη.
Οπότε, ενώ εμείς δεν ακουμπάμε το καπάκι της δημόσιας τουαλέτας για να αποφύγουμε τις ασθένειες και τις ουρολοιμώξεις, ενδέχεται αν ουρούμε συστηματικά σε βαθύ κάθισμα, να πετύχουμε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Και πέρα από τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, τα ούρα που μένουν πίσω στην κύστη εξαιτίας της κακής στάσης, αποτελέσουν το πλέουν εύφορο έδαφος για βακτήρια και άλλους ιούς.
Kαι τι μπορούμε να κάνουμε
Αρχικά, αν πρόκειται να γυρίσουμε σύντομα στο σπίτι, καλύτερα να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε μια δημόσια τουαλέτα.
Από εκεί και ύστερα, αν η καθημερινότητά μας απαιτεί να ουρούμε σχεδόν σε μόνιμη βάση σε δημόσιες τουαλέτες, μπορούμε:
1. Να καθαρίζουμε το κάθισμα της τουαλέτας με απολυμαντικά μαντηλάκια
2. Να χρησιμοποιούμε καλύμματα ειδικά για το κάθισμα της τουαλέτας. Είναι στο χέρι μας να τα έχουμε παντού μαζί μας, μιας και είναι αρκετά προσιτά και εύκολα-διακριτικά ως προς τη μεταφορά τους.
Με αυτούς τους δύο τρόπους θα νιώθουμε σχετικά άνετα στα κοινόχρηστα WC, σχεδόν όπως στην τουαλέτα του σπιτιού μας. Οπότε, θα είμαστε σε θέση να αδειάσουμε εντελώς την ουροδόχο κύστη μας και να καθαρίσουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά.
(Με πληροφορίες από parade).