Βελγικά ΜΜΕ: Η Εύα Καϊλή παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει χρήματα

Την ίδια ώρα, η Corriere della Sera δημοσιεύει δηλώσεις της Μανταλένας Καϊλή για την Elontech, όπου συμμετέχει. Τι διαπιστώνει η HuffPost μελετώντας την ιστοσελίδα της οργάνωσης.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Κατά την ανάκρισή της, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει μερικά από τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι της, αναφέρει σε νέα δημοσιεύματά τους το περιοδικό Knack και η βελγική εφημερίδα Soir .

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, από την άλλη, δείχνει τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ως αποδέκτη «δώρων» από το Κατάρ, όπως αυτό φαίνεται από έγγραφα από την ποινική έρευνα για εικαζόμενη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι η ευρωβουλευτής την Πέμπτη πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω κράτηση. 

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι όταν ο σύντροφος της κυρίας Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ανακρίθηκε παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιεί τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Επισημαίνεται παράλληλα, ότι σύμφωνα με έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους η Soir και η Repubblica, η Εύα Καϊλή ομολόγησε μερικώς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι παραδέχτηκε πως ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα που της έμειναν στο σπίτι.

Όσον αφορά στον πατέρα της κ. Καϊλή σημειώνεται ότι συνελήφθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου -την πρώτη ημέρα της επιχείρησης κατά της διαφθοράς- ενώ ήταν κρυμμένος στο Σόφιτελ στις Βρυξέλλες με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Από τις ανακρίσεις προκύπτει ότι ο πατέρας, ο οποίος πέρασε λίγες μέρες στη βελγική πρωτεύουσα, είχε λάβει εντολή από την κόρη του να κρύψει χρήματα σε μετρητά, γράφει το Knack.

«Η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα», έγραψε ο δικαστής Μισέλ Κλες στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στις 9 Δεκεμβρίου. «Δηλώνει ότι γνώριζε από το παρελθόν τις δραστηριότητες του συζύγου της (Φρατσέσκο Τζόρτζι) με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά πέρασαν από το διαμέρισμά της» αναφέρει το Knack.

Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο Ιταλός ευρωβουλευτής που συνελήφθη την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες, είναι ο φερόμενος ως «αρχηγός ορχήστρας» της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με Βέλγους ανακριτές. 

To Knack κάνει λόγο και για την επιχείρηση της αστυνομίας που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου. Στο εν λόγω απόσπασμα με τίτλο «Πανικός» επισημαίνεται ότι «η αστυνομία σταμάτησε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι λίγο αφότου έφυγε από το διαμέρισμά τους στην ευρωπαϊκή συνοικία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Τότε, η Καϊλή πανικοβλήθηκε. Η πρώην παρουσιάστρια όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι, καθώς και «δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατονομάζονται σε αυτήν την έρευνα». Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται».

Το Knack σημειώνει ότι ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε: «Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες;» Το να γράφεις για «μερικές ομολογίες» είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, μια «μεροληπτική ερμηνεία».

Στο άρθρο, επίσης, αναφέρεται ότι «κατηγόρησε (ο Παντσέρι) τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ως αποδέκτη ”δώρων” από το Κατάρ», έγραψε ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης του Παντσέρι συμπληρώνοντας ότι ο τελευταίος «ομολογεί εν μέρει τα γεγονότα» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.

Σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα για να σχολιάσει την κατηγορία του Πατσέρι, εκείνος απάντησε ότι «ο κ. Ταραμπέλα δεν έχει λάβει δώρα από κανέναν», είπε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι «δεν επηρεάστηκε για να πάρει αποφάσεις ή να πάρει θέσεις».

 

Μανταλένα Καϊλή: «Κανένα αδίκημα. Δεν πήρα ευρώ από την ΕΕ»

Την ίδια ώρα, η αδελφή της καθαιρεθείσας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, βγαίνει στο προσκήνιο μέσω συνέντευξης στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και επιχειρεί να δώσει απάντηση σχετικά με  δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η οργάνωση Elontech, μέσω της οποίας η ίδια δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες, είναι ΜΚΟ και λαμβάνει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις (πιθανόν και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...).

Η Μανταλένα Καϊλή απαντά ότι δεν υπάρχει δικαστική έρευνα ή απόφαση για την Elontech και ότι πρόκειται για συμπεράσματα που εξάγουν αυθαίρετα ορισμένα μέσα ενημέρωσης και μόνο. Η Elontech, υποστηρίζει η αδελφή της Εύας Καϊλή, δεν έχει λάβει τίποτα και αναρωτιέται γιατί την ζητούν να σχολιάσει «παράνομες πράξεις που δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες πουθενά στα αρχεία».

Η Μανταλένα δηλώνει στην ιταλική εφημερδία ότι γνωρίζει καλά τον Φραντσέσκο Τζόρτζι επειδή τον φιλοξένησε με την Εύα στο σπίτι της στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας (δεκαέξι μήνες), αλλά δεν θέλει να σχολιάσει τα πεπραγμένα του 35χρονου από το Αμπιατεγκράσο, του οποίου ο πατέρας είναι πολύ παλιός φίλος του Αντόνιο Παντσέρι.

Open Image Modal
Huffpost Greece

 

Lobbying από την Elontech όπου συμμετέχει η Μανταλένα Καϊλή

Σύμφωνα με την Μανταλένα Καϊλή, η Elontech δεν είναι ΜΚΟ αλλά ένα «επιστημονικό παρατηρητήριο νέων τεχνολογιών που αποτελείται από νομικούς και ακαδημαϊκούς».

- Έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

«Δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ», απαντά.

- Υπήρχαν δεσμοί με τις Βρυξέλλες;

«Παρακολουθήσαμε το τέταρτο συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη. Φιλοξενούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας» καθώς και «με τη συνεργασία της Unesco, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ», δηλώνει.

Ωστόσο, ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της Elontech, η Huffpost διαπιστώνει ότι ο συγκεκριμένος φορέας διοργανώνει μεταξύ άλλων «εκδηλώσεις προκειμένου να γίνονται επαφές με λήπτες αποφάσεων της ΕΕ» - δηλαδή εξ ορισμού κάνει οργανωμένο lobbying στις Βρυξέλλες...

Η Corriere della Sera υπογραμμίζει, ότι «η Elontech έχει μια εκτενή ατζέντα θεμάτων με τα οποία ασχολείται και μια πλούσια ομάδα συνεργατών και παραμένει στοιχείο ενδιαφέροντος για τους δικαστές».

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ