Δεν έχασε μόνο ο Ασάντ τη Συρία

Η Συρία και γενικότερα η Μέση Ανατολή βρίσκεται στην αρχή μιας νέας εποχής μετά την πτώση του Άσαντ. Οι παίκτες είναι πολλοί όπως και τα συμφέροντα.
Open Image Modal
Ένας από τους στρατιώτες των τζιχαντιστών σκίζει έναν πίνακα που απεικονίζει τον ανατραπέντα πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ και τον εκλιπόντα πατέρα του, Χαζέφ Άσαντ, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαλεπιού στο Χαλέπι της Συρίας, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024
via Associated Press

Το τέλος του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ Αλ  Άσαντ είναι ένα πλήγμα για τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Έχει όμως επιπτώσεις και στη Δύση.

Για όσους έχουν το προνόμιο να ζουν σε δημοκρατικές κοινωνίες, τα αυταρχικά καθεστώτα μπορούν να ασκήσουν εξουσία με μια διαβολική γοητεία, μερικές φορές, η οποία θαυμάζει τη σταθερότητα, την ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησή τους.

Η πτώση του Άσαντ μας θυμίζει ότι οι δικτατορίες στην ιστορία μπορεί να φαίνονται αιώνιες όμως αρκεί ένα λεπτό για την κατάρρευσή τους.

Η πτώση του Άσαντ ήταν ξαφνική, ο ίδιος αναγκάστηκε σε μια άδοξη φυγή μπροστά στην ακαταμάχητη προέλαση των ανταρτών.

Ένας από τους σφαγείς της Μέσης Ανατολής, ένας δεσπότης που βομβάρδισε τον άμαχό του πληθυσμό με χημικά όπλα, φεύγει από τη σκηνή.

Όμως ήδη προχωρά μια αντί-αφήγηση.

Η Δύση βρίσκεται στο πλευρό των τρομοκρατών.

Αρκεί  κάποιος να κάνει μια βόλτα στα διεθνή μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διαπιστώσει μια πλημμύρα κατηγοριών.

Πρώτα και κύρια κατά της Αμερικής η οποία πανηγυρίζει και ίσως υποστηρίζει την εγκαθίδρυση ενός νέου τζιχαντιστικού καθεστώτος.

Όλοι εντυπωσιάστηκαν από την ασυνήθιστη αρμονία απόψεων μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή είναι μια καταστροφική υπόθεση για τους τρεις ιστορικούς προστάτες του Άσαντ τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Ο Πούτιν έχει ξοδέψει τεράστιους ανθρώπινους και υλικούς πόρους στην Ουκρανία.

Η Ρωσία χρειάζεται εξωτερική βοήθεια από Βόρεια Κορέα, Ιράν, και Κίνα την ώρα που το ρούβλι καταρρέει.

 Η ικανότητά της να διατηρήσει μια γεωπολιτική σφαίρα επιρροής είναι αποδυναμωμένη, αν και δεν έχει εξασθενίσει εντελώς.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν υποστεί τρομερά πλήγματα από το Ισραήλ.

Η πτώση του Άσαντ είναι ένα σημάδι αδυναμίας που επηρεάζει δύο ομάδες δυνάμεων που είναι ανταγωνιστικές προς τη Δύση το Ιράν, τη  Χεζμπολάχ,τη  Χαμάς και τους Χούτι .

Οι δυνάμεις που οι Αμερικανοί γεωπολιτικοί ειδικοί ορίζουν ως Άξονα του Χάους, την Κίνα τη Ρωσία, το  Ιράν και τη Βόρεια Κορέα έδειξαν ανικανότητα να δώσουν βοήθεια στον Άσαντ.

Αυτές οι δυνάμεις έχουν συμφέρον να τροφοδοτήσουν μια αντι-αφήγηση, μια ακόμη δοκιμασία της Δύσης.

Οι Μπάιντεν-Τραμπ βρίσκονται σε κατάφωρη συμπαιγνία με τις τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., ίσως κάποια μέρα θα πρέπει να μετανιώσουν που επευφημούσαν για την πτώση ενός σταθεροποιημένου δεσπότη, του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, ο οποίος έλεγε πως αν πέσει από την ηγεσία της Λιβύης θα ανοίξει ο δρόμος των τζιχαντιστών στην Ανατολή.

Πλέον περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί όταν οι νέοι κύριοι της Συρίας δείξουν τα αληθινά τους χρώματα.

 Θα υπάρξουν νέα κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη;

Ο ηγέτης των ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να πείσει τους Δυτικούς ότι το κίνημά του έχει αλλάξει, αποστασιοποιώντας τον εαυτό του από την Αλ Κάιντα και το ISIS, εναντίον των οποίων μάλιστα πολέμησε.

Ο Τζολάνι έδωσε πολλές συνεντεύξεις, από το Al Jazeera μέχρι τους New York Times, σε μια επίθεση δημοσίων σχέσεων.

Σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν της Καμπούλ, οι Σύροι τζιχαντιστές του Τζολάνι για να πείσουν τους δυτικούς για την διαφορετικότητα τους υπόσχονται ακόμη και ανοχή προς τις θρησκευτικές μειονότητες, δεδομένου ότι στη Συρία υπάρχουν χριστιανικές κοινότητες και άλλες θρησκείες.

Μπορεί όμως να προσφέρει σταθερότητα στη Συρία, χωρίς να τίθενται στην υπηρεσία των στρατηγικών του Πούτιν ή των Ιρανών Αγιατολάχ;

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν είχαν ήδη αρχίσει να αποδέχονται αυτή την προέλαση των τζιχαντιστών ως το μικρότερο κακό.

Η απόλυτη αρμονία με τον Τραμπ είναι εντυπωσιακή.

Ο στρατηγικός σύμβουλος του Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, χρησιμοποίησε έντονα λόγια για την κατάσταση στη Συρία, λέγοντας ότι συμφωνεί σθεναρά με τον νέο κάτοικο του Λευκού Οίκου  Ντόναλντ Τραμπ. Τόνισε δε,  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εμπλακούν στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Ο 47ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει μια αυστηρή νότα για τον Πούτιν.

Έχει χάσει 600 χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, δεν είναι σε θέση να σταματήσει την προέλαση των ανταρτών στη Συρία, μια χώρα που προστάτευε για χρόνια. 

Η Συρία και γενικότερα η Μέση Ανατολή βρίσκεται στην αρχή μιας νέας εποχής μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Αναμένουμε να δούμε τη σταδιακή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία και το πώς θα αντιδράσουν το Ισραήλ, οι χώρες της Ε.Ε., η Τουρκία αλλά και οι Η.Π.Α. στα νέα δεδομένα που γράφονται στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

Το μόνο σίγουρο, στις νέες διαμορφωμένες συνθήκες,  είναι πως δεν έχασε μόνο ο Δεσπότης Άσαντ.