Δεν υπάρχει περιθώριο για νεά Νομική, λένε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ

Δεν υπάρχει περιθώριο για νεά Νομική, λένε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ
|

Τους προβληματισμούς τους για την ίδρυση νέας Νομικής Σχολής εξέφρασαν, με ψήφισμά τους, οι κοσμητείες των Νομικών Σχολών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «δεν υφίσταται περιθώριο για τον σχεδιασμό νέων σχολών, οι οποίες μοιραίως θα κληθούν να μοιρασθούν τους ήδη πενιχρούς πόρους», χωρίς να πληρούνται προϋποθέσεις, όπως η δημοσιονομική δυνατότητα για προσλήψεις νέου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για ενημέρωση βιβλιοθηκών, καθαριότητα και φύλαξη.

Αναλυτικά, οι Σχολές «εκφράζουν τη λύπη τους» για το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που «η κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει θέσεις ΔΕΠ στις υπάρχουσες Σχολές, με αποτέλεσμα την αποψίλωσή τους, μειώνοντας ταυτοχρόνως τη χρηματοδότησή τους επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων», ανακοινώνει την ίδρυση μίας νέας Νομικής Σχολής, «για τη στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες».

«Εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών της έρευνας και της διδασκαλίας, κρίνει, δε, ότι υφίσταται σχετική δημοσιονομική δυνατότητα, επιβάλλεται να μεριμνήσει αμέσως ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων σχολών και ενδεικτικώς: να επανέλθει κανονικότητα στις προσλήψεις νέου διδακτικού προσωπικού στις υποστελεχωμένες και διαρκώς αποψιλούμενες από προσωπικό -τόσο διδακτικό όσο και διοικητικό- νομικές σχολές, να διασφαλισθούν οι πόροι για τις βασικές τους ανάγκες, όπως η ενημέρωση των βιβλιοθηκών τους, η καθαριότητα και η φύλαξη, να εξασφαλισθεί η νομιμότητα στο περιβάλλον των σχολών και να θεσπισθεί λειτουργικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την εξωστρέφεια και την αυτονομία τους» προσθέτουν.

«Προτού αυτές οι προϋποθέσεις πληρωθούν, δεν υφίσταται περιθώριο για τον σχεδιασμό νέων σχολών, οι οποίες μοιραίως θα κληθούν να μοιρασθούν τους ήδη πενιχρούς πόρους» καταλήγει το ψήφισμα.

Υπουργείο Παιδείας: Στερούνται πραγματικής βάσης τα επιχειρήματα των δύο νομικών σχολών

«Τα επιχειρήματα των δύο Νομικών Σχολών στερούνται πραγματικής βάσης, αφού η κατάσταση που περιγράφουν σε ό,τι αφορά το προσωπικό και τους πόρους, έχει αναστραφεί», σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, απαντώντας στις ενστάσεις που κατέγραψαν σε ψήφισμά τους οι κοσμητείες των νομικών σχολών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το υπουργείο αναφέρει ότι αναφορικά με το διδακτικό προσωπικό, το 2016 δόθηκαν 500 νέες θέσεις, «που προκηρύσσονται ακόμη και σήμερα από τα ίδια τα πανεπιστήμια», ενώ έχουν εγκριθεί άλλες 500 νέες θέσεις για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Επιπλέον, το υπουργείο παραπέμπει σε ανακοίνωση του Κώστα Γαβρόγλου στην τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων, ότι «το 2019 θα προκηρύσσεται κάθε νέα κενή θέση διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στα ΑΕΙ».

Σε ό,τι αφορά τους πόρους, το υπουργείο αναφέρει ότι φέτος στα ΑΕΙ δόθηκαν ως έκτακτη επιχορήγηση 52 εκατομμύρια ευρώ, «ποσό μεγαλύτερο ακόμη και από την περσινή δέσμευση του πρωθυπουργού».

Τέλος, το υπουργείο εκτιμά ότι οι κοσμητείες των δύο σχολών, παραβλέπουν τη δημόσια δέσμευση του υπουργού, ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων συνολικά στις νομικές σχολές, αλλά αντιθέτως το νέο τμήμα θα αποσυμφορήσει τις ήδη υπάρχουσες.