Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας βρίσκονται εδώ και καιρό σε μια περίοδο αμηχανίας καθώς η Αθήνα βλέπει τη Μόσχα να ενισχύει όλο και πιο πολύ τους δεσμούς της με την Άγκυρα, ένας δεσμός που δίνει αυτοπεποίθηση στον Ερντογάν.
Είναι πολύ φυσιολογικό λοιπόν οι κινήσεις του διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας στην Ελλάδα, να περνούν από προσεκτικότερη μελέτη αυτήν την περίοδο όπου οι εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι ραγδαίες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε οτι το σημερινό νέο έρχεται λίγες ώρες μετά από το περίφημο τηλεφώνημα Λαβρόφ σε Έλληνα Υπεξ, που φέρεται να εμπεριείχε απειλή της Ρωσίας έναντι της Ελλάδος για ρωσικό μπλοκάρισμα της Συμφωνίας των Πρεσπών στον ΟΗΕ.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που οφείλει λόγω γεωγραφικής θέσης και ιστορικής επιρροής που είχε σε πολλούς λαούς, να έχει καλές σχέσεις και με τον αραβικό κόσμο και με τη Ρωσία. Ωστόσο, στη διπλωματική γλώσσα οι ″φιλικές″ σχέσεις με τις ″εταιρικές″ και τις ″στρατηγικές″, έχουν μεγάλη διαφορά.
Από το πραξικόπημα της Τουρκίας και μετά, η Ρωσία με την Τουρκία έχουν πολύ στενές σχέσεις. Έχουν στενές σχέσεις και επειδή η ισορροπία ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο έχει διαμορφωθεί έτσι που και οι δύο χώρες διαφωνούν με τη νέα κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί και είναι βέβαια προς όφελος της Ελλάδας. Η Ελλάδα πρέπει να κοιτά τα συμφέροντά της και ασφαλώς καλώς πραγματοποιείται η απέλαση ανθρώπων που λειτουργούν εκτός διπλωματικής αρμοδιότητας (ως πράκτορες). Ίσως να ήταν πιο διακριτική η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων αν η Ρωσία δεν είχε έλθει τόσο κοντά με την Τουρκία. Μια χαρά ρεαλιστές είναι οι φίλοι Ρώσοι, μπορούν να αντιληφθούν οτι δε γίνεται να πατάς σε δυό βάρκες στο Αιγαίο...