Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος αρνείται να σηκωθεί από το κρεβάτι το πρωί και όχι άδικα. Το πάπλωμα είναι πολύ ζεστό, έξω κάνει κρύο και τι είναι λίγες ώρες ύπνου παραπάνω;
Τα ρολόγια πάνε πίσω την Κυριακή (μην ξεχάσετε να αλλάξετε την ώρα μια ώρα πίσω) και κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του να ξυπνήσεις νωρίτερα. Γιατί ,μεταξύ μας, σημαίνει τον ερχομό του χειμώνα και και το πρωινό ξύπνημα ενώ έξω είναι ακόμα βράδυ.
Αν όμως, όλοι οι παραπάνω λόγοι δεν είναι αυτοί που σε δυσκολεύουν να ξυπνήσεις και είναι κάτι ακόμα πιο σοβαρό;
Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Οι ειδικοί το ονομάζουν «Dysenia» αν και δεν υπάρχει επίσημος ιατρικός όρος.
Ο δρ. Μαρκ Σέλτερ, ψυχίατρος, απαντά: «Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για το «δεν μπορώ να βγω από το κρεβάτι μου το πρωί». Είναι μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που παρατηρείται σε όσους πάσχουν από βαθιά κατάθλιψη».
Μην βιάζεστε όμως να υιοθετήσετε τον όρο για τον εαυτό σας. Δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί κανείς με αυτό, αφού συνήθως αποτελεί σύμπτωμα μιας άλλης επικρατέστερης κατάστασης όπως η κατάθλιψη ή χρόνια κόπωση.
Όπως αναφέρει ο δρ. Σέλτερ, για να μπορέσει να διαπιστώσει αν κάποιος πάσχει από αυτό, θα πρέπει πρώτα να αποκλείσει οτιδήποτε άλλο ως σύμπτωμα.
Για να καταλάβετε αν και εσείς πάσχετε από «dysenia», πρέπει πρώτα να ελέγξετε τις ώρες που κοιμάστε. Ένας ενήλικας χρειάζεται 6-9 ώρες. Αν κοιμάστε τόσο και εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία ίσως πρέπει να το ψάξετε παραπάνω.
Και που ξέρετε; Ίσως ο γιατρός σας δώσει ιατρική άδεια για να λείψετε από την δουλειά και να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω.
Πηγή: BBC