Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Παρασκευή τουλάχιστον 40.870 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, δηλαδή ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς· το σύνολο των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί έφθασε έτσι τους τουλάχιστον 2.475 εκατ., κατά τους υπολογισμούς του πρακτορείου.
Το ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σημειώθηκε την ώρα που οι αρχές σε πολλές πολιτείες οι οποίες μετατράπηκαν σε εστίες της πανδημίας ανακοίνωναν πως κάνουν βήματα προς τα πίσω στη διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού.
Ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, έδωσε εντολή τα μπαρ στην πολιτεία να κλείνουν το μεσημέρι και τα εστιατόρια να περιορίζουν τους καθήμενους στις αίθουσές τους στο 50% της χωρητικότητάς τους. Οι αρχές στη Φλόριντα αποφάσισαν να κλείσουν τα μπαρ.
Η ανακοίνωση του Άμποτ κατέλαβε εξαπίνης τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που πωλούν αλκοολούχα ποτά, πολλοί από τους οποίους στηλίτευαν ότι ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, που βρίσκεται στη δεύτερή του θητεία, δεν τους είχε προειδοποιήσει. Ο Μαρκ Μαρτίνες, ιδιοκτήτης μπιραρίας στην πόλη Λάμποκ, είπε χαρακτηριστικά πως ενημερώθηκε όταν φίλοι του έστειλαν μήνυμα στο κινητό του γύρω στις οκτώ το πρωί.
«Ξόδεψα χιλιάδες δολάρια για να κάνω προμήθειες ενόψει του Σαββατοκύριακου. Θα μπορούσα να είχα πληρώσει το νοίκι μου, που οφείλω να δώσω την άλλη εβδομάδα», είπε ο 44χρονος.
Η Τις Κέλερ, ιδιοκτήτρια ενός γκριλ και μπαρ στο Λάμποκ, επίσης δεν έκρυβε την απογοήτευσή της. «Πλησιάζαμε στο σημείο που θα καταφέρναμε να εξοφλούμε τους λογαριασμούς», είπε με πικρία. «Το να υποδεχόμαστε τους μισούς πελάτες σημαίνει πως δεν θα έχουμε αρκετές εισπράξεις για να πληρώνουμε καν τους μισθούς του προσωπικού μας, πόσο μάλλον τους λογαριασμούς». Συμπλήρωσε πως δεν έχει ιδέα για πόσο ακόμα θα μπορεί να κρατάει το εστιατόριό της ανοικτό με τους νέους κανόνες και φοβάται πως θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή για δεύτερη φορά φέτος.
Η Φλόριντα ανακοίνωσε νέα μέτρα αφού κατέγραψε τον τρομακτικό αριθμό 8.942 νέων κρουσμάτων μόλυνσης σε μια ημέρα, πολύ υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ, που ήταν 5.511 και καταγράφηκε την 24η Ιουνίου.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι στην κομητεία Ιμπίριαλ, ανατολικά του Λος Άντζελες, η κατάσταση έχει πλέον φθάσει σε σημείο που ζήτησε να απευθυνθεί αυστηρή σύσταση στους πολίτες να μένουν σπίτι. Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, πρόσθεσε, τον εξώθησαν να αναστείλει τη διαδικασία επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας σε άλλες κομητείες.
Μάσκες στην Αλάσκα
Ο Ίθαν Μπέρκοουιτς, δήμαρχος στην πόλη Άνκορατζ της Αλάσκας, δημοσιοποίησε κατεπείγουσα απόφασή του που απαιτεί οι κάτοικοι να φορούν μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους, καθώς η πολιτεία κατέγραψε 836 κρούσματα μόλυνσης ως χθες, τα 387 στην πόλη του.
Το Τέξας ήταν ανάμεσα στις πρώτες πολιτείες που άρχισαν να αίρουν τους περιορισμούς που είχαν σκοπό να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας, τον Μάιο.
Έκτοτε, γνώρισε μερικές από τις μεγαλύτερες ημερήσιες αυξήσεις νέων κρουσμάτων μόλυνσης σε όλη τη χώρα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καταγράφει αύξηση-ρεκόρ των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Σχεδόν 125.000 Αμερικανοί έχουν υποκύψει στην COVID-19. Στις ΗΠΑ καταγράφεται επίσημα ο πιο βαρύς απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη.
Παρά τα άσχημα νέα από το Τέξας, τη Φλόριντα και άλλες πολιτείες, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες ότι η χώρα του ανακάμπτει από την κρίση της πανδημίας, που παρέλυσε μεγάλο μέρος της οικονομίας και άφησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους άνεργους.
«Έχουμε λίγη δουλίτσα να κάνουμε και θα την κάνουμε. Έχουμε πολύ καλούς αριθμούς όσον αφορά την επιστροφή μας, την επιστροφή του έθνους μας, και νομίζω πάει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ καλή», διαβεβαίωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς από τη δική του πλευρά σημείωσε πως στο Τέξας και στη Φλόριντα «βλέπουμε ολοένα περισσότερο νέους, κάτω των 35, που τα τεστ τους είναι θετικά. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν συμπτώματα».
Ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Αλαμπάμα, την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, το Άινταχο, το Μισισιπή, το Μιζούρι, τη Νεβάδα, την Οκλαχόμα, τη Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και το Ουαϊόμινγκ.
Βραζιλία: 990 θάνατοι - 46.860 κρούσματα σε ένα 24ωρο
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη 990 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 46.860 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 55.961 νεκρούς, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό ανέρχεται πλέον — επισήμως — σε 1.274.974.
Μεξικό: 719 θάνατοι - 5.441 κρούσματα σε ένα 24ωρο
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε 719 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.441 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 25.779 νεκρούς επί συνόλου 208.392 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.
Στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των Μεξικανών που έχουν μολυνθεί είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Νέο lockdown στην Αργεντινή
Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα επιβληθούν αυστηρά μέτρα περιορισμού στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπουένος Άιρες, και στην περιφέρειά της από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, για να αναχαιτιστεί η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό.
«Θα κλείσουμε ξανά την μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες ώστε η κυκλοφορία (του ιού) να μειωθεί δραστικά, για να μειωθούν οι μολύνσεις και η ζήτηση κλινών» σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εξήγησε ο αρχηγός του κράτους σε διάγγελμά του είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα της Αργεντινής.
«Την 1η Ιουλίου, θα ζητήσουμε από όλους να απομονωθούν ξανά στο σπίτι και να μη βγαίνουν παρά μόνο για να κάνουν προμήθειες. Από την 1η ως τη 17η Ιουλίου έτσι θα είναι τα πράγματα. Μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές», διευκρίνισε ο Φερνάντες.
Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την 20ή Μαρτίου άρχισαν να χαλαρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 άρχισε να επιταχύνεται. Συνολικά, η χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 52.444 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό και 1.167 θανάτους εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους σκοπός είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος το Μπουένος Άιρες και η περιφέρειά του, όπου ζουν 14 εκατομμύρια κάτοικοι, «να μολύνουν την υπόλοιπη χώρα», όπου η δραστηριότητα έχει αποκατασταθεί κατά περίπου 80%.
Ο Φερνάντες επέμεινε ότι οι ανυπόφορες για πολλούς εβδομάδες περιορισμού «έσωσαν ζωές», επιτρέποντας στο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει, να ετοιμαστεί και να εφοδιαστεί.
«Δεν τα έχω χάσει, ξέρω πολύ καλά» ότι η πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για την αναχαίτισή της «έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες» στην οικονομία — που βρίσκεται ήδη σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια κι αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,9% το 2020, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου — σημείωσε ο πρόεδρος.
«Η οικονομία επιδεινώνεται, αλλά θα ανακάμψει. Αυτοί που δυστυχώς δεν θα ανακάμψουν είναι αυτοί οι χιλιάδες συμπολίτες μας που μας άφησαν», επέμεινε ο Φερνάντες τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα.
«Ο περιορισμός είναι μια θεραπεία, η μόνη θεραπεία που γνωρίζουμε», είπε ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν κάθε άλλο παρά «ανώφελη». «Αν δεν είχαμε κάνει αυτό που κάναμε όλα θα ήταν πολύ πιο βαριά», εξήγησε.
Η κατάσταση στην Αργεντινή είναι ελεγχόμενη σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Περού), αλλά το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ανησυχητική ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της χώρας. Τα κρούσματα πενταπλασιάστηκαν από τον Μάιο και ξεπέρασαν τα 50.000 την Πέμπτη.
Γιατροί και υγειονομικοί εξέφραζαν φόβους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κορύφωση της πανδημίας έρχεται το αμέσως προσεχές διάστημα, μαζί με τον χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου.
Χιλή: 165 θάνατοι - 4.296 κρούσματα σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 165 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.296 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 5.068 νεκρούς επί συνόλου 263.360 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της χώρας βρίσκονταν 2.086 ασθενείς, εκ των οποίων 1.772 διασωληνωμένοι σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξη της αναπνοής και 437 σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απομένουν πλέον 305 διαθέσιμα τέτοια μηχανήματα στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά σε ολόκληρο το σύστημα υγείας τα διαθέσιμα δωμάτια στα νοσοκομεία είναι 9.588.
Στη χώρα έχουν γίνει 1.043.330 εκατομμύρια τεστ, εκ των οποίων 18.249 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.
Στη Χιλή συνεχίζει να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, η οποία παρέτεινε πρόσφατα την ισχύ της «κατάστασης καταστροφής» που έχει κηρύξει, και τα σύνορα παραμένουν κλειστά με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Η σταδιακή επανεκκίνηση κάποιων τομέων της οικονομίας συναντά προβλήματα. Η εταιρεία Codelco, μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου στον τομέα της εξόρυξης χαλκού, ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη ότι αναστέλλει τις εργασίες σε τμήματα της τεράστιας εγκατάστασής του στην Τσουκιμακάτα, για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Τέσσερις από τους εργαζομένους της έχουν υποκύψει στην COVID-19.
Στην Τσουκιμακάτα βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού της Codelco, από το οποίο εξορύχθηκε σχεδόν το 25% της παραγωγής της το 2019.
Η διεύθυνση της εταιρείας προσπαθεί παράλληλα να κατευνάσει τα συνδικάτα, τα οποία έχουν ξεσηκωθεί, αφού την κατηγορούν ότι δεν παίρνει επαρκή μέτρα για προστατεύσει τους εργάτες της, εν μέσω των — συνεχιζόμενων — εργασιών για τη μετατροπή του ανοικτού σε κλειστό μεταλλείο.
Ινδία: Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 500.000
Ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασε τα 500.000 ανακοίνωσε σήμερα η ινδική κυβέρνηση, ενώ σε ένα 24ωρο καταγράφηκε ένας αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων, τα οποία ήταν περίπου 18.500.
Στην Ινδία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 15.685 θάνατοι που οφείλονται στην Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της στη χώρα αυτή, σύμφωνα με επιδημιολόγους, και αυτή αναμένεται σε εβδομάδες, ενώ το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι θα ξεπεραστεί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.
Οι ειδικοί που συμβουλεύουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνουν ότι οι αρχές πρέπει τώρα να θέσουν ως προτεραιότητά τους τη μείωση της θνησιμότητας έναντι της αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.
″Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη των θανάτων κι όχι να καθηλωθούμε από τους αριθμούς. Οι αριθμοί θα αυξηθούν”, δήλωσε ο Μανόζ Μουρχέκαρ, μέλος της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης της Covid-19 στην Ινδία και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας.
Η ομάδα μελέτης COV-IND-19, της οποίας ηγείται ο Μπχράμαρ Μουχκχερτζί, καθηγητής βιοστατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προβλέπει ότι στην Ινδία μπορεί να καταγραφούν από 770.000 ως 925.000 κρούσματα νέου κορονοϊού ως τις 15 Ιουλίου.
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα και τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους, ορισμένες πόλεις όπως το Νέο Δελχί αγωνίζονται να οικοδομήσουν προσωρινές εγκαταστάσεις με χιλιάδες κλίνες για αυτούς που θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα και αυτούς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν με Covid-19.
Η πόλη αυτή των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει μόνον περίπου 13.200 κλίνες για ασθενείς με Covid-19 και θα αποκτήσει τουλάχιστον άλλες 20.000 τις ερχόμενες εβδομάδες, με κάποιες εγκαταστάσεις που θα επανδρωθούν από στρατιωτικούς ιατρούς.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πιθανόν να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν και ανοίγουν πιο προσωρινές εγκαταστάσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί, αν και οι υγειονομικές αρχές σε κάποιες ινδικές πόλεις πιέζουν για μια βελτιωμένη κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν.
″Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που χρειάζονται πραγματικά θεραπεία θα την λαμβάνουν”, δήλωσε ο Γκιριντχάρ Ρ. Μπάμπου, ένας επιδημιολόγος στο Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, ο οποίος είναι σύμβουλος του νοτίου κρατιδίου της Καρνατάκα.
Αίγυπτος: 87 θάνατοι - 1.625 κρούσματα σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 87 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 1.625 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 2.620 νεκρούς επί συνόλου 62.755 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τα μέσα του Φεβρουαρίου.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας πρόσθεσε πως 399 έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία χθες αφού κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν πλήρως. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ιαθεί στη χώρα έφτασε τους 16.737.
Οι αρχές της Αιγύπτου ανακοίνωσαν τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος από τον νέο κορονοϊό τη 14η Φεβρουαρίου και τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί την 8η Μαρτίου.
Παρά τους συνεχιζόμενους υψηλούς ημερήσιους απολογισμούς, η Αίγυπτος αίρει σήμερα Σάββατο τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που εφαρμοζόταν για τρεις μήνες, ενώ ανήγγειλε την επαναλειτουργία εστιατορίων, καφέ, κινηματογράφων και θεάτρων στο 25% της χωρητικότητάς τους, αλλά και το άνοιγμα τεμενών και εκκλησιών, αλλά χωρίς να επιτρέπει τις μαζικές προσελεύσεις για τις προσευχές της Παρασκευής ή τις λειτουργίες της Κυριακής.
Εξάλλου οι διεθνείς πτήσεις θα ξαναρχίσουν από την 1η Ιουλίου, καθώς το Κάιρο ελπίζει να περισώσει μέρος της τουριστικής περιόδου.
Αυστραλία, Λίβανος, Αλγερία ανάμεσα στις χώρες στις οποίες ανοίγουν τα σύνορα της Ε.Ε
Δεκαπέντε αναμένεται να είναι οι χώρες εκτός Ε.Ε., για τις οποίες τα ευρωπαϊκά σύνορα θα είναι ανοιχτά από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, παρά την πολύωρη σύσκεψη, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη λίστα των κρατών. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, μεταξύ των χωρών από τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε., είναι η Αυστραλία, ο Λίβανος, η Αλγερία και η Ρουάντα, ενώ οι ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.
Τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών που θα πάρουν το πράσινο φως, είναι ίδια ή καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι χώρες πλέον θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Εάν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι, θα προχωρήσει η γραπτή διαδικασία, για επίσημη υιοθέτηση της απόφασης.
Γερμανία: Έξι θάνατοι - 687 κρούσματα
Ακόμη έξι ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 687 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης να φθάνει τους 8.954 νεκρούς επί συνόλου 193.243 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP)