Δένδιας: Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ θωρακίζει τη χώρα μας και τα συμφέροντά μας

Η Τουρκία «αυτοαπομονώνεται, αυτοαναιρείται, μετατρέπεται σε παρία της Ευρώπης και της περιοχής»
Open Image Modal
Eurokinissi
Eurokinissi

Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ – η τροποποίηση της οποίας θα υπογραφεί το πρωί του Σαββάτου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο- «θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Από εκεί και πέρα, οι συζητήσεις με τον κ. Πομπέο θα καλύψουν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων. Δηλαδή την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, λίγο μετά την υποδοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ το βράδυ της Παρασκευής.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε, αναφερόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους και τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία, πως «θα ήμουνα λίγο πιο επιεικής με τους εταίρους μας και θα έλεγα αμήχανη στάση. Δεν τους απαλλάσσει αυτό. Όφειλαν να κάνουν περισσότερα και να είναι περισσότερο έτοιμοι [...] Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεταναστευτικό το έχει προμετωπίδα σε όλες τις επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες και, καθ′ όσον γνωρίζω, θα το  θέσει και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Συγχρόνως η χώρα εξελίσσει το σύστημα υποδοχής, αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην πολύ αυξημένη πίεση».

Όσον αφορά στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας είπε πως «η δική μας ανάγνωση της πραγματικότητας είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί απεγνωσμένα με τρόπους οι οποίοι εκφεύγουν του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να οδηγήσει και την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να χάσουν την ψυχραιμία τους. Και χάνοντας την ψυχραιμία τους να χάσουν το δίκιο τους. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τουρκική κλιμάκωση με τον τρόπο που η Τουρκία το επιδιώκει[...] Θα προχωρήσουμε με όπλο μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας με τη συμπαράσταση και συμπαράταξη, ελπίζω, των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας και θα οδηγήσουμε την Τουρκία σε αδιέξοδο με τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει. Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να οδηγήσει την Τουρκία κάπου».

Όπως εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία «αυτοαπομονώνεται, αυτοαναιρείται, μετατρέπεται σε παρία της Ευρώπης και της περιοχής και σε ταραξία της περιοχής. Αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Και θα δείτε στην εξέλιξη των πραγμάτων πώς τελικά η Τουρκία θα ανασχέσει πορεία και θα υποχρεωθεί να ενταχθεί αργά ή γρήγορα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».