«Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου από τις ΗΠΑ αποτελεί πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας στη Βουλή την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών: ”Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”, την Πέμπτη, 12 Μαΐου.
Στη σκιά της «φημολογούμενης» απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου F-16, ο Δένδιας είπε «οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δεν εστάλη προειδοποίηση για νέα αεροσκάφη, αλλά για ραντάρ και πυραύλους».
«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι εστάλη ένα prenotification όχι για νέα αεροσκάφη, αλλά για ραντάρ και πυραύλους», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά τελεσθείσα πράξη.
Σε χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφέρεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους ηγέτες του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού στον τουρκικό στόλο των μαχητικών F-16, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Οι αποκαλύψεις της WSJ έγιναν λίγες μέρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον για την συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ως εκ τούτου προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε σε δήλωσή του τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη ότι «ακολουθεί -ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού – την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική από το 1974, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας», ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΚΙΝΑΛ είπε ότι αυτή η εξέλιξη θα καθορίσει την στάση του στην σημερινή ψηφοφορία.
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα», καθώς η Άγκυρα έχει εκδώσει απειλή πολέμου έναντι της Ελλάδας και παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας.
«Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής, όχι, όπως και για γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία λέμε όχι, αυτή την άποψη θα διατυπώσουμε με τη στήριξη όλων κομμάτων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και επεσήμανε ότι δεν θα διευκόλυνε το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον εάν η Βουλή απέρριπτε τη συμφωνία που εισηγείται η κυβέρνηση.
O Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στις τουρκικές υπερπτήσεις είπε πως είναι απαράδεκτες, όπως και οι παραβιάσεις εναέριου χώρου γιατί αποτελούν αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας και προσπάθεια επιβολής που ενστάσσεται στην όψιμη τουρκική εκστρατεία για αποστρατικοποίηση των νησιών, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πάρει σαφή θέση, καταδικάζοντας την Τουρκία.
Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ
Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι με αυτή αναβαθμίζεται και ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας. Για συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη μετατόπιση και πως δεν προβλέπεται συγκριμένη διάρκεια αλλά είναι «επ’ αόριστον».
«Δεν μετεωριζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το λέμε καθαρά είμαστε με την συμμαχία της Δύσης, προερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και πορευόμαστε με την Δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Φοβάμαι ότι αυτό το οποίο κάνετε σήμερα κύριε Μητσοτάκη δεν θα το έκανε κανένας πολιτικός και από τη μεταπολίτευση και μετά αλλά δεν θα το έκανε και καμιά σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Θα το έκανε μια χώρα δορυφόρος γιατί αυτό λέγεται δορυφοριοποίηση της χώρας» ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.
«Και δεν μπορώ να ακούω ανοησίες από το κόμμα που είχε υπουργό τον κύριο Καμμένο που είχε πει να συνδεθούμε με το δολάριο και να κάνουμε την Κάρπαθο αμερικανική βάση και το αεροδρόμιο της Καρπάθου εναλλακτικό του Κανάβεραλ. Αυτόν είχατε υπουργό άμυνας και έρχεστε εδώ να κούνησε το δάχτυλο» απάντησε ο πρωθυπουργός.
Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία αναφερόμενος και σε κάποιες δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Και επειδή επικαλεστήκατε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ θα διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Είπε επί λέξη πως “μένει έκπληκτος γιατί αυτή η σχέση ξεκίνησε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, τα 4 μέρη που επεξεργαζόμαστε είχαν εντοπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδειχθεί. Κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν την δέσμευση”. Τον συναντήσατε τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να ανακοινώσετε τι του είπατε;».
«Έλα μωρέ να πω μια δύο κουβέντες για το εσωτερικό και εγώ στηρίζω τη συμφωνία. Και αυτά τα είπε ο κ. Πάιατ. Τα αμφισβητείτε κ. Τσίπρα. Τα αμφισβητείτε κ. Κατρούγκαλε. Μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί και δικαιολογείτε τη στάση σας σα να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας ΚΟ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή τη στάση, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιλοαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί. Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις» είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας.
«Αυτή η συμφωνία ισχύει για 5 χρόνια. Αλλά εάν εσείς θέλετε να την καταγγείλετε, θα έλθετε δύο χρόνια πριν και θα την καταγγείλετε» είπε, απαντώντας στην δευτερολογία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για την Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. «Πως λοιπόν αυτή είναι μία επ’ αόριστον συμφωνία κ. Τσίπρα; Δεν ξέρετε ελληνικά;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε: «Αυτό ψηφίζουμε κ. Τσίπρα και τίποτε άλλο».
«Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει, παρά τις όποιες ενστάσεις έχει, την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ. Η συμφωνία είναι ετεροβαρής για τη χώρα, δεν υπάρχουν, όμως, περιθώρια για απώλεια στρατηγικών συμμαχιών» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.
Για κατάπτυστη συμφωνία έκανε λόγο ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας την οποία θα καταψηφίσει το κόμμα του. «Η σημερινή ημέρα, η 12η Μαΐου, κατά την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει την κατάπτυστη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ (κατ’ όνομα και μόνο αμυντική, αλλά στην πραγματικότητα πολύ – πολύ επιθετική), θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια ως ένα αρνητικό ορόσημο για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια» ανέφερε.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ