Δένδιας: «Παραβιάζετε κυριαρχικά μας δικαιώματα» - Τσαβούσογλου: «Καμία λύση, αν συνεχίσουμε έτσι»

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ κατέγραψε μια προς μια τις ελληνικές θέσεις. Νευρική αντίδραση από τον Τούρκο ομόλογό του.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκειας μιας «πολεμικής» συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την συνάντησή τους.

Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας είναι απαραίτητη δήλωσε ο κ. Δένδιας, διαμηνύοντας ότι για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση και η αποφυγή δηλώσεων που δυναμιτίζουν. Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν το κλίμα συνεργασίας ενώ αναφέρθηκε στις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Αγκυρα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον αυτή το επιθυμεί», σημείωσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι απαράβατος όρος είναι ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Oσον αφορά την επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη «όλες οι πλευρές θα προσέλθουν σ′ αυτή με εποικοδομητικό πνεύμα» ενώ επεσήμανε πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτή που στηρίζουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες»

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για «ευρωτουρκικό ζήτημα» και υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016, ενώ υπενθύμισε την εργαλειοποίηση μεταναστευτικού στον Έβρο πέρσι.

Ανέφερε ακόμη ότι μια αντιστροφή της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα ήταν «προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και της εικόνας της διεθνώς».

Κόντρα για Αιγαίο και μειονότητες 

Εκνευρισμένος ο Μ.Τσαβούσογλου πήρε εκ νέου το λόγο χαρακτηρίζοντας «προκλητικές» κάποιες από τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, τις οποίες όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε».

«Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Ομως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Οταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Οσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ανταπαντώντας ο Ν. Δένδιας, σημείωσε με ψυχραιμία ότι όλα τα ελληνικά επιχειρήματα εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο. «Η θέση μας είναι σαφής. Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Εχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Για την μειονότητα, αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης, που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε όχι».

Αποστρατικοποίηση νησιών και χωρικά ύδατα

Ο Τσαβούσογλου απάντησε εκ νέου πως στην Ανατολική Μεσόγειο οι γεωτρήσεις ήταν απολύτως νόμιμες. «Εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου καταμερισμού. Αν αναφερθούμε στη Συνθήκη της Λωζάννης, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Εχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματα μας με τον διάλογο. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με αυτόν τον τρόπο, ή θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας».

Στο σημείο αυτό ο Ν.Δένδιας τόνισε ότι «υπάρχει στρατός στα νησιά γιατί απειλούνται από κάπου. Τα 6-10 μίλια στον αέρα και στη θάλασσα υπάρχουν από το 1930. Η Τουρκία για πρώτη φορά έθεσε αυτό το ζήτημα μισό αιώνα μετά. Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί τις ευαισθησίες μας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ». είπε ο κ. Δένδιας, για να απαντήσει ξανά ο Τσαβούσογλου: «Μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο αν έχουμε αμοιβαία αντίληψη και κατανόηση. Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπαίνω και στα παπούτσια του άλλου. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας αν συνεχίσουμε έτσι».