Με την Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά την κλιμακούμενη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου μας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
«Εκτός από αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης, η Κοινή Δήλωση αποτελεί αναμφίβολα ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στην συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας. Έρχεται δε να προστεθεί στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη χώρα μας προ λίγων ημερών.Η ΕΕ έρχεται να επαναλάβει ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάσει των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου και των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μηδενός εξαιρουμένου» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Όπως είπε, ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς και των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή. Επίσης τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ και ότι «προσβλέπουμε στη συνέχιση της εποικοδομητικής αυτής σχέσης και με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία αναμένεται να αναλάβει τις επόμενες ημέρες τα καθήκοντά της».
Αξιολογήθηκε επίσης η συνεισφορά μέσω του προγράμματος «Team Europe», η συνδρομή της ΕΕ σε συναφείς διεθνείς πρωτοβουλίες όπως η αερομεταφορά επείγουσας ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις πιο ευάλωτες χώρες, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ θα ενισχύσει τις στρατηγικές σχέσεις της με τις χώρες της Νοτίου Γειτονίας.
«Τέλος, δεν παρέλειψα να αναφερθώ στην ανάγκη αποτελεσματικής δράσης της επιχείρησης IRINI για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που αποτελεί μείζονα συνδρομή στη δημιουργία απαραίτητων συνθηκών για την ειρήνευση στη Λιβύη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, στη νότια δηλαδή ευρωπαϊκή γειτονία» κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση των υπουργών, η ΕΕ δείχνει πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και τονίζει πως χρειάζονται «συμπαγή» βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που θα ευνοεί τον διάλογο.
«Ζητήματα σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα έπρεπε να λύνονται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας. Από αυτή την άποψη καλωσορίζουμε για άλλη μια φορά την πρόσκληση από την κυπριακή κυβέρνηση προς την Τουρκία να διαπραγματευτεί καλόπιστα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των ακτών τους. Οι πρόσφατες ενέργειες κλιμάκωσης από την Τουρκία δυστυχώς κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση» τονίζεται στην κοινή δήλωση.
«Λυπόμαστε που η Τουρκία δεν έχει ακόμα απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να παύσει αυτές τις δραστηριότητας και επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας προς την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Ακόμη, όπως υπογραμμίζεται, η ΕΕ καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, μεταξύ των οποίων υπερπτήσεις, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία, σημειώνεται, θα έπρεπε να αποφεύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και την κυριαρχία όλων των χωρών- μελών της ΕΕ στα ύδατά τους, «καθώς και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, περιλαμβανομένων αυτών που προκύπτουν από τα νησιά, και να αποφεύγει να παραβιάζει την κυριαρχία χωρών- μελών στον εναέριό τους χώρο».