Δένδιας: Σοβαρή πηγή ανησυχίας για όλη την περιοχή οι τουρκικές προκλήσεις στη Λιβύη

Δηλώσεις του ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή του με τον Μαροκινό ομόλογό του.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

«Στη Λιβύη παρατηρείται μεγάλη αύξηση της αστάθειας και μια πρωτοφανής κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες έχουν ήδη αφήσει το παράνομο αποτύπωμά τους, όπως συνέβη και στο Ιράκ, τη Συρία και την Κύπρο. Πρόκειται για μια σοβαρή πηγή ανησυχίας για όλες τις χώρες της περιοχής» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ του Μαρόκου, Νάσερ Μπουρίτα, την Τετάρτη.

«Επικεντρωθήκαμε, ειδικότερα, όπως είναι προφανές, στη Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Salame με τον οποίο συναντήθηκα πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, προς επίτευξη πολιτικής λύσης. Ελπίζουμε, επίσης, ότι κατά την επερχόμενη Σύνοδο του Βερολίνου θα επιτευχθεί απτή η πρόοδος προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη μακροχρόνια σύγκρουση» είπε ο κ. Δένδιας, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του που το Μαρόκο δεν προσεκλήθη στη συνάντηση του Βερολίνου, δεδομένου ότι «υπήρξε βασικός παράγοντας στη Συμφωνία του Skhirat, η οποία επετεύχθη μετά από οχτώ μήνες σκληρής δουλειάς που αφιερώσατε κύριε υπουργέ. Και όλη αυτή η εμπειρία σας δεν θα μπορέσει να αξιοποιηθεί στο Βερολίνο».

Ο κ. Δένδιας είπε ότι οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν από την Τουρκία και τον κ. Σαράτζ (επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Τρίπολης) είναι παντελώς εκτός του πεδίου εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. «Είναι άκυρες και ανυπόστατες και δεν παράγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα. Και ασφαλώς υπερβαίνουν τη Συμφωνία του Skhirat την οποία παραβιάζουν ξεκάθαρα. Συνιστούν μια απόπειρα σφετερισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών της Μεσογείου, ενώ ταυτοχρόνως υπονομεύουν τη σταθερότητα στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των γειτονικών χωρών.Όπως ανέφερα προ ολίγου, παραβιάζουν τη Συμφωνία του Skhirat, τα εθνικά νομικά θεμέλια της Λιβύης καθώς και το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του».

Επιπλέον, πρόσθεσε, η απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις σε λιβυκό έδαφος αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας ενός μέλους των ΗΕ καθώς και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.