Δένδιας: Το φθινόπωρο το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη θητεία- δεν θα αφορούν διάρκεια

«Η θέση μας είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να διαθέτει έναν καλά εκπαιδευμένο στρατό πολιτών, οι οποίοι θα μετεκπαιδεύονται τακτικά εφόσον το επιθυμούν κατά την εφεδρεία τους».
Open Image Modal
.
ΥΠΕΘΑ

«Εκτιμώ ότι το Νομοσχέδιο για τη θητεία θα κατατεθεί το φθινόπωρο και θα προβλέπει μια σειρά σημαντικών αλλαγών, που δεν θα αφορούν τη διάρκειά της, αλλά τον τρόπο με τον οποίο υπηρετεί κάποιος την πατρίδα» δήλωσε στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Η θέση μας είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να διαθέτει έναν καλά εκπαιδευμένο στρατό πολιτών, οι οποίοι θα μετεκπαιδεύονται τακτικά εφόσον το επιθυμούν κατά την εφεδρεία τους. Η ίδια η θητεία θα προσφέρει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιημένων δεξιοτήτων, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τους στρατεύσιμους μετά την απόλυσή τους. Η προσέγγιση μας στο θέμα της θητείας, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας θα ενισχύσει και την ποιότητα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, επιδρώντας καταλυτικά στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είπε ότι «επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό της δομής Δυνάμεων και την επικαιροποίηση – προτεραιοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνονται οι διαδικασίες τόσο για την προμήθεια 20αεροσκαφών F-35 με την υπογραφή του Letter of Acceptance (LOA), όσο και την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για τη συμμετοχή της Χώρας μας στο Πρόγραμμα σχεδίασης και συμπαραγωγής των Φρεγατών Constellation».

Στις άμεσες προτεραιότητες, σημείωσε, περιλαμβάνεται η υλοποίηση του Οικοσυστήματος Καινοτομίας, σε εφαρμογή του Ν.5110/2024, «ο οποίος υπερψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τις ψήφους μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Σπαρτιατών επί της αρχής και επί του συνόλου».

«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας βρίσκεται επίσης η μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με το Οικιστικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.5110/2024 προχωράμε στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Σε εφαρμογή του νέου Νόμου, καταρτίζονται ειδικά προγράμματα για νέους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα συνδυάζουν την ακαδημαϊκή και την εξειδικευμένη στρατιωτική εκπαίδευση με την παροχή αντίστοιχης οικονομικής αποζημίωσης. Τα προγράμματα θα απευθύνονται και σε σπουδαστές των Α.Ε.Ι. οι οποίοι θα εκπληρώνουν τα στρατιωτικά τους καθήκοντα παράλληλα με τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, αποκτώντας εμπειρία σε ζητήματα Τεχνολογίας και Κυβερνοασφάλειας. Μια εμπειρία που θα τους είναι εξαιρετικά χρήσιμη ως μετέπειτα επαγγελματικό εφόδιο» δήλωσε σχετικά.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, είπε πως δεν είναι «αδιάφορες» τονίζοντας πως «σήμερα, μετά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα δεν είναι ο “αδύναμος κρίκος” της Ε.Ε. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και συνδιαμορφώνει κρίσιμες ευρωπαϊκές πολιτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Επιχείρησης “Ασπίδες” και πρωτοστατεί σήμερα στη συζήτηση για τον ενιαίο αμυντικό βραχίονα και τον κοινό αντι-drone και αντιαεροπορικό “θόλο”, με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού Πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ. Αλλά για να συμμετάσχει ενεργά η Ελλάδα σε αυτή τη συζήτηση πρέπει να διαθέτει κυβέρνηση που πιστεύει σε αυτήν την προοπτική».

Υπογράμμισε επίσης πως οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν είναι «ευκαιρία» για ψήφο διαμαρτυρίας ή τιμωρίας- «Δεν είναι δημοσκόπηση...κρίνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά, να ανακόψουν την πορεία της χώρας, πολύ δε περισσότερο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή μας».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, είπε πως «παρά τους χαμηλούς τόνους επί του πεδίου, γεγονός αδιαμφισβήτητα θετικό, είναι γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει με διαφορετικές αφορμές να προβάλλει το αναθεωρητικό της δόγμα. Και είναι προφανές επίσης ότι η έγερση νέων ζητημάτων, πέραν της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της διατήρησης του CasusBelli κ.ά. υπονομεύει την προοπτική μιας γενικότερης εξομάλυνσης των σχέσεων μας και μια αλλαγή σελίδας σε βάθος χρόνου. Εξακολουθώ να ελπίζω σε μια διαφορετική στάση και σε επαναφορά της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας στο προσκήνιο. Αλλά δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε εφησυχάζουμε».

Όσον αφορά στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, είπε πως «η νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας θα πρέπει να αντιληφθεί σε ποιο γεωπολιτικό περιβάλλον καλείται να λειτουργήσει. Οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα αποτελούν τη μόνη ρεαλιστική συνθήκη ύπαρξης για τη Βόρεια Μακεδονία. Όπως επισήμανα πρόσφατα, η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον ισχυρές χώρες στα Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ιστορικές πραγματικότητες είναι αποδεδειγμένες και δεν μπορούν να αλλοιωθούν από τις κραυγές. Οτιδήποτε ανιστόρητο διατυπώνεται πέφτει στο κενό».