Δύο αστροναύτες σε αποστολή 8 ημερών στον Διεθνές Διαστημικό Σταθμό ίσως παραμείνουν τελικά για 8 μήνες

Η NASA δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα κρατήσει τους 2 αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
Open Image Modal
Αυτή η φωτογραφία που παρέχεται από τη NASA δείχνει το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing που εκτόξευσε τους αστροναύτες Butch Wilmore και Suni Williams στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προσδεδεμένο στην εμπρόσθια θύρα της μονάδας Harmony στις 3 Ιουλίου 2024, όπως φαίνεται από ένα παράθυρο του διαστημοπλοίου SpaceX Dragon Endeavour που είναι προσδεδεμένο στην παρακείμενη θύρα. (NASA μέσω AP)
via AP

Οι αστροναύτες Sunita Williams και Barry ‘Butch’ Wilmore εκτοξεύτηκαν στο διάστημα στις 5 Ιουνίου για μια αποστολή της NASA που αναμενόταν να διαρκέσει οκτώ ημέρες. Ηδη βρίσκονται στο διάστημα για περισσότερο από δύο μήνες και είναι πολύ πιθανό να μην επιστρέψουν στη Γη ως τον Φεβρουάριο του νέου έτους!

Το διαστημόπλοιο που τους μετέφερε στον Διεθνές Διαστημικό Σταθμό - το Starliner της Boeing - αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα που ανέστειλαν την επιστροφή τους στη Γη. Σύμφωνα με την ενημέρωση της NASA την Τετάρτη, αντί να επιστρέψουν στη Γη με το Starliner της Boeing, ο Butch Wilmore και η Suni Williams ενδέχεται να επιστρέψουν με την επόμενη πτήση της SpaceX. Αυτή η επιλογή θα τους κρατήσει στο διαστημικό σταθμό μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο, δηλαδή συνολικά για 8 μήνες!

Οι πιλότοι δοκιμών ανέμεναν ότι θα έλειπαν μόλις μια εβδομάδα περίπου όταν απογειώθηκαν ως το πρώτο πλήρωμα του Starliner. Αλλά βλάβες στους προωθητήρες και διαρροές ηλίου αμαύρωσαν το ταξίδι της κάψουλας στο διαστημικό σταθμό, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ικανότητά της να επιστρέψει με ασφάλεια και αφήνοντας τους αστροναύτες σε αγωνία.

Οι αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι αναλύουν περισσότερα δεδομένα προτού λάβουν μια απόφαση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης. Οι προωθητήρες αυτοί είναι ζωτικής σημασίας για να κρατήσουν την κάψουλα στη σωστή θέση όταν έρθει η ώρα να κατέβει από την τροχιά.

«Έχουμε διαθέσιμο χρόνο πριν φέρουμε το Starliner στην πατρίδα και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο με σύνεση», δήλωσε ο Ken Bowersox, επικεφαλής της αποστολής διαστημικών επιχειρήσεων της NASA.

Η μετάβαση στη SpaceX θα απαιτούσε την απομάκρυνση δύο από τους τέσσερις αστροναύτες που έχουν οριστεί για την επόμενη πτήση του διαστημοπλοίου, η οποία επί του παρόντος προγραμματίζεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Γουίλμορ και η Γουίλιαμς θα έπαιρναν τις κενές θέσεις στην κάψουλα Dragon της SpaceX μόλις τελειώσει αυτή η αποστολή διάρκειας μισού έτους.

Μια άλλη επιπλοκή: Ο διαστημικός σταθμός διαθέτει μόλις δύο θέσεις στάθμευσης για τις αμερικανικές κάψουλες. Η κάψουλα της Boeing θα πρέπει να αναχωρήσει πριν από την άφιξη του Dragon της SpaceX προκειμένου να ελευθερωθεί μια θέση.

Η Boeing δήλωσε ότι το Starliner θα μπορούσε ακόμα να φέρει με ασφάλεια τους αστροναύτες στο σπίτι. Η εταιρεία νωρίτερα αυτό το μήνα δημοσίευσε μια λίστα με τις δοκιμές που έχουν γίνει στους προωθητήρες από την απογείωση.

Η NASA θα ήθελε να κρατήσει το σημερινό πλήρωμα της SpaceX εκεί πάνω μέχρι να φτάσουν οι αντικαταστάτες, εκτός αν υπάρξει έκτακτη ανάγκη. Αυτοί οι τέσσερις θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει στη Γη αυτόν τον μήνα, αλλά είδαν να προστίθεται ένας έβδομος μήνας στην αποστολή τους λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το Starliner, κρατώντας τους εκεί πάνω μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι περισσότερες παραμονές σε διαστημικούς σταθμούς διαρκούν έξι μήνες, αν και μερικές έχουν διαρκέσει ολόκληρο τον χρόνο.

Ο Γουίλμορ και η Γουίλιαμς είναι συνταξιούχοι πλοίαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού που πέρασαν μήνες στον διαστημικό σταθμό πριν από χρόνια.

«Θα κάνουν ό,τι τους ζητήσουμε. Αυτή είναι η δουλειά τους ως αστροναύτες», δήλωσε ο επικεφαλής αστροναύτης της ΝΑΑ Τζο Ακαμπά.