Δύο αγαπημένες σως «απαγορευμένες» για όσους θέλουν επίπεδη κοιλιά

Τις συναντούμε σε όλα τα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά ειδικοί λένε ότι πρέπει να τις αποφύγουμε πάση θυσία.
Open Image Modal
John Greim via Getty Images

Πιθανότατα γνωρίζoυμε ήδη ότι η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους μας. Και δεν είναι μυστικό ότι επιλογές όπως το γρήγορο-πρόχειρο φαγητό, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ και τα επιδόρπια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Ωστόσο, ένα ανθυγιεινό συστατικό που ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε καν την επίδραση του, είναι οι διάφορες σάλτσες που χρησιμοποιούμε σε τακτική βάση. Οι σάλτσες πράγματι είναι μια γευστική προσθήκη στα γεύματά μας. Όμως, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να φορτώσουν το πιάτο μας με ένα σωρό πρόσθετες θερμίδες, οδηγώντας στην αύξηση του βάρους μας. Ιδίως όταν τις καταναλώνουμε δίχως μέτρο.

Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τα ντρέσινγκ που βάζουμε στις σούπερ «υγιεινές» σαλάτες μας ή τις σάλτσες στις οποίες βουτάμε τα ωμά λαχανικά. Η επίγνωση των τρωτών σημείων αυτών των προϊόντων, είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων μας σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους.

Ποιοι είναι όμως οι δύο μεγαλύτεροι ένοχοι για το γεγονός ότι παρ′ όλη την προσπάθεια να χάσουμε βάρος, το νούμερο στη ζυγαριά διαρκώς ανεβαίνει;

Η διαιτολόγος Κάθριν Γκερβάτσιο εξηγεί.

1. Thousand Island dressing (ή αλλιώς η sάλτσα χιλίων νησιών)

Όπως προαναφέραμε, ακόμη και μια σάλτσα που συνίσταται για τη σαλάτα μας, μπορεί κάλλιστα να είναι ανθυγιεινή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ένα ντρέσινγκ που είναι γνωστό ως «Thousand ιsland» και σύμφωνα με την Γκερβάτσιο. «Είναι μόνο γεμάτο θερμίδες και τρανς λιπαρά, που αυξάνουν τα επίπεδα της κακής HDL χοληστερόλης. Ωστόσο συν τοις άλλοις, η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών συνδέεται και με διαταραχές στην έκκριση ινσουλίνης, οι οποίες είναι ένοχες για τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς», συμπληρώνει η ειδικός.

Ευτυχώς υπάρχουν υγιεινές εναλλακτικές, όπως ένα ντρέσινγκ με βάση το γιαούρτι ή απλώς μια βινεγκρέτ με βάση το ελαιόλαδο και ελαφριά συστατικά όπως η μουστάρδα, το μέλι και το λεμόνι.

2. Μπάρμπεκιου σως

Όσο κι αν μας αρέσει η πικάντικη γεύση της στα σάντουιτς και τις σαλάτες μας, η Γκερβάτσιο προειδοποιεί ότι η σάλτσα Μπάρμπεκιου απειλεί να βλάψει σοβαρά την υγεία μας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή της περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους.

Μια καλή εναλλακτική στην έτοιμη σάλτσα μπάρμπεκιου είναι μια σπιτική εκδοχή της, με μπαχαρικά, βότανα, ξύδι ή ακόμη και με φυσικά σάκχαρα από φρούτα όπως μήλα ή αχλάδια.

(Με πληροφορίες από shefinds).