Δύο δισεκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα απελευθερωθούν στις ΗΠΑ

Τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που δημιουργήθηκαν σε εργαστήρια, θα μειώσουν τον πληθυσμό του εντόμου που προκαλεί ασθένειες στους ανθρώπους.
Open Image Modal
vinisouza128 / 500px via Getty Images

Ήταν το 2021, όταν σε μια πιλοτική δοκιμή στην περιοχή Φλόριντα Κις ( σ.σ είναι ένα αρχιπέλαγος κοραλλιών που βρίσκεται στα νότια παράλια της Φλόριντα) η βρετανική εταιρεία Oxitech απελευθέρωσε 750 τροποποιημένα εκατομμύρια κουνούπια τα οποία αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια της βιοτεχνολογίας στην Φλόριντα.

Φέτος η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency -ΕΡΑ) ενέκρινε τη δεύτερη φάση που αφορά την απελευθέρωση δύο δισεκατομμυρίων κουνουπιών OX5034 σε τέσσερις κομητείες της Καλιφόρνιας, εφόσον ανάψουν το πράσινο φως οι ρυθμιστικές αρχές των πολιτειών.

Επιπλέον, η Oxitech λέει ότι απευθύνεται σε άλλες κρατικές ρυθμιστικές αρχές για να εκτελούνται προγράμματα και σε περισσότερες πολιτείες. Συνολικά το πλάνο αφορά τέσσερα δισεκατομμύρια κουνούπια που θα εμφανιστούν σε όλες τις πολιτείες.

Αυτά τα κουνούπια «μιμήθηκαν» τα Κουνούπια τίγρης ( σ.σ Το κουνούπι ξεχωρίζει από τις λευκές λωρίδες στα πόδια και ένα σημάδι που μοιάζει με λύρα στο θώρακα.) και είναι τροποποιημένα, ώστε τα αρσενικά (που ούτως ή άλλως δεν τσιμπούν), να απελευθερώνονται στη φύση και να ζευγαρώνουν με τα θηλυκά (που τσιμπούν), με τους απογόνους (σε όποιο φύλο και αν ανήκουν) να φτάνουν ποτέ στην ωρίμανση -όταν αρχίζουν να τσιμπούν.

Τα θηλυκά κουνούπια είναι τα μόνα κουνούπια που τσιμπούν και έλκονται από το ανθρώπινο αίμα. Επειδή τα νέα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια είναι όλα αρσενικά, οι γενετικές τροποποιήσεις δεν πρέπει να θέτουν κανέναν κίνδυνο για τους ανθρώπους που τα συναντούν.

 

 

Η Oxitec δήλωσε ότι ο στόχος είναι να μειωθεί η μετάδοση επιβλαβών ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο Ζίκα και ο κίτρινος πυρετός. Αν και τα Κουνούπια τίγρης, ένα χωροκατακτητικό είδος, αποτελούν ένα μικρό κλάσμα του συνολικού πληθυσμού κουνουπιών στη Φλόριντα, ευθύνονται για μεγάλο αριθμό ανθρώπινων ασθενειών.

Παρά το μέγεθός του, το κουνούπι είναι το πιο θανατηφόρο ζώο στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό το έντομο μπορεί να μεταφέρει πολλές θανατηφόρες και αναπηρικές ασθένειες. Επειδή μπορεί να μεταφέρει τόσες πολλές διαφορετικές ασθένειες, το κουνούπι ευθύνεται για περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο. Γι′ αυτό η Oxitech απελευθερώνει τόσα πολλά γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, για να βοηθήσει στην εξόντωση του πληθυσμού. Εάν μπορέσουμε να μειώσουμε δραματικά τον πληθυσμό των θηλυκών κουνουπιών, μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση αυτών των θανατηφόρων ασθενειών.

Φυσικά, όπως κάθε ζώο, δεν είναι όλα τα κουνούπια επικίνδυνα. Με περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών εκεί έξω, πολλά από αυτά είναι εντελώς ακίνδυνα. Φυσικά, δεν μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά όταν βουίζουν γύρω από την πίσω βεράντα σας.

Το κουνούπι της Oxitech είναι αρσενικά με ένα «αυτοπεριοριζόμενο γονίδιο». Η διαφορά δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Εν τούτοις, τα τροποποιημένα έντομα παράγουν παρόμοιους αρσενικούς και θηλυκούς απογόνους που δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Θεωρητικά λοιπόν, με την πάροδο του χρόνου όπως θα μειώνεται ο γυναικείος πληθυσμός, θα μειωθεί και ο συνολικός πληθυσμός. Μένει βέβαια, όλο αυτό να αποδειχθεί και στην πράξη.