Δύο μέτωπα για την κυβέρνηση: Μενδώνη και Κουφοντίνας

Κατά την αυριανή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, θα σηκωθούν πολύ οι τόνοι.
Open Image Modal
Η Λίνα Μενδώνη (δεξιά) απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού (αριστερά).
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στα ύψη ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο η κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Λιγνάδη και την στάση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αύριο, κατά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που θα γίνει στη Βουλή, θα σηκωθούν πολύ οι τόνοι.

Όπως λένε πηγές από την Πειραιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συνεχίζει να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την υπόθεση Λιγνάδη, αλλά υπάρχουν φερέφωνα του στο διαδίκτυο καθώς και βουλευτές του που φτάνουν στο σημείο να μιλούν για «Ν.Δ.-παιδεραστές».

Απαντώντας σε αυτές τις κατηγορίες, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η αποκάλυψη του ελληνικού  #metoo  ξεκίνησε από ημερίδα του υφυπουργείου Αθλητισμού, εκεί όπου η Σοφία Μπεκατώρου είχε για πρώτη φορά καταγγείλει την σεξουαλική της κακοποίηση από παράγοντα της Ομοσπονδίας της ιστιοπλοϊας.

«Καταδικάζουν ή όχι το #ΝΔ-παιδεραστές;», είναι το ερώτημα που απευθύνουν από την κυβέρνηση με αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι από την Κουμουνδούρου επιχειρούν με αυτές τις ακρότητες, πλαστούς διχασμούς και εκτροχιασμό του δημόσιου διαλόγου. Όπως λένε από την Πειραιώς, «όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, που έχουν μετατρέψει μια τόσο σοβαρή υπόθεση σε βούρκο».

Ειδικότερα για το χρονικό της υπόθεσης Λιγνάδη, τονίζουν από την κυβέρνηση ότι με το που έγινε η πρώτη επώνυμη καταγγελία, στις 6 Φεβρουαρίου, ο καλλιτέχνης παραιτήθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η φημολογία αλλά χωρίς την αναφορά ονομάτων, ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνιόταν ότι υπήρχε οτιδήποτε εναντίον του.

Όμως από την στιγμή που έγινε η πρώτη επώνυμη καταγγελία, ζητήθηκε η παραίτηση του. Υπογραμμίζουν λοιπόν από την κυβέρνηση ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη και σημειώνουν ότι τα γεγονότα ακυρώνουν τα ψέματα που εκτοξεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά αναμένεται να τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 25/2, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα γίνει στη Βουλή.

Όσο για τη Λίνα Μενδώνη, η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, όπως ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη πριν από λίγα 24ωρα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι επί θητείας της το υπουργείο Πολιτισμού έχει υλοποιήσει πλούσιο και σημαντικό έργο. Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές:

1. Ακρόπολη των Αθηνών: Κατασκευή ανελκυστήρα πλαγιάς, νέος φωτισμός Ιερού Βράχου και υποκείμενων Μνημείων Ακρόπολης (χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση), διαμόρφωση διαδρομών ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη.

2. Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου: Βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι μελέτες και τα έργα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος, ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας του συνολικού έργου αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης του κτήματος.

3. Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ): Έναρξη λειτουργίας τον Φεβρουάριο 2020 μετά από χρόνια παλινωδιών.

4. Εθνική Πινακοθήκη: Από λιμνάζον εργοτάξιο σε τροχιά εγκαινίων την 24η Μαρτίου 2021.

5. Επέκταση Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Ολοκλήρωση όλων των πρόδρομων μελετών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διαγωνιστικής διαδικασίας για τις μελέτες επέκτασης του κορυφαίου μουσείου της χώρας.

Παράλληλα το υπουργείο είχε καθοριστική συμβολή στο ξεμπλοκάρισμα και την υλοποίηση μεγάλων έργων, αλλά και σημαντική προσφορά για έργα ΕΣΠΑ και Προγραμματικές Συμβάσεις με Δήμους και Περιφέρειες.

Θετική κρίνεται και η προσφορά του υπουργείου Πολιτισμού –άρα και της Λίνας Μενδώνη- κατά το διάστημα της πανδημίας, με τις κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν διοχετευθεί στον κλάδο του Πολιτισμού περίπου 300 εκατ.  ευρώ.

Η στήριξη, λοιπόν, της κυβέρνησης προς το πρόσωπο της Λίνας Μενδώνη συνεχίζεται – παρά τους ατυχείς επικοινωνιακούς χειρισμούς κατά την συνέντευξη τύπου της υπουργού για την υπόθεση Λιγνάδη, όπως σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη. Για το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ανησυχία και για την περίπτωση Κουφοντίνα

Τις τελευταίες ημέρες όμως προκαλεί «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο και το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υποστηρικτές του έχουν βρεθεί αρκετές φορές έξω από γραφεία στελεχών της κυβέρνησης, ακόμα και έξω από το σπίτι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πετώντας τρικάκια.

Την ίδια ώρα, η υγεία του κρατούμενου μέλους της 17Ν επιδεινώνεται μετά από 48 ημέρες απεργία πείνας και το απόγευμα της Τρίτης η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας εξέδωσε διάταξη για την χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων ώστε να σωθεί η ζωή του, μεταξύ αυτών και της αναγκαστικής σίτισης.

Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι δεν φοβίζουν κανένα οι επιθέσεις των υποστηρικτών του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δημήτρη Κουφοντίνα, σε γραφεία κυβερνητικών στελεχών.

«Στην  Ελλάδα, λειτουργεί το κράτος δικαίου και η Δημοκρατία, ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται», λένε χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζουν ότι εάν  η Πολιτεία υπέκυπτε σε ανάλογες πιέσεις, ουσιαστικά θα έδινε το έναυσμα και σε άλλους κατάδικους να λειτουργήσουν κατά τον ίδιο τρόπο προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές στέκονται και στην στήριξη που προσφέρουν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στους υποστηρικτές του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η Κουμουνδούρου προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την απεργία πείνας του κρατούμενου και να επιτεθεί στην κυβέρνηση για δήθεν εκδικητική στάση.

Και όπως υποστηρίζουν από την Πειραιώς, ο νόμος έχει τηρηθεί απολύτως και είναι αυτός που δεν επιτρέπει στον κρατούμενο να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού.