Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κόσμος πάει και έρχεται στο σπιτικό μας. Και όλοι τους φέρνουν κάτι τι. Επομένως, τι πιο λογικό από το να έχουμε περισσευούμενα μελομακάρονα και κουραμπιέδες; Και αν βαρεθήκαμε να τα τρώμε πρωί-βράδυ; Δεν μπορούμε φυσικά να τα πετάξουμε. Άλλωστε ούτε το θέλουμε, ούτε είναι ηθικό.
Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει κάποιος φίλος ή συγγενής που να τα λαχταρά, μπορούμε να τους δώσουμε άλλο σχήμα και μορφή. Και τι πιο νόστιμο και πρωτοποριακό από ένα τσιζκέικ με βάση τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες; Πάμε να δούμε πώς θα ετοιμάσουμε το τσιζκέικ μας;
Τσιζκέικ με άρωμα μελομακάρονου
Υλικά για 2 ατομικά cheesecake
120 γραμμάρια μελομακάρονα
30ml φυτική κρέμα γάλακτος
150 γραμμάρια τυρί κρέμα
1κ.σ μέλι
1 θρυμματισμένο μελομακάρονο
Καρύδια ή φουντούκια (όσα θέλουμε)
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε τα μελομακάρονα και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια μάζα
2. Στρώνουμε σε δύο ποτηράκια τα πολτοποιημένα μελομακάρονα
3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρεμώδες τυρί με το μέλι και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
4. Προσθέτουμε το μείγμα στα ποτηράκια με τη βάση μελομακάρονου
5. Στολίζουμε το ατομικό μας τσίζκεικ με το έξτρα θρυμματισμένο μελομακάρονο, με καρύδια, κόκκινα φρούτα, σοκολατάκια, μπισκότο, καραμέλα και ότι άλλο ταιριάζει στις γευστικές μας προτιμήσεις. Οι επιλογές είναι αδιανόητες.
Για το τσίζκεικ με εσάνς κουραμπιέ
Υλικά για ένα τσιζκέικ 8 ατόμων
180 γραμμάρια κουραμπιέδες
20 γραμμάρια μαργαρίνη
160 γραμμάρια φυτική κρέμα γάλακτος με ζάχαρη
200 γραμμάρια τυρί κρέμα πλήρες
1 βανίλια
Μαρμελάδα σμέουρο, φρούτα του δάσους ή φράουλα
Εκτέλεση
1. Τρίβουμε τους κουραμπιέδες στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη και τους ρίχνουμε σε τσέρκι διαμέτρου 20 εκατοστών
2. Λιώνουμε τη μαργαρίνη, τη ρίχνουμε μέσα στο τσέρκι μαζί με τους τριμμένους κουραμπιέδες και ανακατεύουμε καλά. Πατάμε το μίγμα καλά με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργηθεί μια ίσια βάση.
3. Βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα του γλυκού μας
4. Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια
5. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
6. Απλώνουμε την κρέμα που φτιάξαμε ομοιόμορφα πάνω από τη βάση και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες
7. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά, μεταφέρουμε το τσιζκέικ σε μια πιατέλα, ρίχνουμε από πάνω 5-6 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα της επιλογές μας και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Είναι λογικό μετά από κάποια φάση να πλήττουμε τρώγοντας τα ίδια και τα ίδια. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί το food-waste. Οφείλουμε να επαναχρησιμοποιούμε τα τρόφιμα που μας περισσεύουν με φαντασία. Όλο και κάτι νόστιμο θα προκύψει. Είναι βέβαιο.