Τρεις πεντανόστιμες συνταγές για «πειραγμένα» πασχαλινά κουλουράκια και άκρως υγιεινά

Νηστίσιμα με κανέλα, με λεμόνι και μαστίχα ή all time classic λαδιού; Όλα είναι φανταστικά.
Open Image Modal
Riska via Getty Images

Πάσχα χωρίς κουλουράκια γίνεται; Δεν γίνεται. Αλλά και διατροφή με γλυκίσματα και πειρασμούς πετυχαίνει; Αυτό, μπορεί και να γίνεται. Σίγουρα γίνεται!

Έτσι μας διαβεβαιώνει η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή.

Και όχι μόνο στα λόγια, αφού η ειδικός μοιράζεται μαζί μας τρεις φανταστικές συνταγές, για γκουρμέ κουλουράκια με χαμηλές θερμίδες.

Και το καλύτερο, είναι ότι οι συνταγές της Έλενας Σερδάρη όχι μόνο δεν στέκονται εμπόδιο, αλλά κατά κάποιον τρόπο σιγοντάρουν την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

Μα πώς;

Επειδή τα υλικά τους, πέρα από μοναδική γεύση, επιφυλάσσουν αντιοξειδωτικές και θρεπτικές ιδιότητες.

Open Image Modal
Έλενα Σερδάρη
H Έλενα Σερδάρη, είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή.

Μήπως να τα φτιάχνουμε όλο τον χρόνο; 

1. Nηστίσιμα κουλουράκια κανέλας

Υλικά για 40 τεμάχια, 10 γραμμαρίων το καθένα 

  • φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

  • 1/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι

  • ½  φλιτζάνι ζάχαρη

  • 1/2 κ.σ. κανέλα

  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 

  • 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

  • 500γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

  • 1 κ.σ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

Ας μαγειρέψουμε

1. Ρίχνουμε σε μία λεκάνη τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και με το σύρμα τα ανακατεύουμε

2. Προσθέτουμε το κρασί, την κανέλα, το γαρύφαλλο και αραιώνουμε τη σόδα στον χυμό

3. Προσθέτουμε το ξύσμα 

4. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά

5. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ

6. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι, ζυμώνουμε και λίγο-λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια

7. Δεν ζυμώνουμε πολλή ώρα για να μην σκληρύνουν τα κουλουράκια

8. Πλάθουμε σε πλεξίδες

9. Βάζουμε τα κουλουράκια σε λαδόκολλα σε ταψί και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη

10. Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 25-30 λεπτά

Extra tip

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά, γιατί τότε τα κουλουράκια μας θα πλάθονται πιο ωραία. Αν σπάει η ζύμη στο πλάσιμο, θέλουν απλά ξεκούραση.

2. Κλασικά και αγαπημένα κουλουράκια λαδιού αλλά κάπως αλλιώς

Υλικά για 40 τεμάχια 10 γραμμαρίων το καθένα

  • Ενάμισι φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 1/3 του φλιτζανιού κονιάκ

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη

  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

  • 1/2 κ.γ. σόδα

  • 500γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

  • 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

  • Λίγη κανέλα

  • Λίγο γαρύφαλλο

  • Σουσάμι ολικής άλεσης για το πασπάλισμα

Ας μαγειρέψουμε

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι και το κονιάκ

2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε με σύρμα, για να λιώσει η ζάχαρη

3. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού

4. Προσθέτουμε το πορτοκάλι στα υγρά υλικά

5. Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ρίχνουμε στα υγρά

6. Ζυμώνουμε απαλά το μείγμα

7. Πλάθουμε μικρά κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε

8. Τα βουτάμε στο σουσάμι και τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα στον φούρνο

9. Ψήνουμε τα κουλουράκια λαδιού στους 160 βαθμούς στον αέρα, για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά

 

3. Κουλουράκια λεμονιού με μαστίχα

Υλικά για 30-35 τεμάχια 10 γραμμαρίωντο το καθένα 

  • 600γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

  • 180γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 75ml γάλα

  • 150γρ. βούτυρο

  • 7,5γρ. μπέικιν πάουντερ

  • 7,5γρ. αμμωνία

  • 2 αυγά

  • 1/3κ.γ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη

  • 2 λεμόνια (ξύσμα)

Ας μαγειρέψουμε

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ

2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει σαν κρέμα

3. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά

4. Προσθέτουμε τη βανίλια και λίγο-λίγο το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και την αμμωνία

5. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και αφού κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, αρχίζουμε και πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε τα κουλουράκια

6. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς στον αέρα για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν

Aπό την HuffPost και την Έλενα Σερδάρη, καλό Πάσχα με υγεία, αυτοφροντίδα, χαμόγελα και θετική διάθεση!