Δύο τρισ. δολάρια το Οικονομικό Κόστος των Φυσικών Καταστροφών λόγω της Κλιματικής Κρίσης

Η νέα έκθεση του ICC. Ανάγκη για την παροχή ισχυρών χρηματοδοτικών πακέτων για το κλίμα και για βελτιωμένα εθνικά σχέδια δράσης έως το 2025.
Open Image Modal
Βαλένθια 2 Νοεμβρίου 2024 στιγμιότυπο από τις καταστροφές από τις πλημμύρες
via Associated Press

Της Δρος Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Ειδικής Απεσταλμένης του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς - Μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και του ICC Hellas - Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ. 

Με την έναρξη της COP29 την Δευτέρα 11/11 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (International Chamber of Commerce - ICC) παρουσίασε μια νέα μελέτη, η οποία αποκαλύπτει το δυσθεώρητο πλέον οικονομικό κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση, που εκπονήθηκε από την Oxera, υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τα ευρήματα, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το οικονομικό βάρος αυτών των φαινομένων θα αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.

Από την ανάλυση περίπου 4.000 ακραίων καιρικών φαινομένων που συνέβησαν από το 2014 έως το 2023 σε έξι ηπείρους, η έκθεση εκτιμά ότι οι οικονομικές απώλειες το 2023 έφτασαν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτές οι απώλειες περιλαμβάνουν καταστροφή φυσικών περιουσιακών στοιχείων και απώλειες ανθρώπινου κεφαλαίου λόγω πρόωρων θανάτων. Η μελέτη τονίζει ότι αυτές οι εκτιμήσεις αποτελούν ένα ελάχιστο επίπεδο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με τον πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο να είναι πιθανότατα πολλαπλάσιος.

Η έκθεση επισημαίνει πως το οικονομικό κόστος τέτοιων γεγονότων έχει επηρεάσει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ μόνο το 2022 και το 2023, οι οικονομικές ζημίες έφτασαν τα 451 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 19% σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης οκταετίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για μικρότερα, ευάλωτα έθνη, οι συνέπειες ενός μεμονωμένου ακραίου καιρικού φαινομένου μπορούν να είναι καταστροφικές. Για παράδειγμα, ο τυφώνας Μαρία το 2017 είχε οικονομικό αντίκτυπο που ξεπερνούσε το 300% της συνολικής οικονομικής αξίας της Δομίνικα για εκείνο το έτος. Αυτό καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές στην προετοιμασία για τέτοια γεγονότα, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομική τους ανθεκτικότητα.

Η έκθεση φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις για την παροχή ισχυρών χρηματοδοτικών πακέτων για το κλίμα, ενώ παράλληλα τις καλεί να προωθήσουν βελτιωμένα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα έως το 2025. Όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της ICC, John Denton: «Η έρευνα αποδεικνύει ότι το κόστος της αναβολής των αναγκαίων δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πραγματικό και σημαντικό. Η ανάγκη για συντονισμένη δράση προς τη μείωση των εκπομπών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε ακραία καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η ώρα για δράση είναι τώρα.»

Η Έκθεση καθιστά πλέον εύγλωττη την κρισιμότητα της στιγμής και την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης, αναδεικνύοντας την ευθύνη  της διεθνούς κοινότητας για το μέλλον του πλανήτη.