Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα δερμάτινα έχουν πάντα μια θέση στη χειμερινή γκαρνταρόμπα. Είναι ζεστά, ανθεκτικά και χαρίζουν μια αίσθηση άνεσης και ελευθερίας σε όποιον τα φοράει. Το πιο διαδεδομένο δερμάτινο ρούχο είναι αναμφισβήτητα το μπόμπερ τζάκετ. Τα εύσημα πηγαίνουν στον Τομ Κρουζ, ο οποίος το 1986 έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Τοπ Γκαν (Top Gun) απογείωσε όχι μόνο το μαχητικό του αεροσκάφος, αλλά και το στυλ με τις ελαφρώς ροκ πινελιές. Οι πωλήσεις των δερμάτινων τζάκετς εκτοξεύθηκαν και απανταχού άντρες και γυναίκες καθιέρωσαν το δερμάτινο τζάκετ ως ένα από τα βασικά κομμάτια της ντουλάπας τους.
Φέτος το δέρμα αναβαθμίζεται, εγκαταλείποντας τα βασικά κομμάτια και μεταπηδά στην κατηγορία των τάσεων. Στις επιδείξεις μόδας είδαμε φορέματα σε διάφορα μήκη και σχέδια, φούστες, σορτσάκια, τοπ, πουκάμισα, παντελόνια, άλλοτε επεξεργασμένα και άλλοτε σε γνήσιο δέρμα.
Οι περισσότεροι σχεδιαστές επέλεξαν να δείξουν επεξεργασμένα δερμάτινα ρούχα, κάποια βαμμένα σε έντονα χρώματα, κάποια σε μεταλλικά και κάποια στις φυσικές τους αποχρώσεις. Η τάση για τα οικολογικά δέρματα έδωσε τη δυνατότητα για περισσότερους πειραματισμούς με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκπληκτικά κομμάτια που έκαναν αίσθηση στις πασαρέλες.
Πως θα τα φορέσουμε
Τα δερμάτινα ρούχα είναι ιδανικά για να φορεθούν από το πρωί έως το βράδυ. Επιλέξτε το δερμάτινο σας παντελόνι ή φούστα και συνδυάστε το με ένα πουκάμισο ή ένα πουλόβερ για τις πρωινές ώρες. Το βράδυ φορέστε ένα ωραίο τοπ με ένα σακάκι.
Μεγάλη τάση είναι οι δερμάτινες ολόσωμες φόρμες. Μη διστάσετε να τις φορέσετε και τις πρωινές ώρες με ένα φούτερ και χαμηλά σνίκερς ή χαμηλές μπότες. Το βράδυ απογειώστε την εμφάνιση σας με μια ωραία γόβα κι ένα πανωφόρι.
Οι σχεδιαστές είπαν ναι και στο τόταλ λουκ (total look), δηλαδή στην απόλυτα δερμάτινη εμφάνιση. Τα σετ από το ίδιο υλικό είναι μεγάλη τάση. Τολμήστε να τα φορέσετε γιατί δίνουν έναν αέρα εκλεπτυσμένης άνεσης. Αν πάλι τα δερμάτινα ρούχα δεν αντιπροσωπεύουν το στυλ σας, μπορείτε να επενδύσετε μόνο σε ένα ωραίο δερμάτινο σακάκι, παλτό ή καμπαρντίνα. Οι επιλογές είναι αμέτρητες και το υλικό προσφέρεται για στυλιστικούς πειραματισμούς.
Πολλά χρόνια πριν…
Το δέρμα σαν υλικό για τα ρούχα χρησιμοποιούνταν από το 1200 π. Χ. Φυσικά, τα δερμάτινα ρούχα εκείνης της εποχής δεν αποσκοπούσαν στις εντυπωσιακές εμφανίσεις, αλλά εξυπηρετούσαν πρακτικούς λόγους. Ήταν σκληρά, ανθεκτικά και κρατούσαν ζεστό το ανθρώπινο σώμα σε παγωμένες καιρικές περιόδους.
Άρχισαν να αποκτούν σχεδιαστικό ενδιαφέρον κατά την εποχή του Μεσαίωνα, όπου μόνο προύχοντες μπορούσαν να διαθέτουν το απαραίτητο ποσό για ένα καλό δερμάτινο πανωφόρι, ένα ζευγάρι παπούτσια ή μια καλή τσάντα. Ευρέως αποδεκτά άρχισαν να γίνονται μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’30, όπου οι Γερμανοί πιλότοι κυκλοφορούσαν με τα δερμάτινα τζάκετς τους τραβώντας τα βλέμματα. Από τα΄80s και μετά κατατάσσονται στα αγαπημένα κομμάτια της μόδας.