Μια κοινή άποψη που αιωρείται τα τελευταία έτη, είναι πως οι σχεδιαστές, θα πρέπει να μάθουν προγραμματισμό. Όσο περνάνε τα χρόνια, τα σενάρια τους θέλουν όχι μόνο να έχουν βασικές γνώσεις στον προγραμματισμό αλλά να πρέπει να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, στο κομμάτι του Business Strategy.
Δεδομένου ότι ο παραδοσιακός ρόλος ενός σχεδιαστή αφορά έναν συνδυασμό τέχνης, αισθητικής και παραγωγής, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείς τον εαυτό σου, να μετατρέπετε σε έναν ολοκληρωμένο Business Strategist.
Δεν ξέρω εάν είναι σωστό ή όχι αυτό το trend, ξέρω όμως πως τα τελευταία χρόνια, σημειώνεται φοβερή άνοδος της ”σχεδιαστικής σκέψης” και διαβάζουμε συνεχώς success stories που σχετίζονται με την αξία των σχεδιαστών σε μία επιχείρηση. Το διάστημα αυτής της ανόδου, συνδυαστικά με την ολοένα και περισσότερη αυτοματοποίηση των διαδικασιών που αναφέρθηκαν πριν, δεν είναι τυχαίο.
Αυτό που πρέπει, σαν σχεδιαστής να κάνεις στο μέλλον, είναι ξεκάθαρα, να σιγουρευτείς για τα skills σου στην αυτό-κατευθυνόμενη μάθηση, ώστε να είσαι πάντα έτοιμος, μπροστά σε ένα άκρως ανταγωνιστικό, συνεχώς μεταβαλλόμενο και εξελίξιμο περιβάλλον.
Οι μέρες που αποφάσιζες να μάθεις δέκα προγράμματα της επιλογής σου και να ασχοληθείς με αυτά, για όλη σου την καριέρα, τέλειωσαν. Έπρεπε να τελειώσουν. Η τεχνολογία συνεχώς μαθαίνει πράγματα στον εαυτό της και βελτιώνεται. Πρέπει να κάνεις το ίδιο και εσύ.
Το να χρησιμοποιείς απλές μεθόδους, κάποια συγκεκριμένα εργαλεία και διαδικασίες, είναι το μόνο εύκολο. Σαν σχεδιαστής όμως, οφείλεις να προκαλείς τον εαυτό σου να βγεις έξω από τα πλαίσια αυτής της «άνεσης». Μαθέ νέα πράγματα/τεχνικές, καινούρια προγράμματα, κώδικα προγραμματισμού, μια νέα τεχνολογία σχεδιασμού ή οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει έναν καλύτερο designer.
Η αυτοκατευθυμένη μάθηση είναι πολύ σημαντικό μέρος οποιασδήποτε εργασίας και τροφοδοτεί τον εγκέφαλό σου, ώστε να παραμείνεις συνεχώς ενεργός. Κατά την δική μου γνώμη, η αυτοκατευθυμένη μάθηση δεν σταματά στο κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού. Πρέπει να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου, σε τακτική βάση, αλλά παράλληλα, να τηρείς το αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστον». Κάνε μια λίστα με βιβλία που θέλεις να διαβάσεις, παρακολούθησε διαδικτυακά σεμινάρια σχετικά με αντικείμενα που σου «τραβάνε» το ενδιαφέρον, μίλησε με ανθρώπους που έχουν ιδιά ενδιαφέροντα με εσένα και αντάλλαξε απόψεις.
Είναι καιρός να αλληλεπιδράσεις με την νέα τεχνολογία και όλα τα εφόδια που σου προσφέρει εν έτη 2018. Μην φοβάσαι να το κάνεις. Εάν ασχολείσαι με τις νέες τεχνολογίες, σε τακτική βάση, το πιο πιθανό είναι να ανακαλύπτεις ενδιαφέρουσες προκλήσεις σχετικά με το εργασιακό σου αντικείμενο, συνεχώς.
Εάν απογοητεύεσαι από το γεγονός πως επέλεξες έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο εργασιακό κλάδο και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις συνέχεις προκλήσεις του, επέτρεψε μου να σου πω, πως πρέπει να σκεφτείς διαφορετικά.
Αναρωτήσου γιατί είσαι απογοητευμένος από την αδυναμία σου να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις αυτές και απάντησε ειλικρινά στον εαυτό σου. Χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που σου δίνονται στις μέρες μας, για να σκεφτείς καθαρά και να απαντήσεις υπεύθυνα. Προσπάθησε να εστιάσεις στην ανάλυση των λόγων που σε κάνουν αρνητικό και άλλαξε τους. Μην φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις συσκευές όπως smart speakers, σαν αυτό της Alexa ή της Google και να πάρεις απαντήσεις από την τεχνολογία για τα προβλήματα σου.
Ο κόσμος χρειάζεται προσαρμόσιμους, ενσυναίσθητους και εξελίξιμους σχεδιαστές που θα αγκαλιάζουν τις νέες τεχνολογίες, θα προβλέπουν τα προβλήματα τους και θα τα λύνουν πριν αυτά χτυπήσουν την πόρτα του, με απώτερο σκοπό ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους.