Δύσκολα στοιχήματα για την οικονομία

Στόχος: Όχι νέα μέτρα αλλά εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης.
Open Image Modal
Eurokinissi

Χωρίς περίοδο χάριτος και με πολλά μεγάλα και δύσκολα στοιχήματα μπροστά του αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος, παλιός γνώριμος στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών; μιας και είχε βρεθεί sσε αυτό κατά τη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την κατάρτιση του δεύτερου μνημονίου και στη συνέχεια στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. 

Είναι γνώστης των μηχανισμών που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που θα επιτρέψει στον ίδιο και τους συνεργάτες του να πιάσουν άμεσα δουλειά. Η εντολή που έχει πάρει από τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σαφής. Πρέπει να αποφευχθεί η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και να βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα ελάφρυνσης που προεκλογικά είχε εξαγγείλει η ΝΔ. Δύσκολο στοίχημα και επικίνδυνος στόχος για την νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να παρουσιάσει τα πρώτα στοιχεία από το σχέδιο της κυβέρνησης. 

Υπό αυτές τις συνθήκες οι νέοι ένοικοι της οδού Νίκης θα πρέπει να περάσουν από «κόσκινο» την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα πρέπει πολύ γρήγορα να αποκτήσει πλήρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών.  

Αυτό θα επιτρέψει στη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς σε συγκεκριμένη βάση σχετικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Το νέο μείγμα πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο.  

Σε αυτή την δημοσιονομική δέσμευση ήρθε να προστεθεί και η αυστηρή προειδοποίηση από το Eurogroup της Δευτέρας ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 δεν είναι διαπραγματεύσιμος, γεγονός που στενεύει ιδιαίτερα το περιθώριο ελιγμών του Οικονομικού επιτελείου προκειμένου να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.     

Το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και ορισμένες από τις δομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και τη λειτουργία της αγοράς, καθώς ο στόχος για ανάπτυξη έχει μπει στο 4% του ΑΕΠ ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό και ιδιαίτερα δύσκολο στόχο. Για παράδειγμα η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) στην οικονομία μαζί με την διαχείριση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, θα ανοίξει το δρόμο στις τράπεζες να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ρόλο που έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα τα τελευταία χρόνια.  

Αντίστοιχα, η συνέχιση της θετικής πορείας που έχουν καταγράψει οι εκδόσεις ομολόγων θα διατηρήσει το θετικό momentum για την Ελληνική Οικονομία, διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια και «φτηνή» την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Στόχος παραμένει η επίσπευση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης από τα μέσα του 2020, προκειμένου να συνεχίσει χωρίς προβλήματα το πρόγραμμα έκδοσης Ελληνικών ομολόγων.