Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες
Open Image Modal
SOOC

Μεγάλες δόξες - λόξες θα ζήσει το πρώην Βαυαρικό Οθωνικό βασίλειο στη διάρκεια της επίσκεψης των Βρετανών εστεμμένων στη χώρα μας, με τους ελάχιστους φοίνικες να κοσμούν το Παλαιό Ανάκτορο και τον Βασιλικό Κήπο.

Η επίσημη ενημέρωση δικαιολογεί το ταξίδι του ζεύγους (9 Μαϊου 2018) για τη σύσφιξη και όχι για το αδυνάτισμα των σχέσεων της Ελλάδας με τη Μ. Βρετανία. Στο πλαίσιο αυτό ο Διάδοχος του θρόνου θα συναντηθεί με τις Πολιτειακές και Εκκλησιαστικές Αρχές του τόπου, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Εξάλλου είναι γνωστή η σχέση του Διαδόχου με το Άγιο Όρος (Μονή Βατοπεδίου). Μήπως μαζί με τους εθιμοτυπικούς χαιρετισμούς παραδοθεί και η πρόσκληση των γάμων Χάρ ι-Μέγκαν; Οψόμεθα.

Από την άλλη η Δούκισσα της Κορνουάλης θα ανηφορίσει στην Καισαριανή για να επισκεφτεί όχι το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, αλλά το Μοναστήρι όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα θα παρακολουθήσει παιδικές δραστηριότητες, θυμίζοντας το ″θεάρεστο″ έργο της ημετέρας (κατά το σκοτεινό παρελθόν) Βασιλομήτορος Φρειδερίκης.

Η άφιξη του Καρόλου και της συζύγου του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς λίγες ημέρες πριν από το γάμο του Χάρι, μας γυρίζει αρκετά χρόνια πίσω τότε που το βασιλικό παραμύθι της Νταϊάνας τελείωνε άδοξα για το Βρετανικό θρόνο. Το ταξίδι του Καρόλου και ο γάμος του Χάρι σηματοδοτούν μια νέα αρχή - εποχή για το στέμμα και για το μέλλον της Βρετανικής Βασιλικής οικογένειας, του μπαμπά και του γιού. Η αποκατάσταση του βασιλικού μεγαλείου είχε δρομολογηθεί από καιρό και με την αποκαθήλωση - απομάκρυνση του μύθου της Νταϊάνας από τα αστραφτερά Harrods. Μετά την πώληση του καταστήματος Harrods στην Qatar Holdings το 2010 έναντι 1,5 δις λιρών, τελευταία ανακοινώθηκε η επικείμενη απομάκρυνση του αγάλματος «Αθώα θύματα», της Νταϊάνας και του Ντόντι από τα Harrods.

 

Open Image Modal
Mark Cuthbert via Getty Images

 

Στο προσκήνιο νέα δεδομένα δείχνουν τη σοβαρότητα ή μη με την οποία οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν τον ξεπερασμένο θεσμό της Βασιλείας. Στη μακρινή από εμάς Αγγλία είναι δύσκολοι οι καιροί για πρίγκιπες. Στην εποχή του Brexit που αμφισβητούνται τα πάντα ακόμα και η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χρησιμότητα ανάδειξης σταθερών σημείων αναφοράς κρίνεται αναγκαία και για τον βασιλικό οίκο της Μ. Βρετανίας.

Το City του Λονδίνου ως παγκόσμιο τραπεζικό – χρηματιστηριακό κέντρο και η Βασιλεία ως θεσμός και παράδοση συνθέτουν την εικόνα μιας ισχυρής χώρας μιας πρώην Αυτοκρατορίας, που το προσπαθεί ακόμα και σήμερα με κάθε τρόπο, όπως πρόσφατα στο βομβαρδισμό της Συρίας, ενώ η ίδια αποχωρεί από την Ε.Ε. Ωστόσο, η διατήρηση των θεσμών και των αξιών του παρελθόντος παρουσιάζει δυσκολίες εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής των εστεμμένων, που γίνονται βούκινο με τα διάφορα ερωτικά σκάνδαλα να κοσμούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Κινδυνεύει να κλονιστεί η Βασιλεία ή είναι ικανοί να την σώσουν οι κλώνοι; Όσο κι αν το πρωτόκολλο οριοθετεί και απομακρύνει τους γαλαζοαίματους από τους κοινούς θνητούς η ζωή τούς φέρνει πιο κοντά με κίνδυνο να αλλοιωθεί η εικόνα της Αγίας Οικογένειας που χρειάζεται φτιασιδώματα για να δείξει ένα φρέσκο πρόσωπο.

Είναι γνωστή η άποψη ότι η τέχνη μπορεί να προκαλέσει αλλά και να κατευθύνει προβάλλοντας αυτό που θέλει. Ο λόγος γίνεται περί του γλυπτού της Νταϊάνας και του Ντόντι Αλ Φαγέντ, το ερωτικό σύμπλεγμα με το πουλί που τοποθετήθηκε στα Harrods από το 2005. Όταν ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας – πατήρ Αλ Φαγέντ προχώρησε στο τόλμημα αυτό κέρδισε τις εντυπώσεις και τη συμπάθεια των Εγγλέζων, με τον τρόπο που τίμησε τη μνήμη του παιδιού του αλλά και της πριγκίπισσας. Το γλυπτό με το διάσημο ζευγάρι και το άλμπατρος, το πουλί του πεπρωμένου,το νεφοπρίγκιπα, συμβόλιζε την ελευθερία του έρωτα μακριά από τους περιορισμούς και την υποκρισία της καλής αριστοκρατικής κοινωνίας. Τα «Αθώα θύματα» ήταν μια γροθιά στο στομάχι του πουριτανισμού. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το περίφημο και αμφιλεγόμενο γλυπτό αποτέλεσε «σημείο αντιλεγόμενο» για την οικογένεια Αλ Φαγέντ και το παλάτι.

Ώσπου ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μπουν τα πράγματα στη θέση τους σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις αποφάσεις της Βασιλομήτορος. Τα παιδιά της Νταϊάνας βασιλόπουλα και πρίγκιπες μεγάλωσαν, νοικοκυρεύτηκαν και όφειλαν να αποκαταστήσουν τη μνήμη της μητέρας τους. Το Μπάκιγχαμ αποφάσισε την δημιουργία νέου αγάλματος με νέο μήνυμα ώστε να «επανέλθει» η πριγκίπισσα στο προσκήνιο. Το παλάτι ανάθεσε στον Ian Rank-Broadley (γνωστό καλλιτέχνη της Ελισάβετ και σχεδιαστή των βρετανικών νομισμάτων από το 1998), να φιλοτεχνήσει άγαλμα στη μνήμη της Νταïάνας που δίνει έμφαση στην προσωπικότητα της φιλάνθρωπης πριγκίπισσας. Πιθανόν ο προγραμματισμός δεν ήταν τυχαίος. Με στόχο την αποκατάσταση, η νέα δημιουργία θα ήταν έτοιμη την άνοιξη του 2018 και κατά ευτυχή συγκυρία θα συνέπιπτε με το γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της αμερικανίδας μιγάδας ηθοποιού Μέγκαν Μαρκλ της οποίας το φόρεμα των αρραβώνων κόστισε 63.000€. Τόσο λιτά και απλά.

Τώρα αν ο καλλιτέχνης καθυστερήσει την παράδοση του έργου για το γάμο του Χάρι δεν χάλασε κι ο κόσμος. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Νταϊάνας στους κήπους του Kensington Palace, όπου θα είναι και η μόνιμη κατοικία των νυμφευμένων και αποκαταστημένων τέκνων, θα προσδώσει την εικόνα μιας καθώς πρέπει βασιλικής οικογένειας της οποίας προΐσταται η ελέω Θεού βασίλισσα Ελισάβετ Β, αφού η ιδία είναι Αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας, κυρίαρχη των δελφινιών, των ερπετών και των πτηνών καθώς και 16 ακόμα χωρών και υπερπόντιων νησιών. Με την αποκαθήλωση της Νταϊάνας από τα Harrods και της «ανάστασης» αυτής στο Κένσιγκτον τελειώνει το παραμύθι μας. Προσεχώς τα πλήθη θα συρρέουν για να θαυμάσουν το καινούργιο γλυπτό όχι πια σ’ ένα κατάστημα πολυτελείας και δωρεάν, αλλά στο Κένσιγκτον ενδεχομένως έναντι εισιτηρίου ολίγων λιρών για φιλανθρωπικούς σκοπούς συνεχίζοντας το έργο της φιλάνθρωπης Νταϊάνας. Σε αναμονή λοιπόν των βασιλικών γάμων στο Windsor η Βρετανική κοινωνία προς το παρόν αλλά και προς το μέλλον, υπολογίζοντας σε λίρες, χαίρεται να κερδίζει από τους εστεμμένους. Όλα έχουν την τιμή τους στον βασιλικό ετούτο κόσμο. Εξάλλου όπως λέει και ο Λαός : Για χάρη των βασιλικών ποτίζονται και οι γλάστρες.