Δύτης βούτηξε στο πιο βαθύ σημείο των ωκεανών και αντίκρισε πλαστική σακούλα

Ο Βίκτορ Βεσκόβο έφτασε στην Τάφρο των Μαριάνων.
|
Open Image Modal
Reuters

Ο Βίκτορ Βεσκόβο, ένας δύτης από την Αμερική, κατόρθωσε πρόσφατα να ανατρέψει το ρεκόρ για τη βαθύτερη υποβρύχια κατάδυση. Μέχρι εδώ τα νέα είναι καλά. Θλίψη ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, εντόπισε στο βυθό της θάλασσας όπου βρέθηκε, πλαστικά απορρίμματα.

Ο Βεσκόβο έφτασε στα 35.853 πόδια στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών στη γη, την Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό στο πλαίσιο της αποστολής του να εξερευνήσει γενικά τα βαθύτερα σημεία του πλανήτη.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί από τον διάσημο σκηνοθέτη, Tζέιμς Κάμερον το 2012. Ο Βεσκόβο κατέβηκε τόσο χαμηλά προστατευμένος από μια υποβρύχια κατασκευή που τον βοήθησε να αντέξει την πίεση που δημιουργείται από το τεράστιο βάθος.

Open Image Modal
Reuters

Δυστυχώς όμως στην περιήγησή του αυτή πέρα από τα όμορφα και σπάνια είδη της θάλασσας συνάντησε και μια πλαστική σακούλα όπως ένα πλαστικό περιτύλιγμα για συσκευασίες γλυκών.

Οι λεπτομέρειες για το ταξίδι του, που πραγματοποιήθηκε την 1η του Μάη, δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι άνθρωποι επιχείρησαν να φτάσουν στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών. Η πρώτη φορά ήταν το 1960 όταν ο Αμερικανός αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού Ντον Γουόλς και ο Ελβετός μηχανικός Ζαξ κιε Πικάρ, ταξίδεψαν με το υποβρύχιο σκάφος Τρίστε για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Το 2012 το εγχείρημα επανέλαβε και ο Τζέιμς Κάμερον και τώρα ήρθε η σειρά του Βεσκόβο, ο οποίος παρά τον ενθουσιασμό του, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τα αντικείμενα που εντόπισε, τα οποία αποδεικνύουν πως η ρύπανση που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στο περιβάλλον έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Open Image Modal
Reuters

«Νομίζω ότι ο άνθρωπος πάντα έχει την τάση να ταξιδεύει στα πιο extreme μέρη. Η εξερεύνηση είναι μια όμορφη πλευρά της ανθρώπινης φύσης που μας εξελίσσει σαν είδος», δήλωσε ο Βεσκόβο.

Οι επιστήμονες αυτή την ώρα σχεδιάζουν να κάνουν τεστ πάνω στα υποβρύχια πλάσματα που έχουν συλλέξει από τέτοια βάθη ώστε να δουν αν περιέχουν μικροπλαστικά. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το πρόβλημα είναι εκτεταμένο ακόμα και για ζώα που ζουν σε μεγάλα βάθη.

(Με πληροφορίες από CNN