ΔΕΘ 2024: Υποβάθμιση της γεωπολιτικής παραμέτρου

Mόνο ο Ελληνισμός με γεωπολιτικό εκτόπισμα από την Αδριατική μέχρι την Κύπρο και με οικουμενικό όραμα θα έχει οικονομική βιωσιμότητα.
Open Image Modal
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σεπτέμβριος 2024
Eurokinissi

Αυτό που επιμελώς υποβαθμίστηκε στις φετινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, είναι η παράμετρος της εθνικής και γεωπολιτικής ισχύος στην οικονομική και κοινωνική προοπτική της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι  δεσμεύσεις του  Πρωθυπουργού τίθενται υπό την αίρεση  της εθνικής υποχώρησης  στον χώρο της Ν. Ανατολικής Μεσογείου. Υποχώρηση μετά τους άθλιους χειρισμούς στην Κάσο, που έστειλε το μήνυμα στους διεθνείς δρώντες ότι η Τουρκία με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και το παράνομο Τουρκο-λυβικό Μνημόνιο αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα στην περιοχή. Ως παρεπόμενο, οι κλυδωνισμοί στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου, που σύμφωνα με την Κυπριακή επιχειρηματολογία συνιστά γεωπολιτικό ρίσκο, που η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει. Ενδιαφέρον αποτελεί η συνέχιση της εμπλοκής παρά την διασφάλιση της  χρηματοδότησης του έργου με 700 εκατ € από την Ε.Ε  αλλά και το ενδιαφέρον τόσο των ΗΠΑ όσο και του επίσης διασυνδεόμενου Ισραήλ, για την κατασκευή του!

Μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ματαίωση της λειτουργίας του Nord Stream  που θα μετέφερε Ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία και στην Δυτική Ευρώπη, η χώρα απέκτησε μια τεράστια γεωπολιτική ευκαιρία, επαναφέροντας στο προσκήνιο έργα όπως ο EAST MED, καθώς και την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος  μεγάλων εταιριών για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ν Ανατολική Μεσόγειο, Νοτίως της Κρήτης και στην Δυτική Ελλάδα. Έργα συνδυαζόμενα με νέους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους όπως ο IMEC, που θα συνέδεαν την Ινδία με τις χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ και την Ευρώπη και θα μετέτρεπαν τον Ελληνισμό σε κόμβο υψηλής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία. Το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου κι οι συνακόλουθες φρικαλεότητες των Ισραηλινών στην Γάζα υπέστειλαν  αυτή την προοπτική προς όφελος της Κίνας και του ανταγωνιστικού δρόμου του Μεταξιού.

Η τιμώμενη, για ακόμα μια φορά, Γερμανία στη ΔΕΘ, παρά τις καταστροφές που προκάλεσε στη χώρα την περίοδο των Μνημονίων κι ενώ το ζήτημα των αποζημιώσεων του Β Παγκοσμίου Πολέμου έχει παραπεμφθεί στις καλένδες από την επίσημη πολιτεία, δρα  πρωτίστως με βάση τις εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα και την Τουρκία. Ενδεικτικά και με πρόσχημα τις οικολογικές συνέπειες των εξορύξεων ζήτησε την ματαίωση των ερευνών στις θάλασσες μας σε πρόσφατη συνάντηση του Γερμανού πρέσβη και  της  Υπουργού περιβάλλοντος με τον Υπουργό Ενέργειας κο Σκυλακάκη, στο πλαίσιο του Our Ocean Greece. Απαίτηση με την οποία ευθυγραμμίστηκε πλήρως η δεύτερη θητεία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη  προκειμένου να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, μέχρις ότου οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες, υπό την έγκριση της Τουρκίας.

Στο μεταξύ η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη την εσωτερική αναδίπλωση της χώρας επεκτείνει την ισχύ της τόσο στο επιχειρησιακό επίπεδο με νέες ταξιαρχίες επέμβασης στα παράλια της Μικράς Ασίας, κανονικοποιεί το Τουρκο-Λυβικό Μνημόνιο μετατρέποντας την Λιβύη σε προτεκτοράτο της και διεισδύει στην Αφρική, αναβαθμίζει τις σχέσης της με την Αίγυπτο υπογράφοντας 60 συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου, επανέρχεται στα Κεντρικά Βαλκάνια, εκτός της Αλβανίας, δωρίζοντας πολεμικό υλικό στην «Μακεδονία» των Σκοπίων και επιχειρεί μια εκτεταμένη οικονομική διείσδυση στην Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θα επιδιώξει επίσης την εκμετάλλευση τυχόν  ματαίωσης του έργου διασύνδεσης με την ενεργειακή εξάρτηση των κατεχομένων και σταδιακά του υπόλοιπου νησιού κάνοντας ένα επιπλέον βήμα για την Τουρκοποίηση της Κύπρου.

Άρα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία και παρά τις αντιρρήσεις πολλών  μικρο-ελλαδιστών στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η απάντηση δε στο γεωπολιτικό ρίσκο που εγείρουν οι Κύπριοι είναι ένα νέο αμυντικό δόγμα συνεργασίας και αποτροπής του Τουρκικού επεκτατισμού στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. Γιατί  μόνο ο Ελληνισμός με γεωπολιτικό εκτόπισμα από την Αδριατική μέχρι την Κύπρο και με οικουμενικό όραμα  θα έχει οικονομική βιωσιμότητα και άρα θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακρίβεια, να εγγυηθεί νέες θέσεις εργασίας με παραγωγική ανασυγκρότηση, να επιτύχει δημογραφική ανάκαμψη, άρση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης.