Δυτική Οχθη: Έρευνα του ισραηλινού στρατού για βίντεο με στρατιώτες να σπρώχνουν πτώματα από ταράτσα

Για "βαθιά ανησυχητικές" εικόνες κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος.
Open Image Modal
Παλαιστίνιοι σκύβουν για να καλυφθούν καθώς ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στην πόλη Qabatiya της βόρειας Δυτικής Όχθης την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024.
via Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή (20/9) ότι ξεκίνησε μια έρευνα, αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας βίντεο στα οποία καταγράφονται στρατιώτες να σπρώχνουν στο κενό προφανώς πτώματα από μια ταράτσα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής εναντίον Παλαιστινίων μαχητών.

Τα βίντεο, που άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο χθες, δείχνουν τρεις στρατιώτες στη στέγη ενός κτιρίου στην πόλη Καμπατίγια να σέρνουν, να σπρώχνουν, να πετούν και σε μία περίπτωση να κλωτσούν από την ταράτσα σορούς νεκρών ανδρών.

 

 

Επιπλέον, πλάνα του AFPTV από αυτήν την επιχείρηση που διεξήχθη χθες στην Καμπατίγια, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δείχνουν έναν στρατιώτη να κλωτσάει ένα πτώμα μέχρι την άκρη της ταράτσας ενός κτιρίου προτού το ρίξει στο κενό, υπό το βλέμμα τουλάχιστον άλλων δύο στρατιωτών.

Ο Ζακάρια Ζακάρνεχ, ο θείος ενός από τους άνδρες, δήλωσε πως είδε όσα εκτυλίχθηκαν. Ισραηλινοί στρατιώτες πήγαν στην ταράτσα αφότου οι Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί, περιέγραψε ο ίδιος στο Ρόιτερς.

«Προσπάθησαν να κατεβάσουν τα πτώματα με μια μπουλντόζα, όμως δεν τα κατάφεραν, επομένως τα πέταξαν από τον δεύτερο όροφο στο έδαφος», είπε.

«Πονούσα, ήμουν πολύ λυπημένος και οργισμένος που δεν μπορούσα να κάνω κάτι», εξήγησε ο Ζακάρνεχ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters κατάφερε να επιβεβαιώσει την περιοχή που καταγράφηκε το βίντεο ως την Καμπατίγια και να επιβεβαιώσει επίσης την ημερομηνία με τη βοήθεια αυτοπτών μαρτύρων και πλάνων που κατέγραψαν τοπικά παλαιστινιακά ΜΜΕ που δείχνουν τις ίδιες σκηνές.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός επισήμανε σε μια ανακοίνωση ότι το περιστατικό είναι σοβαρό και δεν συμβαδίζει με τις αξίες του.

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση, ανέφερε πως χθες στρατιώτες του σκότωσαν επτά μαχητές κατά τη διάρκεια μαχών και μιας αεροπορικής επιδρομής στην Καμπατίγια.

Λευκός Οίκος: «Βαθιά ανησυχητικές» οι εικόνες ενός Ισραηλινού στρατιώτη να σπρώχνει ένα πτώμα από μια στέγη

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε σήμερα «βαθιά ανησυχητικές» τις εικόνες που καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομής και δείχνουν έναν στρατιώτη να σπρώχνει κλωτσώντας έναν άνδρα προφανώς νεκρό από μια ταράτσα.

«Αν επιβεβαιωθεί η γνησιότητα αυτών των πλάνων, θα πρόκειται ξεκάθαρα για μια αποκρουστική συμπεριφορά και μια κατάφωρη παραβίαση εκ μέρους των επαγγελματιών στρατιωτικών», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP