Devin: Τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί και εκπαιδεύει μόνη της άλλες τεχνητές νοημοσύνες

Τι λέει η Cognition για τον «πρώτο αυτόνομο μηχανικό λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης».
Open Image Modal
Grafissimo via Getty Images

Τον «πρώτο πλήρως αυτόνομο μηχανικό λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης», ονόματι Devin, παρουσίασε η Cognition, ομάδα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο blog της Cognition, ο Devin είναι ένας «ακούραστος, ικανός συνεργάτης, εξίσου ικανός να δημιουργεί στο πλάι σας ή να ολοκληρώνει ανεξάρτητα εργασίες για να εξετάσετε εσείς». Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αυτό θα επιτρέπει στους μηχανικούς να εστιάζουν σε «πιο ενδιαφέρονται προβλήματα» και στις ομάδες μηχανικών να ασχολούνται με «πιο φιλόδοξους στόχους».

 

Η δημιουργία τεχνητών νοημοσυνών που θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν και δημιουργούν μόνες τους άλλες ΑΙ είναι ένα παλιό μοτίβο τόσο της επιστημονικής/ τεχνολογικής έρευνας όσο και της επιστημονικής φαντασίας, και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κατά καιρούς κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου- αν όχι σε επίπεδο μιας εν δυνάμει επικίνδυνης «ανεξαρτητοποίησης των μηχανών (έως και «εξέγερσης»), τότε σε επίπεδο άγνωστης έκτασης απειλής προς την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς.

 

Οι δημιουργοί του Devin υποστηρίζουν πως είναι σε θέση να σχεδιάζει και εκτελεί πολύπλοκες εργασίες που απαιτούν «χιλιάδες» αποφάσεις και να «θυμάται» σχετικές πληροφορίες σε κάθε βήμα, μαθαίνοντας με το πέρασμα του χρόνου και διορθώνοντας λάθη. «Επίσης εξοπλίσαμε τον Devin με κοινά εργαλεία developers...οτιδήποτε ένας άνθρωπος θα χρειαζόταν για να κάνει τη δουλειά του» προσθέτουν, συμπληρώνοντας πως έδωσαν στο πρόγραμμα τη δυνατότητα να συνεργάζεται ενεργά με τον χρήστη.

Μεταξύ άλλων, λένε πως ο Devin μπορεί να μαθαίνει να χρησιμοποιεί τεχνολογίες που δεν του είναι οικείες, να φτιάχνει και να θέτει σε χρήση εφαρμογές, να βρίσκει και να διορθώνει bugs αυτόνομα, να εκπαιδεύει και να βελτιώνει δικές του ΑΙ κ.α.

 

 

Όσον αφορά στην Cognition, αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα εργαστήριο εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης που εστιάζει στη συλλογιστική ικανότητα...φτιάχνουμε συνεργάτες ΑΙ με δυνατότητες πέρα από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης του σήμερα».

Στην ουσία, η νέα αυτή ΑΙ είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί σαν μια ολόκληρη ομάδα δημιουργίας λογισμικού, λαμβάνοντας τον στόχο, κάνοντας τους σχετικούς σχεδιασμούς και αναλύσεις και μετά δημιουργώντας άλλες ΑΙ για να τη βοηθούν. Αυτά μπορεί να τα κάνει είτε εντελώς αυτόνομα, δίνοντας ένα τελικό προϊόν, είτε λειτουργώντας ως συνεργάτης για προγραμματιστές. Στην παρούσα φάση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο early access, και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν με τους δημιουργούς για να αποκτούν πρόσβαση.

 

 

Ως προς τις συνέπειες που θα είχαν τέτοια εργαλεία στην αγορά εργασίας, αξιοσημείωτο είναι πως οι πρώτοι που θα φαίνονταν να επηρεάζονται θα ήταν οι ίδιοι οι developers, που ως τώρα βρίσκονται στην «εμπροσθοφυλακή» των εξελίξεων. Όσο βελτιώνονται συστήματα τέτοιου είδους, τόσο περισσότεροι οι προγραμματιστές φαίνεται πως θα αναλαμβάνουν ρόλο «επιβλέποντα»/«συντονιστή»- ωστόσο δεν είναι πολύ παράτολμο να υποθέσει κανείς πως κάποια στιγμή οι ΑΙ θα γίνουν καλύτερες και σε αυτόν τον ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τζένσεν Χουάνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, που βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, εξέφρασε την «αιρετική» άποψη πως, ακριβώς λόγω της επέλασης της τεχνολογίας, δεν χρειάζεται πλέον στα εκπαιδευτικά συστήματα να δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στην επιστήμη υπολογιστών και στο coding, καθώς χάρη στην ΑΙ και τις δυνατότητες των εργαλείων της πρακτικά όλοι θα μπορούν να γίνονται «προγραμματιστές», δίνοντας οδηγίες σε εξελιγμένες ΑΙ για να δημιουργούν εργαλεία και εφαρμογές που θέλουν. Αντ’αυτού, εκτίμησε ο Χουάνγκ, θα έπρεπε να δίνεται έμφαση σε τομείς όπως η επιστήμη, ο κατασκευαστικός/ βιομηχανικός τομέας και η γεωργία.