Διαπιστώσεις των εκλογών στην Τουρκία και επιπτώσεις στην Ελλάδα

Η εξήγηση του ποσοστού του 50% των ψηφοφόρων του Ερντογάν εδώ και 12 χρόνια.
Open Image Modal
via Associated Press

1. Παρ όλη την πανστρατιά της συμμαχίας των 6 κομμάτων και 2 δημάρχων, ο Κιλιντζάρογλου δεν κατόρθωσε να πάρει το προβάδισμα στην κούρσα για την προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι ως ηγετική φυσιογνωμία υστερεί έναντι του Ερντογάν και η επιλογή αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη. Οι επιφυλάξεις της Ακσενέρ μάλλον ήταν σωστές. 

2. Η μεγάλη συμμαχία  της αντιπολίτευσης φαίνεται να έχει προβληματίσει τους ψηφοφόρους διότι αποτελείται από τους πολλούς ηγέτες,  με διαφορετική ατζέντα ο καθένας, διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και ευάλωτη συμμαχία σε ενδεχόμενες διαφωνίες οι οποίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν στην πορεία διακυβέρνησης 

3. Επιβεβαιώνεται τελικά ότι αυτός που κατέχει την εξουσία (πολλώ μάλλον 20ετίας)  δύσκολα θα ηττηθεί σε όλες τις πολιτικές εκλογές πάσης φύσεως διότι έχει τους μηχανισμούς να ανοίξει τις κάνουλες των παροχών και να προσαρμόσει την καμπάνια στα μέτρα του.  

4. Η εντυπωσιακή συμμετοχή των ψηφοφόρων σε ποσοστό του 93,6% (εάν πράγματι είναι  ακριβές), σημαίνει την μεγάλη πόλωση που υπάρχει στην Τουρκία και την τεράστια κινητοποίηση των κομμάτων ώστε να πείσουν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με το μήνυμα φυσικά της ενωμένης αντιπολίτευσης   - εάν όχι τώρα, πότε θα φύγει ο Ερντογάν. 

5. Το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν εδώ και μία 20ετία που κυβερνά έχει μεταλλάξει την πολιτική ιδιοσυγκρασία των πολιτών που τον ακολουθούν με αποτέλεσμα σε κάθε εκλογικές αναμετρήσεις του 2014, 2018 και 2023 να λάβει 51,79% - 52,59% – 49,6% αντίστοιχα, χωρίς απώλειες. Διαφαίνεται ότι το 50% περίπου των Τούρκων πολιτών ενστερνίζονται τις πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές αντιλήψεις του Ερντογάν 

6. Το ΑΚΡ κόμμα δεξιό - ακροδεξιό, νεο οθωμανικό, συντηρητικό, που ανήκει στο ορθόδοξο ισλάμ, του καλού και πιστού μουσουλμάνου της ενδοχώρας της Τουρκίας - Ανατολίας που δεν τον ενδιαφέρει η οικονομία γιατί έμαθε να είναι ολιγαρκής,  πρεσβεύει περισσότερο  τις διακηρύξεις του Ερντογάν  που επιθυμεί ο μέσος πολίτης της Τουρκίας παρά τις αντιλήψεις τις κοσμικές. 

7. Η εμπιστοσύνη του Ερτνογάν στον εαυτό του και το κόμμα του διαφαίνεται από το γεγονός ότι δεν ανέβαλε τις εκλογές μετά τους σεισμούς και το τεράστιο πολιτικό αρχικό κόστος. Αναπλήρωσε το χαμένο πολιτικό κόστος με παροχές, εγκαίνια έργων, οπλικών συστημάτων ώστε να ευαισθητοποιήσει κυρίως το εθνικό φρόνημα στην πολιτών. 

8. Η ακροδεξιά τάση στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα αυξημένη και αυτό αποτελεί ένα στοιχείο ιδιαίτερης προσοχής για την χώρα μας στην συνέχεια. Εάν υπολογισθούν οι ψήφοι της Ακσενέρ 10%, του Μπαχτσελί 10% και του Ογάν 5,3% διαπιστώνεται ότι τουλάχιστον το ¼ των ψηφοφόρων είναι ακροδεξιοί με ότι αυτό συνεπάγεται.  

9. Οι κατηγορίες της ενωμένης αντιπολίτευσης για το στρατηγικό λάθος του Ερντογάν να αφήσει την Τουρκία χωρίς μαχητικά αεροσκάφη προηγμένης γενιάς  F 35 ή F 16 viper, λόγω της προμήθειας των  S 400  από την Ρωσία, διαφαίνεται ότι δεν κόστισε ιδιαίτερα στον Ερντογάν εκ του αποτελέσματος των εκλογών.  

10. Η πολιτική Ερντογάν να έχει στρατηγικό εταίρο την Ρωσία και λιγότερο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει και την σύμφωνη γνώμη των πολιτών που έχουν δαιμονοποιήσει κυρίως τις ΗΠΑ  από την καμπάνια του Ερντογάν που είχε αρχικά κυριαρχήσει.  

11. Το γεγονός του έντονου αντι αμερικανισμού στην Τουρκία θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί η χώρα  μας εν μέσω Ρώσο Ουκρανικού πολέμου και κλειστών των στενών του  Βοσπόρου γεωστρατηγικά. Θα πρέπει να αναδειχθεί ο σημαντικότατος ρόλος της Ελλάδας ως αξιόπιστος σύμμαχος της Δύσης με κάθε τρόπο. Για τον λόγο αυτό η χώρα μας επιβάλλεται να απαιτήσει όχι μόνο εξοπλιστικά προγράμματα από τις ΗΠΑ που κινούνται στην σωστή κατεύθυνση αλλά και σε έργα – επενδύσεις  σε όλη την Ελλάδα όπως ειδικές συμφωνίες στον τουρισμό, την Ελληνική αμυντική βιομηχανία, αναβαθμίσεις λιμανιών και αεροδρομίων που χρησιμοποιούνται από ΗΠΑ κλπ 

12. Η παρούσα κατάσταση αυτή την στιγμή φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη για την ενωμένη αντιπολίτευση διότι έχει χάσει και την μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια στους ψηφοφόρους για τις επαναληπτικές εκλογές αλλά λογικά θα ακολουθήσουν και εσωτερικές τριβές που επιβεβαιώθηκαν με την κρίση νεύρων της Ακσενέρ τις ώρες των αποτελεσμάτων των εκλογών. 

13. Η παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία, με δεδομένη την αλλοπρόσαλλη εκρηκτική επιθετική συμπεριφορά του μπορεί και να είναι καλύτερα για την χώρα μας όπου η πολιτική και διπλωματική ιδιοτροπία του έχει αντιμετωπισθεί πολλές φορές.