...Οι ομελέτες υπήρχαν σε κάποια μορφή από την αρχαιότητα, αλλά η γαλλική λέξη «ομελέτα» άρχισε να χρησιμοποιείται τον 16ο αιώνα. Από τότε, αυτό το νόστιμο πιάτο με αυγά έχει γίνει σύμβολο της γαλλικής κουζίνας.
Αλλά η προετοιμασία μιας σωστής γαλλικής ομελέτας περιλαμβάνει μια διαφορετική τεχνική και παρουσίαση σε σύγκριση με το κλασικό αμερικανικό στυλ. Εάν θέλουμε πραγματικά να προσαρμόσουμε αυτήν την κλασική συνταγή με τον τρόπο που προοριζόταν για να την απολαύσουμε, είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στα ακριβή βήματα και τις βέλτιστες πρακτικές για να αποφύγουμε να κάνουμε λάθος στο μαγείρεμά της.
Παρακάτω, οι ειδικοί στη μαγειρική αναλύουν πώς να φτιάξουμε την τέλεια γαλλική ομελέτα.
«Αυτό που κάνει μια γνήσια γαλλικού τύπου ομελέτα διαφορετική από μια αμερικανική ομελέτα είναι ότι φτιάχνεται μόνο με αυγά και βούτυρο και η υφή είναι απαλή και ιδιαίτερη», λέει στην HuffPost ο Μπενίγκνο Αρμάς, συνιδιοκτήτης του La Boulangerie Boul’Mich στη Νότια Φλόριντα. «Μια ομελέτα γαλλικού τύπου έχει ένα απόλυτα ομοιόμορφο ανοιχτό κίτρινο χρώμα χωρίς καστανές κηλίδες».
Ενώ οι αμερικανικές ομελέτες διπλώνονται στη μέση, οι ομελέτες γαλλικού τύπου τυλίγονται σε οβάλ ή κυλίνδρους - πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ιδανική παρουσίαση μοιάζει με μπάλα ποδοσφαίρου ή ράγκμπι.
Αλλά προτού φτάσουμε στην διαμόρφωση του σχήματος της ομελέτας θα πρέπει να μαγειρέψουμε σωστά τα αυγά.
«Η πρώτη συμβουλή για να πετύχουμε την τέλεια ομελέτα γαλλικού στιλ είναι να χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκα αυγά», λέει ο Αρμάς. «Είναι ιδανικό να φτιάξουμε ομελέτα με δύο αυγά και με ένα σύρμα χειρός. Ας χτυπήσουμε τα δύο αυγά για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα».
Μόλις χτυπηθούν τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια, θα χρειαστούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
«Είναι σημαντικό το τηγάνι μας να έχει τη σωστή θερμοκρασία», λέει στη HuffPost ο Χερβ Μάλιβερτ, διευθυντής μαγειρικών υποθέσεων στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης. «Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και όταν λιώσει το βούτυρο είναι έτοιμο».
Ο Μάλιβερτ συστήνει να προσθέσουμε τα αυγά στο τηγάνι γρήγορα και μαζί.
«Ας κουνήσουμε το τηγάνι κι ας ανακατέψουμε με μια σπάτουλα ταυτόχρονα για να φτιάξουμε το γαλακτερό υγρό μας», συμβουλεύει. «Όταν τα αυγά γίνουν κρεμώδη, ας χτυπήσουμε το τηγάνι για να λειανθούν τα αυγά κι ας βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν ”ρυτίδες”».
Αν θέλουμε να προσθέσουμε γέμιση όπως μυρωδικά ή/και τυρί, ας φροντίσουμε η ομελέτα να έχει ζεσταθεί και να έχει ήδη σχηματιστεί. Ο Μάλιβερτ πιστεύει ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε μέχρι τα αυγά να ψηθούν κατά 85%. Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να τυλίξουμε.
«Ας κυλήσουμε τη μια πλευρά του αυγού μέχρι την μέση για να κάνουμε το πρώτο δίπλωμα κατά το ένα τρίτο και μετά ας κυλήσουμε την άλλη πλευρά προς τη μέση, ώστε να είναι στα τρία», εξήγησε. «Ας την βγάλουμε από το τηγάνι για να σερβιριστεί με τη ‘ραφή’ προς τα κάτω».
Αν και οι οδηγίες φαίνονται αρκετά απλές, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χαλάσει η τέλεια γαλλική ομελέτα.
«Ένα λάθος είναι όταν η ομελέτα έχει έντονο χρώμα συχνά επειδή το τηγάνι είναι πολύ ζεστό», σημειώνει ο Μάλιβερτ. «Ένα τηγάνι που είναι πολύ ζεστό θα παραψήσει επίσης τα αυγά. Η τέλεια γαλλική ομελέτα δεν πρέπει να έχει χρώμα και (πρέπει να έχει) κρεμώδη υφή».
Ο Αρμάς συστήνει επίσης να μην μαγειρεύουμε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
«Το να μαγειρεύουμε την ομελέτα από τη μία πλευρά και μετά να την αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί από την άλλη είναι ένα άλλο λάθος και δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνουμε μια ομελέτα γαλλικού τύπου», λέει.
Το να μην αλείψουμε το τηγάνι με μια γενναιόδωρη ποσότητα βουτύρου, μπορεί να σταθεί η αιτία να κολλήσει η ομελέτα... Και ας μην προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια γαλλική ομελέτα με πάρα πολλά αυγά.
«Η χρήση πολλών αυγών είναι ένα άλλο συνηθισμένο λάθος γιατί θα χρειαστεί πολύ μαγείρεμα, το οποίο θα αλλάξει τη γεύση και την υφή», λέει ο Αρμάς. «Η χρήση πάρα πολλών αυγών δεν θα μας επιτρέψει επίσης να δημιουργήσουμε έναν λεπτό κύκλο όταν απλώνουμε το αυγό πάνω από το τηγάνι».
Ακόμα κι αν πέσουμε σε μια από αυτές τις παγίδες, ας μην αποθαρρυνθούμε. Η τελειοποίηση της γαλλικής ομελέτας θέλει εξάσκηση. Και όπως λέει η Τζούλια Τσάιλντ, «αν δεν πρόκειται να είσαι έτοιμος να αποτύχεις, δεν θα μάθεις να μαγειρεύεις».