Διάσκεψη Μονάχου: Ταυτόχρονη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας και στήριξη στην Ουκρανία

Διάσκεψη Μονάχου: Ταυτόχρονη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας και στήριξη στην Ουκρανία
Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Συνεχίζεται και σήμερα η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ξεκαθαρίζει ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία και δεσμεύθηκε ότι η αμυντική βιομηχανία θα στηριχθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.

«Οι φίλοι, οι σύμμαχοι και οι εταίροι της Ουκρανίας, αντιλήφθηκαν από την αρχή πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και στο εσωτερικό, αλλά και με τις ΗΠΑ», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι ο ελεύθερος κόσμος δεν θα δεχτεί ποτέ τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου του Βλάντιμιρ Πούτιν ή το «ιμπεριαλιστικό σχέδιό του».

Ο Ρώσος Πρόεδρος «ποδοπατά το διεθνές δίκαιο. Η Δύση δεν θα δεχτεί ποτέ να στέλνονται τανκς σε γειτονικές χώρες. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο κόσμος να μην υποφέρει από τον πόλεμο του Πούτιν», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ακόμη πως η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της και στην βιομηχανία εξοπλισμών.

«Όπως και στην πανδημία με τις φαρμακευτικές εταιρίες, έτσι και τώρα θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επιταχύνουμε την παραγωγή», ανέφερε.

Μαρίν: Η Φινλανδία θέλει την ένταξη στο ΝΑΤΟ με τη Σουηδία

Από την πλευρά της πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα την πρόθεση της χώρας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία και τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν απευθύνει «σαφές μήνυμα» τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την Ουγγαρία, ότι «αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων».

«Το μήνυμά μας είναι ότι θελουμε να ενταχθούμε και προτιμούμε αυτό να γίνει από κοινού με τη Σουηδία», δήλωσε η κυρία Μαρίν στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και σημείωσε ότι με την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «κατέστη προφανές» ότι η Φινλανδία έπρεπε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για μια «πράξη ειρήνης» για εμάς, πρόσθεσε η Φινλανδή πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι η Δύση έπρεπε να είχε αντιδράσει πιο δυναμικά το 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Αν είχαμε αντιδράσει όλοι τότε, ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει. Το πιο σημαντικό μάθημα είναι τελικά να μην είμαστε αφελείς» δήλωσε και προανήγγειλε αύξηση των αμυντικών δαπανών της Φινλανδίας, η οποία ήδη καλύπτει τον ΝΑΤΟικό στόχο του 2% του ΑΕΠ.

Η Σάνα Μαρίν ρωτήθηκε ακόμη για την εμπειρία της, όταν χρειάστηκε να απολογηθεί για βίντεο από ιδιωτικές στιγμές της. «Απολογήθηκα επειδή χόρευα, αλλά έκτοτε έχω χορέψει και πάλι», απάντησε και η δήλωσή της έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.

Πηγή: Reuters