Διαστημόπλοιο της NASA πέταξε για πρώτη φορά μέσα από ηλιακή έκρηξη

Χωρίς να πάθει τίποτα.
Open Image Modal
via Associated Press

To Parker Solar Probe της NASA πέταξε μέσα από μια στεμματική εκπομπή μάζας (CME- coronal mass ejection) για να καταγράψει τι ακριβώς συμβαίνει μέσα της, και έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που το κάνει αυτό.

Στο εντυπωσιακό βίντεο το σκάφος περνά μέσα από την ηλιακή έκρηξη, που έλαβε χώρα στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, και βγήκε αλώβητο. Το Parker Solar Probe έχει γίνει το σκάφος που έχει φτάσει πιο κοντά στον Άρη, το ταχύτερο κατασκευασμένο από άνθρωπο αντικείμενο στην ιστορία και η πρώτη αποστολή που πρακτικά «αγγίζει τον Ήλιο».

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο The Astrophysical Journal, έναν χρόνο ακριβώς αφού έλαβε χώρα το συμβάν.

 

 

Οι CME είναι βίαιες εκρήξεις που εκτοξεύουν μαγνητικά πεδία και κάποιες φορές δισεκατομμύρια τόνους πλάσματος σε ταχύτητες από 100 μέχρι 3.000 χλμ/ δευτερόλεπτο. Όταν «βλέπουν» προς τη Γη, επηρεάζουν το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, με αποτέλεσμα εντυπωσιακά φαινόμενα, ενώ, αν είναι αρκετά ισχυρές, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε δίκτυα ηλεκτροδότησης και σε δορυφόρους.

«Είναι το πλησιέστερο στον Ήλιο που έχουμε παρατηρήσει ποτέ μια CME» είπε ο Νουρ Ραουάφι, επιστήμονας του Parker Solar Probe στο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL). «Ποτέ δεν είδαμε ένα συμβάν τέτοιου μεγέθους σε αυτή την απόσταση».

Η CME της 5ης Σεπτεμβρίου 2022 ήταν ακραία: Εάν «έβλεπε» προς τη Γη, ο Ραουάφι θεωρεί ότι θα ήταν κάτι κοντινό στο Συμβάν Κάρινγκτον (Carrington Event)- μια ηλιακή καταιγίδα το 1859 που θεωρείται η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη που έχει χτυπήσει τη Γη. «Η πιθανή ζημιά από ένα συμβάν τέτοιας κλάσης, μεγάλες και πολύ γρήγορες CME, μπορεί να είναι κολοσσιαία» είπε.

Το σκάφος, παρόλα αυτά, άντεξε, με τα συστήματά του να διασφαλίζουν πως οι θερμοκρασίες του παρέμειναν σταθερές- η μόνη επίδραση ήταν μια μιρκή στροφή στην πορεία του, η οποία γρήγορα διορθώθηκε.