Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στο έθνος, σε ένα δραματικό διάγγελμα μετά τα μεσάνυχτα, μετά την ανακοίνωση Πούτιν για την απόφαση της Ρωσίας να αναπτύξει τα στρατεύματά της στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς για «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις.
Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία ζήτησε ήδη επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει το έργο της για την αποτροπή προκλήσεων και περαιτέρω κλιμάκωσης.
Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης μια επείγουσα συνάντηση του λεγόμενου σχήματος των χωρών της Νορμανδίας - Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία και Ρωσία.
Ζελένσκι: Είμαστε στη γη μας, δεν φοβόμαστε κανέναν
«Είναι πολύ σημαντικό τώρα να δούμε ποιος είναι ο πραγματικός φίλος και συνεργάτης μας και ποιος θα συνεχίσει να «τρομάζει» τη Ρωσική Ομοσπονδία με λόγια», είπε ο Ζελένσκι.
Πρόσθεσε ότι τα σύνορα της χώρας προστατεύονται καλά και ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να αμυνθεί από περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.
«Είμαστε στη γη μας. Δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν. Δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν. Και δεν θα εγκαταλείψουμε τίποτα».
Νωρίτερα, στις 21 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι συγκάλεσε έκακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας μετά την αναγνώριση από το Κρεμλίνο των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών του ανατολικού Ντονμπάς ως ανεξάρτητα κράτη.
Λίγο αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς για να εκτελέσουν «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τους Ρώσους εκπροσώπους στο Ντονμπάς.
Τηλεφωνήματα Ζελένσκι με Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς, Τζόνσον
Μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει απαγόρευση στις επενδύσεις και το εμπόριο με τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ένα άλλο μεγάλο πακέτο «σοβαρών» κυρώσεων βρίσκεται σε επεξεργασία.
Πριν από την ομιλία του, ο Ζελένσκι είχε επείγουσες τηλεφωνικές κλήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι είπαν ότι οι νομικές ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση. του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σήμερα, 22 Φεβρουαρίου.
Εντολή Μπλίνκεν: Εκτός Ουκρανικού εδάφους όλοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (21 Φεβρουαρίου) ότι στέλνουν όλους τους διπλωμάτες τους από την Ουκρανία στην Πολωνία λόγω φόβου για την ασφάλειά τους, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε ρωσικά στρατεύματα να αναπτυχθούν σε δύο περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, όπου υποστηρίζονται από τους αντάρτες.
«Σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει και πάλι δράση για την ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μας. Για λόγους ασφαλείας, το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκεται επί του παρόντος στο Λβιβ θα διανυκτερεύσει στην Πολωνία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
«Επαναλαμβάνουμε σθεναρά τη σύστασή μας στους πολίτες των ΗΠΑ να αναχωρήσουν αμέσως από την Ουκρανία. Η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία συνεχίζει να είναι απρόβλεπτη σε ολόκληρη τη χώρα και μπορεί να επιδεινωθεί με ελάχιστη προειδοποίηση», πρόσθεσε.
Η κίνηση έρχεται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους από το Κίεβο στο Λβιβ, επικαλούμενες τη «δραματική επιτάχυνση» της συσσώρευσης των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα.
Το προσωπικό στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο είχε ήδη μειωθεί δραστικά, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν την αποχώρηση των περισσότερων διπλωματών και διέκοψαν τις προξενικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμερικανική σημαία έχει υποσταλεί από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο κτίριο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο.
Μια μικρή προξενική παρουσία υπήρχε στο Λβιβ, περίπου 70 χιλιόμετρα (45 μίλια) από τα πολωνικά σύνορα.
Η αναγνώριση από τη Ρωσία των αποσχισμένων δημοκρατιών, οι οποίες αποτελούν έναν θύλακα που κρατείται από αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Μόσχα από το 2014, προκάλεσε διεθνή καταδίκη και υπόσχεση στοχευμένων κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση — με ένα ευρύτερο πακέτο ”οικονομικής τιμωρίας” που θα ακολουθήσει στην εκδήλωση της εισβολής.