Διχάζει την ΕΕ η ενεργειακή κρίση, η Πολωνία «επιστρέφει» στη Ρωσία, η Γερμανία στις ΑΠΕ

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της Γερμανίας, θα δαπανήσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ το 2022, σε πράσινες τεχνολογίες.
|
Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Σε εθνική υπόθεση εξελίσσεται στην Ευρώπη, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενόψει του δύσκολου χειμώνα, με την γερμανική RWE AG να στρέφεται προς τις ΑΠΕ, επενδύοντας φέτος 30% περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματίσει καθώς η ενεργειακή κρίση βαθαίνει.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της Γερμανίας, που βασιζόταν στο ρωσικό φυσικό αέριο, σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ το 2022, σε πράσινες τεχνολογίες, όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και υδρογόνου, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Όλες αυτές οι κινήσεις είναι στη σφαίρα του κατ΄επείγοντος προκειμένου να γίνει ο ενεργειακός εφοδιασμός πιο ανεξάρτητος και κλιματικά ουδέτερος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RWE AG, Μάρκους Κρέμπερ.

Παρότι οι Βρυξέλλες εστιάζουν τους τελευταίους μήνες σε σχέδια για εξασφάλιση προμηθειών, μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι κυβερνήσεις είναι αυτές που θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των αποφάσεων.

Η Πολωνία επιστρέφει στη ρωσική αγκαλιά

Συμφωνα με τους Financial Times, η ουγγρική ενεργειακή εταιρεία MOL πλήρωσε πριν από λίγες ημέρες τέλος διαμετακόμισης στην ρωσική Transneft, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι ροές πετρελαίου προς τη χώρα από τους ουκρανικούς αγωγούς .

Έτσι σύντομα ο αγωγός Druzhba, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Ουκρανίας στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, αναμένεται να ξεκινήσει την τροφοδοσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχει λάβει επίσημη θέση για το θέμα λέγοντας ότι βρίσκεται σε «στενή επαφή με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και την Ουκρανία για αυτό το θέμα».

Η Γερμανία στρέφεται σε ΑΠΕ και LNG

Η Γερμανία στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες κλείνοντας την πόρτα στη Ρωσία , με την RWE να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι μειώνει την έκθεσή τη στη ρωσική ενέργεια διαγράφοντας μια συμφωνία 748 εκατομμύρια ευρώ για προμήθεια άνθρακα,.

Σε όλη την Ευρώπη οι παραγωγοί ενέργειας προσπαθούν να καλύψουν το μεγάλο κενό που αφήνει η μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, προσθέτοντας νέες υποδομές για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από όλο τον κόσμο.

Η RWE υπέγραψε μια 15ετή συμφωνία προμήθειας LNG με τις ΗΠΑ τον Μάιο και οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2027.

Η εταιρεία, η οποία έχει ήδη ενισχύσει τις αγορές LNG φέτος, βλέπει την έναρξη της πλωτής εγκατάστασης εισαγωγής Brunsbuettel στη Γερμανία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους - μια κίνηση που θα βοηθήσει τη χώρα να ζεσταθεί το χειμώνα .

Οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί πρόσφατα με τη Γερμανία να πλήττεται περισσότερο μετά την ξηρασία στον ποταμό Ρήνο, που εμποδίσει τις μεταφορές και την λειουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη Γερμανία, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι σταθμοί της RWE, οι όγκοι νερού «παρέμειναν κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο», μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή.