Διευρύνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας - Οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Που θα είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
|
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Την απόφαση της κυβέρνησης να διευρυνθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλους χώρους εκτός από τα σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Σύμφωνα λοιπόν με τις επίσημες ανακοινώσεις, υποχρεωτική θα είναι από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, η μάσκα για όλους σε καταστήματα λιανικής & υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής, ασανσέρ.

Αυτή η υποχρέωση δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες, επισκέπτες, ενώ το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας παραμένουν τα 150 ευρώ. 

Η μάσκα είναι επίσης υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ όπως είπε, παραμένει ισχυρή η σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και τους ανοικτούς χώρους όπου δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι ήδη υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλει), στα ταξί και τα επαγγελματικής χρήσης οχήματα για τους επιβάτες και τον οδηγό, στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές. 

Open Image Modal
Eurokinissi

Τι θα γίνει με τις Εκκλησίες

Στις επίσημες ανακοινώσεις δεν έγινε αρχικά ειδική αναφορά για τις εκκλησίες, ωστόσο ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στους χώρους λατρείας και πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι κανόνες τηρούνται. Όπως είπε, αυτή την ώρα δεν εξετάζονται περαιτέρω μέτρα και εάν προκύψει τέτοια ανάγκη θα γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. 

Τα εισαγόμενα κρούσματα 

Μιλώντας επίσης για τις αφίξεις από το εξωτερικό, τόνισε πως τώρα η προσοχή στρέφεται στην Ισπανία και έχουν διπλασιαστεί τα τεστ. Τόνισε δε ότι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται αξιολογεί το προφίλ ρίσκου κάθε επισκέπτη.

Οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου, ανέρχονται σε 171.138.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, σχετικά με τις χώρες από τις οποίες έχουν «εισαχθεί» κρούσματα, στις τέσσερις πρώτες θέσεις βρίσκονται κράτη των Βαλκανίων.

«Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα»

 «Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ πρόσθεσε ότι «η αύξηση εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, ούτε εφησυχασμό». «Ο ιός είναι ακόμα εδώ», σημείωσε. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός μέχρι τις 26 Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα είναι 4.193 ενώ τα ενεργά ανέρχονται σε 429. Παράλληλα, από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ο αριθμός εισερχομένων ατόμων στη χώρα ανέρχεται σε 1.294.798 άτομα ενώ έχουν διεξαχθεί συνολικά από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ανά πύλη εισόδου στη χώρα 171.138 έλεγχοι (τεστ COVID-19). Συνολικά ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου σε 344. Ειδικά για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε ότι οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι αυτές των Βαλκανίων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα για κατοίκους και επισκέπτες.

Ανησυχία για τα κρούσματα στην Αττική

Τη Δευτέρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 35 νέα περιστατικά της COVID-19, εκ των οποίων τα 17 εντοπίζονται στην Αττική.

Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, η περιοχή της πρωτεύουσας καταγράφει σταθερά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει αυξημένη ανησυχία.

Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, ενώ προβληματισμό εγείρει και το γεγονός ότι η διασπορά του ιού εμφανίζεται αρκετά μεγάλη, με αρκετά μεμονωμένα κρούσματα ανά την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα περιστατικά της COVID-19 επιβεβαιώθηκαν σε Καβάλα, Αχαΐα, Μαγνησία, Χαλκιδική και Βοιωτία.

Μάλιστα, τα περισσότερα εκ των νέων κρουσμάτων είναι «ορφανά», δηλαδή οι υγειονομικές αρχές δεν μπορούν να εντοπίσουν το πώς ακριβώς «κόλλησαν».