Διευθύντρια Μυστικής Υπηρεσίας: Η μεγαλύτερη «αποτυχία» εδώ και δεκαετίες η απόπειρα κατά του Τραμπ

Καθώς πληθαίνουν οι εκκλήσεις για να παραιτηθεί.
Open Image Modal
Η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ Kimberly Cheatle ορκίζεται ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας και Λογοδοσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Donald Trump σε προεκλογική εκδήλωση στην Πενσυλβάνια, στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024. (AP Photo/Rod Lamkey, Jr.)
via Associated Press

Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν η «σημαντικότερη επιχειρησιακή αποτυχία» της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, δήλωσε η διευθύντρια Κίμπεριλι Τσατλ τη Δευτέρα, καθώς πληθαίνουν οι εκκλήσεις για την παραίτησή της.

Στην πρώτη ακρόαση στο Κογκρέσο σχετικά με τους πυροβολισμούς σε προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στην Πενσυλβάνια νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τσάτλ δήλωσε ότι ανέλαβε «πλήρως την ευθύνη» για τα κενά ασφαλείας και υποσχέθηκε να «κινήσει γη και ουρανό» για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί.

 

 

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την τραγωδία», δήλωσε η Τσάτλ. «Θα εξετάσουμε πώς συνέβη αυτό και θα λάβουμε διορθωτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές έχουν εκφράσει την οργή τους για το πώς ο 20χρονος ένοπλος μπόρεσε να πλησιάσει τόσο κοντά στον υποψήφιο πρόεδρός τους, ενώ υποτίθεται ότι τον φρουρούσαν προσεκτικά. Ο Τραμπ τραυματίστηκε στο αυτί και δύο άλλοι παρευρισκόμενοι τραυματίστηκαν αφού ο Τόμας Μάθιου Κρουκς ανέβηκε στην οροφή ενός κοντινού κτιρίου και άνοιξε πυρ.

Η Μυστική Υπηρεσία παραδέχθηκε ότι αρνήθηκε ορισμένα αιτήματα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για αυξημένη ασφάλεια στις εκδηλώσεις του τα χρόνια πριν από την απόπειρα δολοφονίας.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας χαρακτήρισε αυτό που συνέβη «αποτυχία», ενώ αρκετοί βουλευτές κάλεσαν την Τσάτλ να παραιτηθεί ή τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να την απολύσει. Η Μυστική Υπηρεσία έχει δηλώσει ότι η Τσατλ δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Πριν από τους πυροβολισμούς, οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου είχαν παρατηρήσει τον Κρους να περπατάει στις άκρες της συγκέντρωσης, κοιτάζοντας στο φακό ενός σκοπευτικού προς τις στέγες πίσω από τη σκηνή όπου αργότερα στάθηκε ο πρόεδρος, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Associated Press. Μια εικόνα του Κρουκς κυκλοφόρησε από αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας.

Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν αργότερα να σκαρφαλώνει στην πλευρά ενός κατάμεστου κτιρίου μεταποίησης που βρισκόταν σε απόσταση 135 μέτρων από τη σκηνή. Στη συνέχεια έστησε το τουφέκι του τύπου AR και ξάπλωσε στην ταράτσα, με έναν πυροκροτητή στην τσέπη του για να πυροδοτήσει ακατέργαστους εκρηκτικούς μηχανισμούς που ήταν κρυμμένοι στο αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση.

Οι αρχές ψάχνουν στοιχεία για το ποιο ήταν το κίνητρο του Κρουκς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει κάποια ιδεολογική κλίση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση των πράξεών του. Οι ερευνητές που έψαξαν το τηλέφωνό του βρήκαν φωτογραφίες του Τραμπ, του Μπάιντεν και άλλων υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων και διαπίστωσαν επίσης ότι είχε αναζητήσει τις ημερομηνίες για το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών καθώς και τις εμφανίσεις του Τραμπ. Επίσης, έψαξε για πληροφορίες σχετικά με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.