«Διήλθομεν δια πυρός και ύδατος»: Εντυπωσιακό βίντεο με τη δράση των ελληνικών Καναντέρ

Οι ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις των πιλότων της 383 ΜΕΕΑ
|
Open Image Modal
Στιγμιότυπο από το βίντεο
@HAFspokesperson

«Through fire and water» (παραπέμποντας στο «διήλθομεν δια πυρός και ύδατος» στο έμβλημα του σχηματισμού) είναι το σχόλιο που συνοδεύει ιδιαίτερα εντυπωσιακό βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του εκπροσώπου της Πολεμικής Αεροπορίας στο X, και απεικονίζει πυροσβεστικά CL415 Canadair  της 383 ΜΕΕΑ (Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης») να επιχειρούν.

 

Η 383 ΜΕΕΑ έχει ως κύρια αποστολή την αεροπυρόσβεση, η οποία αποτελεί μια απαιτητική αποστολή, ιδιαίτερα κατά τις φάσεις της υδροληψίας και της ρίψης, που γίνεται με ελάχιστο ύψος τα 100 πόδια (30 μέτρα). Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας κύκλος υδροληψίας – ρίψης δεν είναι ίδιος με τον επόμενο, πόσο μάλλον οι αποστολές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάσταση ανέμου και θάλασσας μεταβάλλεται απρόσμενα στη διάρκεια μιας αποστολής, το ίδιο και οι απαιτήσεις για ρίψη σε συγκεκριμένα μέτωπα μιας πυρκαγιάς. Επίσης τα πληρώματα δε γνωρίζουν από την αρχή τον προορισμό τους και την περιοχή επιχειρήσεων. Είναι συνεχώς σε ετοιμότητα 20 λεπτών, χρόνος που δεν επιτρέπει λεπτομερή σχεδιασμό της αποστολής. Ο σχεδιασμός στην ουσία γίνεται επί του πεδίου της πυρκαγιάς, η οποία είναι κάθε φορά και σε διαφορετικό μέρος της Ελλάδας (και όχι μόνο).

 

Open Image Modal
Το έμβλημα της 383 ΜΕΕΑ
ΠΑ

 

Εκτός από τις αποστολές αεροπυρόσβεσης, η μοίρα αναλαμβάνει ετοιμότητες και αποστολές Έρευνας – Διάσωσης, οπότε το πλήρωμα συμπληρώνεται από δύο μηχανοσώστες και το αεροσκάφος εξοπλίζεται με φουσκωτή λέμβο για την περισυλλογή των ναυαγών. Αυτή αναπτύσσεται στην περίπτωση που οι συνθήκες της θάλασσας επιτρέπουν την προσθαλάσσωσή του αεροσκάφους. Πέρα από τις αποστολές αυτές, τα αεροσκάφη CL-415 εκτελούν και ελαφρές τακτικές μεταφορές, όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ακόμα και κατά τις νυχτερινές ώρες.