«Ποιος σκότωσε τον Σεθ Ριτς;». Η μυστηριώδης δολοφονία του αναλυτή δεδομένων του Δημοκρατικού Κόμματος

«Ποιος σκότωσε τον Σεθ Ριτς;». Η μυστηριώδης δολοφονία του αναλυτή δεδομένων του Δημοκρατικού Κόμματος
|
Open Image Modal
Hillary Clinton walks offstage after addressing the Children's Defense Fund's Beat the Odds celebration at the Newseum in Washington, Wednesday, Nov. 16, 2016. (AP Photo/Cliff Owen)
ASSOCIATED PRESS

«Ποιος σκότωσε τον Σεθ Ριτς;». Η μυστηριώδης δολοφονία του αναλυτή δεδομένων του Δημοκρατικού Κόμματος συνεχίζει να απασχολεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους γονείς του να ζητούν να διαψευστούν οι θεωρίες συνωμοσίες που τον θέλουν πληροφοριοδότη των WikiLeaks.

Πίσω από κάθε διαρροή, υπάρχει συνήθως κάποιος πληροφοριοδότης. Κάποιος που γνωρίζει ένα μυστικό και είναι πρόθυμος να το αποκαλύψει με αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό ή άλλου είδους αμοιβή. Στην περίπτωση των e-mails της Χίλαρι Κλίντον και του Δημοκρατικού Κόμματος που διέρρευσαν στην ιστοσελίδα των WikiLeaks, ένας από τους πληροφοριοδότες φέρεται να ήταν ο Σεθ Ριτς.

Ο 27χρονος εργαζόταν ως αναλυτής δεδομένων για το Δημοκρατικό Κόμμα, όταν στις 10 Ιουλίου πυροβολήθηκε θανάσιμα από αγνώστους κοντά στο σπίτι του. Ο μήνας αυτός ήταν κρίσιμος για το κόμμα, καθώς άρχισαν να βγαίνουν στην δημοσιότητα διάφορα σκάνδαλα με πρωταγωνιστές την υποψήφια Χίλαρι Κλίντον και μέλη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο μυστηριώδης θάνατός του συνδέθηκε με το γεγονός.

Οι αρχές δεν έχουν βρει μέχρι και σήμερα ένα πιθανό κίνητρο για την δολοφονία του 27χρονου, ούτε έχουν κληθεί ύποπτοι να καταθέσουν, παρά τις εκκλήσεις των γονιών του να εντοπιστούν οι ένοχοι. Ακόμα, το θύμα πυροβολήθηκε πισώπλατα ενώ γυρνούσε σπίτι του, γεγονός που δεν θα μπορούσε παρά να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα εκτελέστηκε.

Είναι γεγονός ότι η αστυνομία είχε αρχικά ανακοινώσει ότι ο άνδρας είχε πέσει θύμα ληστείας, μόνο που όλα του τα υπάρχοντα ήταν πάνω του όταν εντόπισαν το σώμα του οι αρχές. Ακόμα, αίσθηση προκαλεί ότι δεν έχει βγει προς τα έξω η μαρτυρία κάποιου αυτόπτη μάρτυρα, παρότι η δολοφονία σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο της Ουάσινγκτον.

Μετά το περιστατικό, η Χίλαρι Κλίντον είχε αναφερθεί στον Ριτς, συνδέοντας την δολοφονία του με το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν πως η ίδια έδωσε την εντολή να «βγει από την μέση», επειδή θεώρησε πως την είχε προδώσει, δρώντας ως πληροφοριοδότης για την WikiLeaks.

Καθώς δεν υπήρξε μάρτυρας της δολοφονίας του Ριτς που να μίλησε στις αρχές, οι γονείς του, ένας Ρεπουμπλικανός λομπιίστας και η αστυνομία της περιοχής δήλωσαν ότι προσφέρουν 145.000 δολάρια σε όποιον έχει οποιαδήποτε πληροφορία που να οδηγεί στους δράστες. Η υπόθεση έγινε όμως ακόμα πιο σκανδαλώδης, όταν η WikiLeaks δημοσίευσε στο Twitter ότι δίνει αμοιβή 20.000 δολάρια για τον ίδιο λόγο.

Όταν ο ιδρυτής της, Τζούλιαν Ασάνζ, επέλεξε να μην επιβεβαιώσει, αλλά και να μην διαψεύσει την εμπλοκή του 27χρονου στην διαρροή των e-mails, οι θεωρίες συνωμοσίας φούντωσαν. Η «προδοσία» του Ριτς μοιάζει σχεδόν βέβαιη, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η WikiLeaks ίσως και να εκμεταλλεύτηκε την συγκεκριμένη συγκυρία για να σαμποτάρει την Κλίντον.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση είχε γίνει «βούτυρο στο ψωμί» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς μια μερίδα ανθρώπων θεωρούσαν την Κλίντον ικανή να φτάσει μέχρι και στον φόνο για να καλύψει τα λάθη της. Αυτό συνέφερε την WikiLeaks, εάν κρίνουμε από το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα είχε βάλει στο στόχαστρο μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο θάνατος του Ριτς έχει συνδεθεί και με την υπόθεση του Σον Λούκας, ενός υπαλλήλου του Δημοκρατικού Κόμματος που είχε παραδεχτεί ότι αυτό προωθεί την Κλίντον σε βάρος του Σάντερς, λίγο πριν βγουν στην δημοσιότητα τα e-mails που το... αποδείκνυαν. Και οι δύο υποθέσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες.