Διεθνής ανησυχία για την αιματοχυσία στο Σουδάν - Κάλεσμα στους στρατηγούς να παραδώσουν την εξουσία

Στους 60 οι νεκρο- Εκκληση για μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.
|
Open Image Modal
ASHRAF SHAZLY via Getty Images
Open Image Modal
ASHRAF SHAZLY via Getty Images

Συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποίησε την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητήσει σχετικά με την κατάσταση στο Σουδάν, μετά την αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσαν εναντίον του κινήματος διαμαρτυρίας οι στρατηγοί  - με τουλάχιστον 60 νεκρούς - αλλά και την ανακοίνωση μία ημέρα αργότερα από το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο ότι θα οργανώσει εκλογές μέσα σε εννέα μήνες.

«Είναι απαραίτητη η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατεπειγόντως», έκρινε ο Κρίστοφ Χόισγκεν, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Εθνη, πριν από τη συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν η χώρα του και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η νομιμοποίηση δεν προέρχεται από την κάννη ενός τουφεκιού», πρόσθεσε.

Οι καταγγελίες σε διεθνές επίπεδο διαδέχονται η μια την άλλη μετά τη διάλυση διά της βίας της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο γενικό επιτελείο στο Χαρτούμ, όταν σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, τουλάχιστον 60 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι.

Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο δηλώνει ανοικτό σε διαπραγματεύσεις 

Ο επικεφαλής του στρατιωτικού μεταβατικού συμβουλίου, που ασκεί την εξουσία στο Σουδάν αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο ομαρ Ελ Μπασίρ την 11η Απριλίου, διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι οι στρατηγοί συνεχίζουν ακόμη να είναι ανοικτοί σε συνομιλίες με την αντιπολίτευση, χωρίς όρους ή προαπαιτούμενα.

Ο υποστράτηγος Αμπντελ Φάταχ Ελ Μπουρχάν έκανε αυτή τη δήλωση στο μήνυμά του με την ευκαιρία της εορτής Ειντ αλ Φιτρ, του τέλους του Ραμαζανιού, μία ημέρα αφότου το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως ακυρώνει τη συμφωνία που είχε κλειστεί με το κίνημα διαμαρτυρίας και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα σε εννιά μήνες.

ΗΠΑ, Βρετανία και Νορβηγία απορρίπτουν την ανακοίνωση των στρατηγών για εκλογές

Την ανακοίνωση των στρατηγών ότι θα οργανώσουν εκλογές μέσα σε εννιά μήνες απέρριψαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Νορβηγίας. 

Στον λαό του Σουδάν αξίζει να γίνει «μετάβαση σε κλίμα ηρεμίας, της οποίας θα ηγηθούν πολίτες, που θα μπορέσουν να εγγυηθούν τις συνθήκες για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, αντί της διεξαγωγής εκλογών επιβεβλημένων βιαστικά και αναγκαστικά» από το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο που βρίσκεται στην εξουσία, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

 

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Νωρίτερα, η ανακοίνωση αυτή καταδικάστηκε επίσης από το κίνημα διαμαρτυρίας στο Σουδάν. «Διατάσσοντας τις επιθέσεις αυτές, το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο έθεσε σε κίνδυνο τη διαδικασία της μετάβασης και την ειρήνη στο Σουδάν», τόνισαν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Όσλο.

«Απευθύνουμε έκκληση να υπάρξει μεταβίβαση της εξουσίας κατόπιν διαπραγματεύσεων σε πολιτική κυβέρνηση όπως απαιτεί ο σουδανικός λαός», προστέθηκε στην κοινή ανακοίνωση των τριών κυβερνήσεων.

Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ακυρώνει όλα τα μέτρα τα οποία είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα οργανώσει εκλογές μέσα «σε εννέα μήνες».

 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Ο στρατός ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Ομαρ Ελ Μπασίρ, που παρέμεινε στην εξουσία για περίπου τριάντα χρόνια, την 11η Απριλίου, έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος του.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη Δευτέρα τη χρήση υπέρμετρης βίας από τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας του Σουδάν και ζήτησε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.

Κίνα και Ρωσία εμπόδισαν την έγκριση απόφασης που απαιτούσε να σταματήσει η βία

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι ισχυρισμοί διπλωματών σύμφωνα με τους οποίους το Πεκίνο, με την υποστήριξη της Μόσχας, απέτρεψε την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός σχεδίου απόφασης που καταδίκαζε τους θανάτους αμάχων στο Σουδάν και αξίωνε να τερματιστεί αμέσως η βία.

 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών, η Βρετανία και η Γερμανία διένειμαν ένα κείμενο που προέτρεπε τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα τον Απρίλιο και τους διαδηλωτές να «συνεχίσουν να συνεργάζονται» προκειμένου «να εξευρεθεί συναινετική λύση στην τρέχουσα κρίση». Ομως η Κίνα απέρριψε το κείμενο αυτό και η Ρωσία επέμεινε ότι το ΣΑ πρέπει να αναμείνει την αντίδραση της Αφρικανικής Ένωσης, διευκρίνισαν διπλωμάτες.

Το σχέδιο απόφασης που προτάθηκε ήταν «μονομερές», έκρινε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη, προτρέποντας τα άλλα κράτη μέλη να επιδείξουν μεγάλη «σύνεση» μπροστά «σε αυτή την κατάσταση».

«Δεν θέλουμε να προωθήσουμε μια μονομερή απόφαση. Αυτό θα μπορούσε απλά να δηλητηριάσει περαιτέρω την κατάσταση», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη δίωρη συνεδρίαση του ΣΑ.

Μετά την αδυναμία του ΣΑ να συνεννοηθεί, οκτώ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τόνισαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ότι «καταδικάζουν τις βίαιες επιθέσεις από τις σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον αμάχων».

Οι χώρες αυτές (Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ολλανδία, Σουηδία) είδαν στην απόφαση του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου «να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις, να ονομάσει κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές μέσα σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα» μια «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη.

«Καλούμε να μεταβιβαστεί η εξουσία μέσω διαπραγματεύσεων σε μια πολιτική κυβέρνηση όπως απαιτεί ο λαός του Σουδάν», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Τα κράτη-μέλη του ΣΑ, που συνεδρίασαν κατόπιν αιτήματος του Βερολίνου και του Λονδίνου, άκουσαν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Νίκολας Χέισομ, ο οποίος συνεργάζεται με την Αφρικανική Ένωση στην προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στην κρίση.

Ο Χέισομ είπε στον Τύπο ότι δεν έχει «χάσει τις ελπίδες» του.

Διπλωμάτες επεσήμαναν ότι αναμένουν να συγκληθεί το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης για να εξετάσει την αντίδραση στην κρίση.

Καταγγελίες για επιθέσεις σε νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, μια οργάνωση Σουδανών γιατρών κατηγόρησε τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας του Σουδάν ότι διέπραξαν επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και υγειονομικού προσωπικού στη χώρα.

Η οργάνωση κατήγγειλε επίσης ότι γυναίκες βιάστηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις του γενικού επιτελείου στο Χαρτούμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Royal College of Pathologists, σχολή ιατρικής του Λονδίνου, την Τρίτη.

«Επιτίθενται εδώ και καιρό στα νοσοκομεία αφότου κατέλαβαν την εξουσία, σε διάφορες περιοχές του Σουδάν, ιδίως στο Νταρφούρ, στα όρη Νούμπα και στην Πολιτεία του Μπλε Νείλου», είπε ο Χουσάμ Αλμουτζάμερ, στέλεχος της Ένωσης Σουδανών Ιατρών.

 

Open Image Modal
ASHRAF SHAZLY via Getty Images

 

«Τα νοσοκομεία γίνονται στόχος συστηματικών επιθέσεων και το ιατρικό προσωπικό υφίσταται βάρβαρους ξυλοδαρμούς», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον Χασίμ Μουχτάρ, οι γυναίκες μετατρέπονται επίσης πολύ συχνά σε στόχους στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και των μονάδων του στρατού, που προχώρησε σε πραξικόπημα την 11η Απριλίου.

Πολλές γυναίκες «βιάστηκαν σε συνοικίες κοντά στο αρχηγείο του [μεταβατικού] στρατιωτικού συμβουλίου», κατήγγειλε, χωρίς να διευκρινίσει πότε, ή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιθέσεις αυτές.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει. Θέλουμε να ασκηθεί πίεση ή να αναληφθεί δράση σε επίπεδο διεθνούς κοινότητας (...) για να σταματήσει αυτό που γίνεται στο Σουδάν», πρόσθεσε.

Οι καταγγελίες αυτές καταγράφονται ενώ το κίνημα διαμαρτυρίας στο Σουδάν καλούσε να συνεχιστεί η μαζική κινητοποίηση, μία ημέρα μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών στο Χαρτούμ.

Πηγή: ΑΠΕ