Αποζημίωση ύψους 72 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να καταβάλει σε συγγενείς 62χρονης γυναίκας που έχασε την ζωή της από καρκίνο των ωοθηκών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η εταιρεία Johnson & Johnson (J&J).
Ορκωτό Δικαστήριο στην Πολιτεία του Μιζούρι έκρινε ότι ο θάνατος της γυναίκας είχε άμεση σύνδεση με τη χρήση προϊόντων της εταιρείας, όπως είναι η πούδρα ταλκ που χρησιμοποιείται ευρέως στην φροντίδα των βρεφών. Την συγκεκριμένη υπόθεση έφεραν στα δικαστήρια τα παιδιά της 62χρονης Τζάκι Φοξ, τα οποία κατηγορούν την εταιρεία ότι δεν είχε προειδοποιήσει τους καταναλωτές για την «επικινδυνότητα των προϊόντων της». Η Φοξ χρησιμοποιούσε την πούδρα, καθώς και άλλα προϊόντα της J&J, σχεδόν σε καθημερινή βάση και για περισσότερα από 35 χρόνια.
Όπως αναφέρει ο Guardian, Η J&J διαψεύδει τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι πρώτη μέριμνα της εταιρείας είναι «η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών», ενώ εκπρόσωποί της δήλωσαν «απογοητευμένοι με την απόφαση του ένορκου δικαστηρίου». Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι της οικογένειας Φοξ παρουσίασαν στοιχεία που είχε φέρει στο φως το 1997 σύμβουλος της εταιρείας, τα οποία συνέδεαν τη χρήση ταλκ με την εμφάνιση καρκίνου.
Σύμφωνα με το BBC, οργανώσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών έχουν κατά καιρούς εγείρει ανησυχίες για την εφαρμογή ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι ίσως ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου στις ωοθήκες. Παρόλα αυτά, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), ο οποίος αποτελεί τμήμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει κατατάξει το ταλκ στα «πιθανά καρκινογενή» προϊόντα, καθώς δεν υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταλκ προέρχεται από τον τάλκη, ένα πυριτικό ορυκτό του μαγνησίου που περιέχει αμίαντο. Ο αμίαντος είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες. Παρόλα αυτά, το ταλκ του εμπορίου σήμερα δεν περιέχει αμίαντο. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το BBC, έρευνες πάνω στο ταλκ που δεν έχει αμίαντο έχουν καταλήξει σε αβέβαια αποτελέσματα.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι εκτός από την συγκεκριμένη υπόθεση, εκκρεμούν περίπου χίλιες ακόμα κατηγορίες εναντίον της J&J. Μετά από την συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου μάλιστα, οι υποθέσεις αναμένεται να πολλαπλασιαστούν. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία είχε μπει στο στόχαστρο και το 2009, όταν σειρά οργανώσεων για την προστασία των καταναλωτών οργάνωσαν «Καμπάνια για Ασφαλή Προϊόντα Περιποίησης», ζητώντας από την εταιρεία να σταματήσει να χρησιμοποιεί συστατικά που θεωρούνται εν δυνάμει καρκινογόνα. Το 2012 η εταιρεία τελικά αναγκάστηκε να σταματήσει τη χρήση συστατικών όπως η φορμαλδεΰδη και το 1,4 διοξάνιο.