Θλίψη, οργή αλλά και πείσμα διακατέχει τους εργαζόμενους στον Τύπο ανά τον κόσμο για την αιματηρή επίθεση στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo. Η δράση των φανατικών ισλαμιστών που όπως φαίνεται οργάνωσαν και εκτέλεσαν τη δολοφονία 12 ανθρώπων και πρωτίστως των σκιτσογράφων του περιοδικού, ερμηνεύεται σαφώς και ως μια γενικευμένη προσπάθεια εκφοβισμού των Μέσων Ενημέρωσης η οποία επιχειρεί να πλήξει την Ελευθεροτυπία ανά την υφήλιο.
Τα πρωτοσέλιδα στη Γαλλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες είναι ενδεικτικά (Huffington Post France)
Παράλληλα, σε αυτό το “μήνυμα” τρομοκρατίας μερίδα του Τύπου αποφάσισε να απαντήσει με τολμηρό τρόπο αναδημοσιεύοντας τα σκίτσα του Charlie Hebdo σε μια προσπάθεια να αποδείξει πως δεν θα υποταχθεί στις απειλές όσων ορκίζονται στο όνομα της θρησκείας να καθυποτάξουν την ελευθερία του Τύπου αλλά και να αναδείξουν την πραγματική αξία του περιοδικού που τόσο βάναυσα επιχειρήθηκε η φίμωσή του.
Ήδη η εφημερίδα της Δανίας Berlingske αναδημοσίευσε σκίτσα με θέματα που αφορούν το Ισλάμ από το Charlie Hebdo και στην έντυπη έκδοσή της-που ήταν διαθέσιμη από το βράδυ της Τετάρτης σε ηλεκτρονική τη μορφή- παρουσιάζει πολλά παλαιότερα πρωτοσέλιδα του γαλλικού περιοδικού, μεταξύ αυτών και τα σκίτσα που είχαν πρωταγωνιστή τον Προφήτη Μωάμεθ και ένα ακόμη σχετικό με το νόμο της Σαρία.
Η αρχισυντάκτρια της Berlingske, Λίζμπεθ Κνούτσεν δήλωσε ότι η απόφαση της εφημερίδας να αναδημοσιεύσει τα σκίτσα δεν είναι κίνηση διαμαρτυρίας. "Θα τα δημοσιεύσουμε ως απόδειξη για το τι είδος εφημερίδα ήταν αυτή που δέχτηκε αυτή τη φοβερή επίθεση", δήλωσε η Κνούτσεν στο πρακτορείο ειδήσεων BNB.
Στο μεταξύ και ο αρχισυντάκτης της ιταλικής Corriere della Sera, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ιταλίας, ανακοίνωσε πως επίσης ελήφθη απόφαση να αναδημοσιευτούν τα σκίτσα του γαλλικού περιοδικού.
Την ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα έντυπα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ ωστόσο οι περισσότεροι μεγαλύτεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ αρνήθηκαν την αναδημοσίευση με εξαίρεση την ιστοσελίδα των Daily Beast, Slate αλλά και Wall Street Journal- δημοσίευσε ορισμένα σκίτσα που διακωμωδούν θρησκείες, περιλαμβανομένου του Ισλάμ, αλλά κανένα από αυτά δεν απεικονίζει τον Μωάμεθ. Ο δε αρχισυντάκτης της εφημερίδας σε ανακοίνωσή του, ανέφερε χαρακτηριστικά: “οι δημοσιογράφοι μας ανά τον κόσμο είναι ταγμένοι στο ρεπορτάζ και στη δημοσιοποίηση της είδησης εξηγώντας το περιεχόμενό της και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό παρά τα σημερινά φρικτά γεγονότα. Και κάνοντας αυτό, τασσόμαστε καθημερινά στις κεντρικές αξίες της ελευθερίας του Τύπου".
Αντιθέτως, “μεγάλα” ΜΜΕ, εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων κλπ όπως οι New York Times, Wall Street Journal, Reuters, Associated Press. Αρκετά μάλιστα εξ αυτών υποστήριξαν πως είχαν λάβει ρητέ οδηγίες να αποφύγουν τη δημοσίευση εικόνων που μπορεί να θεωρηθεί ότι προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα.
Εκπρόσωπος της New York Times δήλωνε πως οι επικεφαλής των Times έκρινα πως η περιγραφή των σκίτσων ήταν επαρκής για την κάλυψη της είδησης ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις εκπροσώπων και άλλων μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ, όπως της Philadelphia Inquirer. Το δε πρακτορείο ειδήσεων Associated Press υπενθύμισε πως είναι πάγια πολιτική του η μη αναπαραγωγή προκλητικών εικόνων ενώ ανακοίνωσε πως επεξεργάστηκε ακόμη και μία φωτογραφία του 2012 του Στεφάν Σαρμπονιέ, διευθυντή του "Charlie Hebdo" και θύμα της επίθεσης της Τετάρτης, ώστε να μη διακρίνεται το σκίτσο με τον Μωάμεθ στο εξώφυλλο του περιοδικού που κρατάει στα χέρια του.
Υπενθυμίζεται πως τα σκίτσα του γαλλικού περιοδικού είχαν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από πολλούς μουσουλμάνους όταν δημοσιεύτηκαν αρχικά στην Charlie Hebdo. Το 2005 όταν η εφημερίδα της Δανίας Jyllands-Posten, δημοσίευσε 12 σκίτσα εκ των οποίων κάποια απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα κύμα διαμαρτυρίας μουσουλμάνων ανά την Ευρώπη ενώ οι αντιδράσεις είχαν ως αποτέλεσμα 50 νεκρούς.