Ο ιδρυτής της Chombani μοίρασε μερίδια της εταιρείας στους 2.000 υπαλλήλους του. Πολλοί γίνονται εκατομμυριούχοι

Ο ιδρυτής της Chombani μοίρασε μερίδια της εταιρείας στους 2.000 υπαλλήλους του. Πολλοί γίνονται εκατομμυριούχοι
Open Image Modal
Hamdi Ulukaya, Chief Executive Officer of Chobani attends the session
Ruben Sprich / Reuters

Μερίδια της εταιρείας του μοίρασε την Τρίτη ο Hamdi Ulukaya, ο ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της γνωστής εταιρείας παραγωγής «ελληνικού» γιαουρτιού «Chombani», στους 2.000 μόνιμους υπαλλήλους του.

Ο Ulukaya ανακοίνωσε μπροστά στα μάτια των έκπληκτων εργαζομένων του ότι θα τους έδινε μετοχές που θα αποτελούν έως και 10% της εταιρείας όταν αυτή πουληθεί ή εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Το ποσοστό των μετοχών θα εξαρτάται από το διάστημα που εργάζεται ο κάθε υπάλληλος για την «Chombani».

Στόχος, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, είναι να μοιραστεί τον πλούτο του με εκείνους που τον βοήθησαν να τον χτίσει από το 2005 που ιδρύθηκε η εταιρεία. Η εταιρεία εκτιμάται ότι αξίζει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους NYT.

«Έχτισα κάτι που δεν περίμενα ότι θα γινόταν τόσο μεγάλη επιτυχία, όμως δεν μπορώ να σκεφτώ την Chombani χωρίς όλους αυτούς τους ανθρώπους», εξήγησε.

Πριν από δύο χρόνια, όταν η Chombani πήρε δάνειο από την εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων TPG Capital, η αξία της υπολογιζόταν στα 3 με 5 δισ. δολάρια. Εάν η αξία της σήμερα βρίσκεται στα 3 δισ., η πληρωμή μερίσματος ενός μέσου υπαλλήλου θα υπολογίζεται στα 150.000 δολάρια. Οι εργαζόμενοι που έγιναν όμως μέλη της οικογένειας Chombani το 2005, ίσως να λάβουν μέρισμα ενός εκατομμυρίου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η TPG επιθυμεί να αγοράσει τουλάχιστον το 20% της Chombani, όμως με τα νέα δεδομένα, το ποσοστό θα πρέπει να υπολογιστεί με βάση το 90% και όχι το 100% των μετοχών. Σύμφωνα με τους NYT, η Chombani και η TPG έχουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η εταιρεία μετά το δάνειο των 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ulukaya, ένας αυτοδημιούργητος μετανάστης από την Τουρκία που έκανε τους Αμερικανούς να λατρέψουν το «ελληνικό» γιαούρτι, είναι γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο. Το 2014 ο ίδιος προσέφερε 2 εκατομμύρια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ το 2015 επισκέφτηκε το νησί της Λέσβου για να συναντήσει από κοντά τους πρόσφυγες που καταφτάνουν στο νησί.