Διεθνές Δικαστήριο: Τα νησιά που εκκένωσε η Βρετανία για να γίνουν αμερικανική βάση

50 χρόνια μετά, η Βρετανία ξαναβρίσκει μπροστά της τον εκτοπισμό 2.000 κατοίκων από τα μικροσκοπικά νησιά.
|
To νησί Ντιέγκο Γκαρσία, από όπου κατηγορείται η Βρετανία ότι εκτόπισε τους κατοίκους, ώστε να μετατραπεί σε αμερικανική στρατιωτική βάσηOpen Image ModalTo νησί Ντιέγκο Γκαρσία, από όπου κατηγορείται η Βρετανία ότι εκτόπισε τους κατοίκους, ώστε να μετατραπεί σε αμερικανική στρατιωτική βάση
To νησί Ντιέγκο Γκαρσία, από όπου κατηγορείται η Βρετανία ότι εκτόπισε τους κατοίκους, ώστε να μετατραπεί σε αμερικανική στρατιωτική βάση
STR New / Reuters

Το Διεθνές Παγκόσμιο με μία απόφαση που εξέδωσε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, δικαίωσε τον Μαυρίκιο σε μία μακρά διαμάχη περί αποικιοκρατίας για τα νησιά Chagos, λέγοντας ότι ο χειρισμός της Βρετανίας και ο εκτοπισμός νησιωτών από το αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού ήταν παράνομος.

Αφού ανέλαβε την κυριότητα των συγκεκριμένων νησιών, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Βρετανία εκτόπισε περίπου 2.000 κατοίκους στον Μαυρίκιο και στις Σεϋχέλλες, ώστε να μείνει ελεύθερος χώρος για την στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία.

Κάτοικοι των νησιών Τσάγκος διαμαρτύρονται έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο για τον εκτοπισμό τους. Φωτογραφία αρχείου: Οκτώβριος 2002.Open Image ModalΚάτοικοι των νησιών Τσάγκος διαμαρτύρονται έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο για τον εκτοπισμό τους. Φωτογραφία αρχείου: Οκτώβριος 2002.
Κάτοικοι των νησιών Τσάγκος διαμαρτύρονται έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο για τον εκτοπισμό τους. Φωτογραφία αρχείου: Οκτώβριος 2002.
Reuters Photographer / Reuters

Με την μη-δεσμευτική, συμβουλευτική απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για διαφορές μεταξύ των κρατών αποφάνθηκε ότι η απομάκρυνση των κατοίκων από τα νησιά αυτά, με παρέμβαση της Βρετανίας το 1968, δεν ήταν νόμιμη και ότι η Βρετανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει την περιοχή που κατέλαβε «όσο το δυνατόν συντομότερα».

Open Image Modal
Mάρτιος 2006. Γυναίκες προσεύχονται τραγουδώντας και φορώντας μπλούζες με το σύνθημα «επιστροφή στον παράδεισο» καθώς τους επετράπη προσωρινά να επιστρέψουν στα νησιά όπου γεννήθηκαν.
Nita Bhalla / Reuters

Διαβάζοντας ενώπιον ακροατηρίου μια περίληψη της απόφασης του 14μελούς δικαστηρίου, ο προεδρεύων δικαστής Abdulqawi Yusuf δήλωσε ότι η Βρετανία «έχει την υποχρέωση να θέσει τέρμα στην (αυθαίρετη) διοίκηση των νήσων Chagos το συντομότερο δυνατό».

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από το δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2017 να εξετάσει, εάν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί νόμιμα.

Open Image Modal
Δεξαμενές με καύσιμα στα νησιά Τσάγκος, που φτιάχτηκαν για να ανεφοδιάζονται αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα.
STR New / Reuters

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Μαυρίκιος δήλωσε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το απομακρυσμένο αρχιπέλαγος για να κερδίσει την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απο-αποικιοποίησης. Η Βρετανία υποστήριξε ότι ο Μαυρίκιος εγκατέλειψε τα νησιά οικειοθελώς.

Open Image Modal
H σπηλιά της χελώνας στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία. Αυτός ο επίγειος παράδεισος εκκενώθηκε και κατέληξε να γίνει αμερικανική στρατιωτική βάση.
Reuters Photographer / Reuters

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Μαυρίκιου τότε δεν είχε «βασιστεί στην ελεύθερη και γνήσια έκφραση της βούλησης των ενδιαφερομένων» και έτσι δεν συμμορφώνεται με τα πρότυπα αυτοδιάθεσης των Ηνωμένων Εθνών.