Διεθνές δίκτυο εξυμνεί την Πάτμο. «Το νησί που ξεκινά το τέλος του κόσμου»

Διεθνές δίκτυο εξυμνεί την Πάτμο. «Το νησί που ξεκινά το τέλος του κόσμου»
|
Open Image Modal
Walter Bibikow via Getty Images

Αφιέρωμα στο νησί της Πάτμου, που φωτίζεται από τον καταγάλανο ουρανό και βρέχεται από τα δροσερά νερά του Αιγαίου, πραγματοποιεί το CNN. Όπως χαρακτηριστικά γράφει στην εισαγωγή του κειμένου του, «μπορεί να μοιάζει ένας τυπικός καλοκαιρινός προορισμός στην Ελλάδα, σίγουρα όμως δεν είναι. Οι περισσότεροι αντίθετα το έχουν στο μυαλό τους σαν το μέρος που ξεκινά το τέλος του κόσμου».

Η Πάτμος είναι το νησί που ενέπνευσε τον Ιωάννη να γράψει την Αποκάλυψη, ένα από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Δίπλα στο σπήλαιο της Αποκάλυψης από τον 17ο αιώνα ενσωματώθηκε ο ναός της Αγίας Άννας, ο οποίος χτίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο.

Τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως.

Open Image Modal
milangonda via Getty Images

Σήμερα, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα από όπου πιανόταν για να σηκωθεί ο Ευαγγελιστής, ενώ ακόμα έχει δημιουργηθεί σε ύψος ανθρώπινου αναστήματος το αναλόγιο του Προχόρου.

Στα κελιά πάνω από το σπήλαιο διαμένουν μέχρι και αυτή την ώρα δύο μοναχοί, αλλά το σημείο όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι πιστοί είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη, ένα μοναστήρι που στέκει σε ένα ύψωμα.

Το μοναστήρι χτίστηκε το 1088 από τον Άγιο Χριστόδουλο και περιέχει ακόμη πολλές από τις αρχικές δομές του - τμήματα των οχυρώσεων, την κουζίνα, μερικά κελιά, και, το σημαντικότερο, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία διαθέτει μερικές υπέροχες τοιχογραφίες.

Open Image Modal
PanosKarapanagiotis via Getty Images

Η Πάτμος αποτελεί το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, δεν έχει αεροδρόμιο ενώ οι επισκέπτες του το προτιμούν για την ήσυχη ατμόσφαιρα που αποπνέει. Ο Ντέιβιντ Μπάουι και ο Τζόρτζιο Αρμάνι είναι ανάμεσα στους διάσημους που το έχουν λατρέψει. Ο «γκουρού της Πληροφορικής», Νίκολας Νεγρεπόντε εγκατέστησε στο νησί σύστημα wifi, ώστε ο καθένας να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ.

Ακόμα ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του νησιού είναι ο τραπεζίτης Τσαρλς Πικέ, ο οποίος αποδεικνύοντας την αγάπη του για για τον τόπο χρηματοδότησε την κατασκευή τριών ανεμόμυλων σε ένα λόφο απέναντι από το μοναστήρι. Ο ένας μάλιστα είναι πλήρως λειτουργικός και παράγει αλεύρι ολικής αλέσεως.

Open Image Modal
milangonda via Getty Images

Τα σχέδια του Ελβετού πολιτικού Τζόσεφ Ζησιάδη για το νησί είναι ακόμα πιο μεγαλεπίβολα, αφού ο ίδιος καλλιεργεί αμπέλια 20 στρεμμάτων κοντά στην παραλία της Πέτρας μαζί με τον Γάλλο παραγωγό κρασιού, Ντοριάν Αμάρ.

Ιδιαίτερη μνεία στο άρθρο γίνεται και για το γεγονός πως στο νησί δεν κάνει κανείς γυμνισμό. Όπως αναφέρει άλλωστε ο διευθυντής του μόνου πεντάστερου ξενοδοχείου στην Πάτμο, Χρήστος Πατάκος, επιθυμία όλων είναι να αποφευχθεί  η αυξανόμενη τουριστική μαζικοποίηση και ο τόπος να διατηρήσει την ταυτότητά του.

Open Image Modal
Glowimages via Getty Images