Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης με σύνθημα «Δημιούργησε την επανάστασή σου»

Είκοσι εκδότες δίνουν το «παρών» στο Ελληνικό Περίπτερο της σημαντικότερης έκθεσης βιβλίου στον κόσμο.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Πάνω από χίλιοι τίτλοι βιβλίων από δεκάδες εκδοτικούς οίκους θα προβληθούν από το Ελληνικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τη σημαντικότερη διεθνή έκθεση βιβλίου σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιείται από τις 16 έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Δημιούργησε την επανάστασή σου» και τιμώμενη χώρα τη Νορβηγία.

Ο συγγραφέας Νίκος Χρυσός είναι ο επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής συμμετοχής, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη.

«Η ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στην έκθεση της Φρανκφούρτης κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, και ιδίως κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, έχει οδηγήσει τις ελληνογερμανικές διαπραγματεύσεις σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο και βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία να είναι η Γερμανία η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) τον προσεχή Μάιο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής της ΔΕΒΘ και υπεύθυνος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου. Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και του ΕΙΠ, τη συμμετοχή της Γερμανίας, αλλά και άλλων γερμανόφωνων χωρών, όπως η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία, στην έκθεση της Θεσσαλονίκης το αφιέρωμα της Γερμανίας θα διοργανώσει η έκθεση της Φρανκφούρτης. Σε αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσει, όπως συμπληρώνει ο Μ. Πιμπλής, και το πρόγραμμα Litrix (επιδότηση μεταφράσεων γερμανικών βιβλίων στα ελληνικά) το οποίο για το 2019 και το 2020 είναι προσανατολισμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Στη Φρανκφούρτη θα βρεθούν εφέτος με δική τους βιβλιοθήκη στο Ελληνικό Περίπτερο είκοσι εκδότες (Άγρα, Αιώρα, Διάπλους, Ντόλτσε, Έλκιστις, Εστία, Ίκαρος, Καστανιώτης, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Μίνωας, Volatilium/Νεφέλη, Οσελότος, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Ψυχογιός, Romiosini/Κέντρο Νέου Ελληνισμού-CeMoG, Universe Pathways Editions, University Studio Press) μαζί με τα πρακτορεία πνευματικών δικαιωμάτων Ersilia και Iris. Στο Ελληνικό Περίπτερο συμμετέχουν επίσης με το δικό τους ενημερωτικό υλικό το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (που θα πραγματοποιηθεί στις 7 με 10 Μαΐου 2019).

Σύγχρονη πεζογραφία, παιδικό και εφηβικό βιβλίο, ποίηση, δοκίμιο, λευκώματα, εκδόσεις μουσείων, τέχνης, αρχιτεκτονικής και γαστρονομίας, μέθοδοι εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία, αλλά και έργα που διακρίθηκαν στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2016, αποτελούν τις βασικές θεματικές που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του Ελληνικού Περιπτέρου στη Φρανκφούρτη. Επιπλέον, η παρουσία του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αποτυπώνεται σε κατάλογο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων που έχουν ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον συγγραφέα Νίκο Χρυσό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΒ Φρανκφούρτης, στο Ελληνικό Περίπτερο (Ε 131 / Hall 5.1) την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, μεταξύ 12:30 και 13:30, όπου ο προσκεκλημένος θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Κώστα Καλφόπουλο και τη μεταφράστρια και διευθύντρια του δίγλωσσου, ελληνογερμανικού λογοτεχνικού μπλογκ diablog.eu Michaela Prinzinger. Συντονίζει ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μ. Πιμπλής.

Open Image Modal
Ralph Orlowski / Reuters

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις 15:00, στο Ελληνικό Περίπτερο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση γνωριμίας με Έλληνες συγγραφείς, εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες ενώ στις 15:15, στον ίδιο χώρο, θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις από τα σωματεία Ελλήνων εκδοτών, Σ.Ε.Ε.ΒΙ., ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. και Σ.Ε.Β.Α., στους Pierre Dutilleul, τ. πρόεδρο της Federation of European Publishers (FEP) και γενικό διευθυντή της γαλλικής ένωσης εκδοτών Syndicat National de l’ Edition (SNE), Henrique Mota, τ. πρόεδρο της Federation of European Publishers (FEP) και ιδρυτή της Principia Editora, και Michiel Kolman, τ. πρόεδρο της International Publishers Association (IPA) και αντιπρόεδρο της Elsevier, για τη συνεισφορά και την προσφορά τους στον επαγγελματικό χώρο των εκδόσεων βιβλίου στην Ευρώπη.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στο βιβλιοπωλείο Weltenleser, με την ευκαιρία μιας νέας έκδοσης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας στα γερμανικά (Edition Romiosini 2019), πραγματοποιείται συζήτηση για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία και την παρουσία της στη Γερμανία. Η έκδοση περιέχει διηγήματα των Ανδρέα Αποστολίδη, Βασίλη Δανέλλη, Φίλιππου Φιλίππου, Νεοκλή Γαλανόπουλου, Κώστα Καλφόπουλου, Ιερώνυμου Λύκαρη, Τεύκρου Μιχαηλίδη, Γιάννη Ράγκου και προλογίζεται από τον Πέτρο Μάρκαρη. Στην εκδήλωση, που οργανώνεται από τις εκδόσεις Romiosini, το Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Βερολίνου και το ΕΙΠ, συμμετέχουν οι Κ. Καλφόπουλος, επιμελητής της έκδοσης, και Ουλφ-Ντίτερ Κλεμ, μεταφραστής του βιβλίου. Συντονίζει ο Κώστας Κοσμάς, συντονιστής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG) και υπεύθυνος των εκδόσεων Romiosini.

Open Image Modal
Ralph Orlowski / Reuters

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος πήρε πρόσφατα το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου 2018 για το βιβλίο του «Θωμάς Q.Bit: ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου» (εκδόσεις Πατάκη). Το βιβλίο έχει πρωταγωνιστή τον Θωμά, μαθητή Λυκείου, τον οποίο φωνάζουν Θωμά Q.Βit γιατί παίζει όλη μέρα στον υπολογιστή του και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με «ταχύτητες κβάντων». Χακάρει μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μπλέκει σε περιπέτειες και ταξίδια στον χρόνο. Ο συγγραφέας θα συζητήσει με τους νεαρούς αναγνώστες του την Κυριακή 20 Οκτωβρίου,στο Ελληνικό Περίπτερο. Την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου,στον ίδιο χώρο, θα μυήσει μικρότερους σε ηλικία αναγνώστες σε ιστορίες τεράτων, και μάλιστα ελληνικής προέλευσης, παρουσιάζοντας τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων των εκδόσεων Μέλισσα με θέμα τα τέρατα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, όπως η Μέδουσα, ο Μινώταυρος και ο Γρύπας.

Κλιματική αλλαγή, τεχνητή νοημοσύνη και 30 χρόνια από την Πτώση του Τείχους

Πέρα από την αυτονόητα, τεράστια σημασία που έχει για την εκδοτική βιομηχανία, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης δίνει αφορμή για πολιτιστικές εκδηλώσεις -παρουσιάσεις συγγραφέων, συζητήσεις, στρογγυλές τράπεζες-, ενώ η φετινή ατζέντα αφορά κατ′ αρχάς τρία «καυτά» θέματα, τα οποία είναι η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στις «δημιουργικές βιομηχανίες» (τέχνες, διαφήμιση, αρχιτεκτονική, desing κλπ), όπως και η κατάσταση και τύχη της Ευρώπης τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. 

Οι πρώτες ημέρες έχουν ως επί το πλείστον εμπορικό χαρακτήρα, ενώ το ευρύ κοινό αναμένεται να κατακλύσει τους χώρους της έκθεσης το Σαββατοκύριακο.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι συγγραφείς - σταρ στη Φρανκφούρτη

Ακόμη, η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ -που μοιράστηκε το φετινό βραβείο Man Booker με την Αγγλονιγηριανή Μπερναρντίν Εβαρίστο- μαζί με την τουρκικής καταγωγής (υποψήφια για Booker) Ελίφ Σαφάκ. Οι δύο διάσημες συγγραφείς θα συναντηθούν σε ανοιχτή συζήτηση στις 19 Οκτωβρίου. 

Open Image Modal
Η Νορβηγίδα συγγραφέας, Μάγια Λούντε.
picture alliance via Getty Images

Και επειδή, τιμώμενη χώρα είναι η Νορβηγία, δεν θα μπορούσε να λείψει ο σούπερσταρ Τζο Νέσμπο, ο οποίος θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του, ο Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ, ο Γιον Φόσσε -επίσης, για το νέο βιβλίο του με τίτλο «Septology»-, αλλά και η Μάγια Λούντε, που έγινε διεθνώς γνωστή με το μπεστ σέλερ «Η ιστορία των μελισσών» -όλοι στο Νορβηγικό Περίπτερο. 

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Financial Times