«Είναι έγκλημα να είσαι νέα και όμορφη», δηλώνει στον Guardian η μητέρα μιας έφηβης από το Ελ Σαλβαδόρ που είχε απαχθεί από μέλη τοπικής συμμορίας όταν αρνήθηκε να γίνει η κοπέλα του αρχηγού τους. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα τελευταία χρόνια χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα εγκαταλείπουν τις εστίες τους και αναζητούν άσυλο στο Μεξικό, λόγω των ολοένα και αυξανόμενων φαινομένων έμφυλης βίας στις πατρίδες τους.
Κατά καιρούς, έχουμε δει δημοσιεύματα για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ που θυμίζουν στο μέγεθος μεγαλουπόλεις, όπου «κουμάντο» κάνουν οι αρχηγοί των συμμοριών. Οι αστυνομικοί συχνά φοβούνται να εισέλθουν σε αυτές και οι φύλακες δεν πλησιάζουν τις εισόδους τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα διαφθοράς και άναρχης εγκληματικότητας, τα θύματα είναι πολλά. Σύμφωνα όμως με τον ΟΗΕ, η κατάσταση επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες που πέφτουν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων ή εξαναγκάζονται να γίνουν σκλάβες τους σεξ για μέλη συμμοριών εντός και εκτός των φυλακών.
Πολλά από τα θύματα είναι ανήλικα κορίτσια που πάνε γυμνάσιο. Άνδρες με τα διπλάσια χρόνια τους τις παρακολουθούν, τις ακολουθούν έξω από τα σπίτια τους και τις απειλούν. Αν δεν δεχτούν να γίνουν «τα κορίτσια τους» ή να δουλέψουν ως ιερόδουλες για χάρη τους, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα απαγωγής ή ακόμα και δολοφονίας. Αν μιλήσουν στις αρχές, θα υπάρξουν αντίποινα μέσα σε λίγα λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες γυναίκες και οι οικογένειές τους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν μια πιο ασφαλή ζωή σε άλλες γειτονικές χώρες.
«Μου είπε ότι καμία γυναίκα δεν τον έχει απορρίψει και ότι εάν δεν δεχόμουν να γίνω το κορίτσι του, θα σκότωνε εμένα και την οικογένειά μου. Δεν ήθελα να φύγω από το σπίτι, όμως μετά από κάτι τέτοιο δεν μπορούσαμε να μείνουμε. Φύγαμε για το Μεξικό μέσα στην νύχτα», δήλωσε στον Guardian η Ρινκόν, μια φοιτήτρια που δεχόταν απειλές από ένα 30χρονο μέλος της συμμορίας Barrio 18.
Είκοσι χρόνια μετά τις συνθήκες για να δοθεί τέλος των συγκρούσεων ανάμεσα στους αριστερούς αντάρτες και τις δικτατορίες που επέβαλαν στην νότια Αμερική οι ΗΠΑ, η Γουατελάμα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του πολέμου. Η διαφθορά στις τάξεις της αστυνομίας, η εξάπλωση των διεθνών καρτέλ ναρκωτικών και οι συμμορίες νεαρών έχουν κάνει τις χώρες, τις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη που δεν αποτελούν εμπόλεμες ζώνες. Εκεί, ακόμα και οι γυναίκες που επιλέγουν να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αναγκάζονται να μείνουν κλεισμένες στα σπίτια τους, αφήνοντας τις σπουδές και τις δουλειές τους.