Επιμένει ο Ερντογάν για τη θανατική ποινή. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία για 3 μήνες

Επιμένει ο Ερντογάν για τη θανατική ποινή. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία για 3 μήνες
|
Open Image Modal
ANKARA, TURKEY - JULY 20: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C) chairs a meeting of the National Security Council (MGK) at the Presidential Palace in Ankara, Turkey on July 20, 2016. (Photo by Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Εμμένει στα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανακοίνωσε ότι κηρύσσεται η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera, λίγο πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής: Δεν αποφασίζω μόνος μου. Ο κόσμος το ζητά. Το κοινοβούλιο θα αποφασίσει και αν το κοινοβούλιο μου το ζητήσει, εγώ θα το υπογράψω, επανέλαβε. Ενώ αναφορικά με το εάν αυτό επηρεάσει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται από την απάντησή του ότι κλείνει καλά την πόρτα με την ΕΕ: Δεν υπάρχει μόνο η ΕΕ, δεν είναι αυτοσκοπός η ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Ευρώπη υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν την θανατική ποινή όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Αν οι Ευρωπαίοι σέβονται τη δημοκρατία θα σεβαστούν και την απόφαση του λαού για επαναφορά της θανατικής ποινής, επεσήμανε.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες η Τουρκία

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν σε ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες. Προκειμένου, όπως είπε να εξαρθρωθούν όλα τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μάλιστα, όπως είπε, οι πραξικοπηματίες είναι ένας καρκίνος στο σώμα του έθνους και «θα το καθαρίσουμε». Επικαλέστηκε δε το άρθρο 120 του τουρκικού συντάγματος το οποίο δίνει δυνατότητα κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα είχε συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, επίσης υπό την προεδρία του Ερντογάν, το οποίο αποφάσισε να συστήσει στο υπουργικό συμβούλιο την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι αρμοδιότητες των νομαρχών, ότι αντιθέτως αυτές θα αυξηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις θα τελούν υπό τις εντολές και τη διοίκηση των νομαρχών.Απομένει πάντως να γίνει γνωστό τι είδους ρυθμίσεις θα ακολουθήσουν, αφού ο ισχύων νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης ψηφίστηκε το 1983 και σε πολλά σημεία δεν είναι ικανό μέσο για να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Σημαντικό χαρακτηριστικό του νόμου πάντως είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την άσκηση πολιτικής μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται για την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, είναι ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο, επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα, η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών αι άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κλπ.

Η επιβολή της «Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης», σύμφωνα με το νόμο, καταργεί όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί τις έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων.

Ο συντονισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου ή ενός υπουργείου που θα εξουσιοδοτήσει ο πρωθυπουργός, ενώ συστήνεται και συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν συναρμόδια υπουργεία.

Μπορεί να εμπλέκονται και άλλες χώρες

Πάντως, στη συνέντευξη, ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας για το πραξικόπημα, είπε ότι «ίσως και άλλες χώρες εμπλέκονται στην απόπειρα του πραξικοπήματος». Αρνήθηκε ωστόσο να τις ονοματίσει.

Και επιστρέφοντας στο εσωτερικό της χώρας, είπε ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία στο στρατό ήταν οι πραξικοπηματίες.

Ανέφερε ότι έμαθε για το πραξικόπημα από τον γαμπρό του, ενώ αναφορικά με τον Γκιουλέν, είπε ότι θα είναι μεγάλο λάθος των ΗΠΑ εάν δεν τον εκδώσουν. Ωστόσο δεν θέλησε να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις ΗΠΑ της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μάχη κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης» του Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος. Επεσήμανε ότι αρκετά άτομα έχουν συλληφθεί «αλλά δεν έχουμε ακόμη τελειώσει», επισημαίνοντας ότι αυτές οι συλλήψεις και προσαγωγές, θα αποφέρουν στις τουρκικές αρχές αρκετά ονόματα στις επόμενες ημέρες.

Ποτέ, ποτέ, ποτέ

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα όσα του αποδίδονται αναφορικά με τον αυταρχικό του χαρακτήρα ως ηγέτη, είπε στη συνέντευξη ότι ποτέ δεν στράφηκε εναντίον των μέσω ενημέρωσης που πρόσβαλαν τον ίδιο και την οικογένειά του. Επίσης είπε ότι πάντα λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου. Απέρριψε δε και τους ισχυρισμούς ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται, λέγοντας ότι «θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό».

Ο Σίσι είναι ένα πραξικοπηματίας

Σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε για πρώτη φορά για τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία και ότι είναι ένας πραξικοπηματίας.