Εργασιακός «Μεσαίωνας» στις ΗΠΑ: Εργάτες αναγκάζονται να φορούν πάνες σύμφωνα με έρευνα

Εργασιακός «Μεσαίωνας» στις ΗΠΑ: Εργάτες αναγκάζονται να φορούν πάνες σύμφωνα με έρευνα
|
Open Image Modal
Worker arrange trays of recently hatched yellow chicks as they move along a conveyor belt at the Chelny-Broiler poultry farm, operated by ZAO Agrosila Group, in Naberezhnye Chelny, Russia, on Saturday, Sept. 5, 2015. Russia's $1.1 trillion economy contracted the most since 2009 in the second quarter amid an oil and currency rout exacerbated by tit-for-tat sanctions against the European Union and the U.S. that prompted a ban on imports from French cheese to Polish cabbage. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Σάλος έχει προκληθεί με έκθεση που δημοσίευσε ο διεθνής συνεταιρισμός εργαζομένων «Oxfam», σύμφωνα με την οποία οι εργάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζουν υπό καθεστώς τρόμου, στερούμενοι ακόμα και τις πιο βασικές τους ανάγκες, όπως το διάλειμμα για τουαλέτα κατά την διάρκεια της βάρδιάς τους.

Όπως αναφέρει η Oxfam, η οποία διενέργησε τριετή έρευνα πάνω στις συνθήκες εργασίας σε βιομηχανικές μονάδες στις ΗΠΑ, σε πολύ δυσάρεστη θέση βρίσκονται οι εργάτες στα εργοστάσια πουλερικών, οι οποίοι αναγκάζονται να φορούν πάνες, καθώς αποτρέπονται από το να χρησιμοποιήσουν στις τουαλέτες κατά την διάρκεια της βάρδιάς τους. Το διάλειμμά τους διαρκεί 30 λεπτά και σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι αδύνατο να περιμένουν στην ουρά για το φαγητό και στη συνέχεια στην ουρά για την τουαλέτα.

Πολλά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «εργασιακό Μεσαίωνα», 130 χρόνια μετά τον Μάη του 1886. Στην έκθεση εμπεριέχεται και η μαρτυρία ενός εργάτη στα εργοστάσια της εταιρείας Tyson Foods, σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι «αναγκάζονται να ουρούν μέσα από τα παντελόνια τους». Η Tyson Foods από την άλλη διαψεύδει το συγκεκριμένο περιστατικό.

Το θέμα εξέτασε και η ανεξάρτητη εκπομπή «The Young Turks» στο διαδίκτυο, οι παρουσιαστές της οποίας, Cenk Uygur και Ana Kasparian, αναφέρουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στις πιέσεις για πιο χαλαρούς κανόνες στις συνθήκες εργασίας, στις οποίες συχνά υποκύπτει η αμερικανική κυβέρνηση. Οι ίδιοι κατήγγειλαν επίσης την «προπαγάνδα» πολλών μέσων ενημέρωσης που δαιμονοποιούν τα εργατικά σωματεία.