Η «Ναυσικά» της Ανιές Βαρντά, το «Βαμπίρ» του Καρλ Ντράγιερ, η Έλενα Ναθαναήλ στον «Φόβο» του Κώστα Μανουσάκη, ο Γιώργος Ξυλούρης μαζί µε τον Jem Cohen και τον DJ Rupture, η Εύα Στεφανή µε την πρώτη αλλά και την τελευταία ταινία της, «συναντώνται» στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) που θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 21 Ιουλίου.
Με κεντρικό φετινό θέμα την «Υπερέκθεση», το φεστιβάλ σηκώνει την αυλαία του στον θερινό κινηματογράφο «Παλλάς».
Προβολές, συναυλίες, πάρτι, περφόρµανς, πρωτότυπες εκδηλώσεις, ομιλίες, εργαστήρια αλλά και παρουσίαση ερευνών για τον Παύλο Φύσσα και τον Ζακ Κωστόπουλο συνθέτουν το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί σε ξεχωριστές γωνιές της Σύρου: στην Ερμούπολη, στο λατομείο «Μάνος Ελευθερίου», στα ναυπηγεία Ταρσανάς, στο Ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια, στην παραλία Κόµητο και στην Άνω Σύρο.
Από το 2013 που ιδρύθηκε, το SIFF έχει καταφέρει να αναδείξει ένα πρωτότυπο και σύγχρονο πρόσωπο, που ξεκινά βέβαια από το σινεμά, αλλά φτάνει και σε κοινωνικές πρωτοβουλίες.
Ο Τζέικομπ Μο, συνδιοργανωτής και συνιδρυτής του SIFF, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το πρόγραμμα και όλα όσα δεν πρέπει να χάσουμε στη φετινή διοργάνωση.
-Ποιες ήταν οι σκέψεις που υπήρχαν πίσω από την κατάρτιση του φετινού προγράμματος;
Όπως κάθε χρόνο, ξεκινήσαμε με μια κεντρική ιδέα: φέτος, παίρνουμε την «Υπερέκθεση» ως οδηγό μας, σκεφτόμαστε την κινηματογραφική εικόνα και τη σχέση της με την κάμερα και το φως, αλλά και το καθεστώς της διασημότητας, της περιβαλλοντικής καταστροφής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε στο νου μας επίσης το νησί της Σύρου, το οποίο λούζεται από το λαμπερό κυκλαδίτικο φως του καλοκαιριού. Μέσα σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο, περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς προτείνοντας και συζητώντας συγκεκριμένες ιδέες ταινιών και καλεσμένων πριν αποφασίσουμε για το τελικό πρόγραμμα.
-Ποιες εκδηλώσεις θα προτείνατε να μην χάσουμε με τίποτα;
Στις 17 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο μοναδικής αισθητικής ναυπηγείο του Ταρσανά στην Ερμούπολη, το πρότζεκτ «Gravity Hill Sound+Image» του σκηνοθέτη, φωτογράφου και πολυμεσικού καλλιτέχνη Τζεμ Κόεν. Τις εικόνες του Κόεν θα «ντύσουν» με τις αυτοσχεδιαστικές μουσικές συνθέσεις ο Γιώργος Ξυλούρης και ο Τζέις Κλέιτον (γνωστός και ως DJ Rupture), τη στιγμή που αυτές θα αναπτύσσονται, αντλώντας έμπνευση από τον χώρο, τον καιρό, τους ήχους και το φως του περιβάλλοντος και του κόσμου. Ανυπομονούμε πολύ γι′ αυτό.
-Πόσο έχει εξελιχθεί το φεστιβάλ μέσα στα χρόνια;
Τα τελευταία έξι χρόνια το φεστιβάλ αγκάλιασε νέες ιδέες, συνεργασίες και ανθρώπους. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα μικρό, προσωπικό πείραμα είναι πλέον μια οργάνωση τοπικού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Αυτό που παραμένει το ίδιο μέσα στα χρόνια είναι η ουσιαστική εστίαση της διοργάνωσης στο νησί της Σύρου.
-Πως γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση του φεστιβάλ και γιατί επιλέξατε τη Σύρο ως τόπο πραγματοποίησης του;
Μαζί με την Κασσάνδρα Σελεστέν, που είμαστε συνιδρυτές και συνδιοργανωτές του φεστιβάλ, ερχόμασταν στη Σύρο για πολλά καλοκαίρια. Νομίζω ότι η πρώτη φορά που συζητήσαμε την ιδέα του φεστιβάλ ήταν στην παραλία Κόμητο, στα νότια του νησιού, - και πέντε χρόνια αργότερα, όταν ξεκινήσαμε να προβάλλουμε ταινίες στην ίδια παραλία, αυτή η ιδέα έμοιαζε να ολοκληρώνει τον κύκλο της. Είναι πλέον μια από τις αγαπημένες μας τοποθεσίες για να «στεγάσει» τις δράσεις του φεστιβάλ, η οποία αντανακλά το μεγαλείο του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου.
-Ποια είναι η αντιμετώπιση που είχατε από τους ντόπιους και την κοινωνία του νησιού;
Στην έβδομη χρονιά του φεστιβάλ, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τις τοπικές αρχές και τα θεσμικά όργανα. Ο δήμος Σύρου και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για παράδειγμα, υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την προσπάθειά μας. Εκτός από αυτό, ως διοργάνωση που διεξάγεται σε διάφορες υπαίθριες τοποθεσίες, αναπτύξαμε επίσης στενές σχέσεις με τις κοινότητες που υπάρχουν γύρω από αυτούς τους χώρους, τόσο εντός όσο και εκτός της Ερμούπολης.
-Τι είναι αυτό που κάνει το SIFF να ξεχωρίζει ή να διαφοροποιείται σε σχέση με τα υπόλοιπα κινηματογραφικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε νησιά;
Η site- specific φύση του φεστιβάλ είναι η πηγή της μοναδικότητάς του. Η δυσκολία αλλά και η ομορφιά του SIFF, είναι η δημιουργία μοναδικών κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών εμπειριών σε υπαίθριες, εμβληματικές τοποθεσίες της ιστορίας και του περιβάλλοντος της Σύρου: παραλίες, χωράφια, ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο και ένα ενεργό ναυπηγείο. Η πολιτιστική ιστορία της Σύρου αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για το πρόγραμμα του φεστιβάλ.
-Ποια είναι τα όνειρα και τα σχέδιά σας για το μέλλον της διοργάνωσης;
Με τα χρόνια, το SIFF έχει συμβάλλει στην προβολή αλλά και στην παραγωγή ταινιών. Αυτό το καλοκαίρι, η σκηνοθέτης Εύα Στεφανή θα ηγηθεί ενός εργαστηρίου ντοκιμαντέρ με τους κατοίκους του νησιού. Το σεμινάριο πραγματώνει πολλά από αυτά που ελπίζουμε να κάνουμε στο μέλλον: να διαφυλάξουμε και να φανταστούμε δημιουργικά την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου, θέτοντάς την σε διάλογο με τα εργαλεία του κινηματογράφου.
-Πώς θα περιγράφατε το φεστιβάλ με μια πρόταση;
Ένα site- specific ταξίδι στον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική περφόρμανς που πραγματοποιείται σε ξεχωριστές γωνιές της Σύρου.