Στις κάλπες οι Γάλλοι. Πανστρατιά για τον Μακρόν και εκκλήσεις στους ψηφοφόρους να μην απέχουν

Στις κάλπες οι Γάλλοι. Πανστρατιά για τον Μακρόν και εκκλήσεις στους ψηφοφόρους να μην απέχουν
|
Open Image Modal
A photo taken on May 6, 2017 shows ballot papers with the names of the two presidential candidates at the City Hall in Montreuil, outside Paris, as preparations are made one day before Sunday's presidential election run-off. / AFP PHOTO / GEOFFROY VAN DER HASSELT (Photo credit should read GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP/Getty Images)
GEOFFROY VAN DER HASSELT via Getty Images

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη μητροπολιτική Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι Γάλλοι ξεκίνησαν να ψηφίζουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια: ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν ή η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Ασφάλεια και ανησυχία

Πολλές δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί για τις εκλογές, μαζί με τους 7.000 στρατιωτικούς της επιχείρησης Σεντινέλ.

Είναι η πρώτη φορά που οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα είναι η εκκένωση του χώρου μπροστά από το Μουσείο του Λούβρου, νωρίτερα σήμερα, έπειτα από τον εντοπισμό μιας ύποπτης τσάντας. Η αστυνομία στη γαλλική πρωτεύουσα ανέφερε πως διενήργησε ελέγχους ασφαλείας στην περιοχή ως προληπτικό μέτρο και αργότερα ανακοίνωσε πως η κατάσταση έχει επανέλθει στο κανονικό.

Σημειώνεται ότι στο χώρο μπροστά από το Μουσείο του Λούβρου ο Γάλλος προεδρικός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του αργότερα σήμερα το βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η συμμετοχή

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανερχόταν σε 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά σχεδόν 4% σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο (69,42%).

Το 2012 την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν σε 71,96%.

Μεταξύ 25-27% εκτιμάται το τελικό ποσοστό αποχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με 4 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, η IFOP FIDUCIAL εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 25%.

Η IPSOS SOPRA εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 26%.

Και η ELABE εκτιμά το ποσοστό αποχής στο 26%.

Η HARRIS INTERACTIVE εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα φθάσει στο 27%.

Δημοσκοπήσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομίας του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που είχε αναδειχθεί νικητής στον πρώτο γύρο, θεωρείται φαβορί στον δεύτερο γύρο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που του δίνουν ποσοστό από 61,5% έως 63% των ψήφων, έναντι 37 έως 38,5% για την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, 48 ετών.

Επίσης με βάση τα exit polls που έχουν ως τώρα πραγματοποιήσει τέσσερις εταιρίες δημοσκοπήσεων στη Γαλλία ο Εμάνουελ Μακρόν θα υπερβεί το 60%, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα Le Soir. H βελγική εφημερίδα, που δεν δεσμεύεται από την ισχύουσα στη Γαλλία νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν κλείσουν οι κάλπες, επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές από τις γαλλικές εταιρίες δημοσκοπήσεων, οι οποίες εκτιμούν επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει λευκό ή άκυρο.

Όμως η απροσδόκητη ψήφος υπέρ του Brexit στη Βρετανία ή η αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύουν ότι πρέπει να υπάρξει σύνεση όσον αφορά τις έρευνες της κοινής γνώμης που δυσκολεύονται στη Γαλλία να μετρήσουν την απήχηση που θα έχουν ενδεχομένως η «λευκή ψήφος» και η αποχή.

Η συμμετοχή είναι ένα από τα διακυβεύματα της ψηφοφορίας καθώς, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς έχουν αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο.

Από το 1969, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο είναι πιο αυξημένη απ΄ό,τι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Η επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να δοθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Σαφή επικράτηση Μακρόν δείχνουν τα πρώτα exit polls από τα εκτός Ευρώπης γαλλικά εκλογικά τμήματα

Σαφέστατη είναι η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των λεγόμενων γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (Dom Tom), με βάση τα exit polls που ήδη δημοσιεύουν γαλλόφωνα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κάλπες στις περιοχές αυτές έκλεισαν χθες και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν δεσμεύονται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν την περάτωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ψηφοφορία.

Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστά άνω του 90%, όπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οττάβας και του Μοντρεάλ στον Καναδά. Σε ότι αφορά τα Dom Tom, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα κινείται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον 'Αγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι ψηφίζουν στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα. Στην Ευρώπη ψηφίζουν σήμερα, οι περισσότεροι δε εξ αυτών στο Λονδίνο, όπου ειναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους περίπου 70.000 Γάλλοι πολίτες. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε λάβει στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα ποσοστά που υπερέβαιναν κατά μέσο όρο τα ποσοστά του στη Γαλλία.

Προσωπικότητες της πολιτικής, των ΜΜΕ και του πολιτισμού κατά της αποχής στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών

Προσωπικότητες της πολιτικής, των ΜΜΕ και του πολιτισμού συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Παρίσι μαζί με τον συγγραφέα Μπερνάρ Ανρί Λεβί, για να αφυπνίσουν τους πολίτες κατά της αποχής στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Το σύνθημα της εκδήλωσης στο Maison de la Chimie ήταν «Ψηφίζω εναντίον του Εθνικού Μετώπου» και συμμετείχαν στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Ρεπουμπλικάνων, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες, οι οποίοι διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλο στο βήμα προκειμένου να απευθύνουν σύντομες παρεμβάσεις.

«Η ιδέα αυτής της βραδιάς γεννήθηκε από μια απλή διαπίστωση: την αντίθεση μεταξύ του 2002 και του 2017» εξήγησε ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί αναφερόμενος στην κινητοποίηση κατά του Ζαν-Μαρί Λεπέν πριν από 15 χρόνια. Ο ίδιος κατήγγειλε μια «περίεργη και αινιγματική απάθεια».

Ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν αποδοκίμασε από την πλευρά του «εκείνους που θέλουν να νίψουν τας χείρας τους σχετικά με αυτή την υπόθεση», στοχοθετώντας τους πολίτες που σκοπεύουν να απόσχουν ως «συνεργούς σε μια δραματική κατάσταση για την χώρα» στην περίπτωση που η Μαρίν Λεπέν νικήσει.